ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναγκαιότητα και όχι επιλογή η χρήση μάσκας στα σχολεία

Ως ζήτημα αναγκαιότητας και όχι επιλογής προβάλλει η χρήση μάσκας στα σχολεία, με την επιστημονική κοινότητα να προσπαθεί να βάλει φρένο στις ανεύθυνες διαδόσεις που δείχνουν να παίρνουν χαρακτηριστικά επιδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 20 περιπτώσεις διαδικτυακής δραστηριότητας που σχετίζεται με τον νέο κορωνοϊό και τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης τους, υπεβλήθησαν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία θα τις ελέγξει και ακολούθως θα τις αξιολογήσει ποινικά.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι δέκα περιπτώσεις αφορούν αναφορές ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία, ενώ μία ακόμη περίπτωση αφορά βίντεο για το ίδιο θέμα. Οι υπόλοιπες δέκα αφορούν αναφορές σε κοινωνικά δίκτυα και ιστολόγια, οι οποίες παροτρύνουν τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα αποφυγής διασποράς της πανδημίας.
«Το ερώτημα είναι αν υπάρχει αναγκαιότητα προστασίας ή όχι του παιδιατρικού πληθυσμού σε αυτή τη δεδομένη περίοδο. Η αλήθεια είναι ότι η μάσκα έχει δείξει ότι προφυλάσσει και αυτόν που τη φοράει και το άτομο που είναι σε στενή επαφή μαζί του. Τα παιδιά θα πρέπει να πάνε στο σχολείο, όπου εκεί θα υπάρξει σίγουρα συγχρωτισμός μέσα στην τάξη, όσο και να αραιώσουν τα τμήματα. Γι’ αυτό η Επιτροπή που διαχειρίζεται στην Ελλάδα την πανδημία έχει τοποθετηθεί και διά μέσω του υπουργείου έχει συσταθεί η χρήση της μάσκας στα σχολεία, σε παιδιά από το νηπιαγωγείο. Εγώ ως παιδίατρος δεν έχω παρά να σεβαστώ αυτή την οδηγία που έχει δοθεί από άτομα που είναι καθορισμένα για τη διαχείριση αυτής της κρίσης», ανέφερε σε δηλώσεις της η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Αικατερίνη Σιώμου.
Αυτό, ωστόσο, που επισήμανε, ήταν η σημασία της καλής εκπαίδευσης που θα πρέπει να γίνει στο παιδί για τη σωστή χρήση της μάσκας, με την έννοια να τη φοράει σωστά, να μη βάζει τα χέρια του συνέχεια στη μάσκα και την επιμολύνει, να μη τη βγάζει και τη βάζει. «Σίγουρα θα χρειαστεί εκπαίδευση, που θα πρέπει να ξεκινήσει από τους γονείς και θα μεταφερθεί και στο παιδί. Ίσως να υπάρχουν κάποιες κατηγορίες παιδιών που δε θα μπορέσουν να ανεχθούν τη μάσκα. Μία κατηγορία είναι να είναι πάρα πολύ μικρό το παιδάκι, δηλαδή ναι μεν τρίχρονο, αλλά ο σωματότυπός του να είναι εξαιρετικά μικρός και κάποια παιδιά με ειδικά προβλήματα. Νομίζω αυτά θα λυθούν στην κάθε περίπτωση εστιασμένα», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα παιδιά είναι εύκολο να κάνουν σωστή χρήση της μάσκας, όταν πολλοί ενήλικες δείχνουν να δυσκολεύονται ιδιαίτερα, η κ. Σιώμου ανέφερε ότι γενικά τα παιδιά είναι πιο ευπροσάρμοστα, αρκεί να τους εξηγήσει κανείς, να τα εκπαιδεύσει σωστά. «Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει, όμως, από τον ενήλικα που θα αναλάβει την εκπαίδευση των παιδιών, να έχει πειστεί και ο ίδιος ότι η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη, πέρα από τη δυσκολία που μας δημιουργεί, την κούραση που μας προκαλεί, την αμηχανία που μας κάνει πολλές φορές να αισθανόμαστε. Αν ξεκινήσει αυτό από εμάς ως αποδοχή, νομίζω ότι μπορεί να μεταβιβαστεί στο παιδί. Τα παιδιά και εύκολα μαθαίνουν και τηρούν τους κανόνες, αρκεί να γίνει σωστή ενημέρωσή τους και σωστή επεξήγηση», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι νέοι γονείς έχουν μέχρι στιγμής καλή στάση. «Εγώ και στα ιατρεία στο Νοσοκομείο και στην Κλινική, βλέπω ότι η πλειοψηφία των γονέων έχει συμμορφωθεί. Και μάλιστα πολλές φορές έρχονται με τα παιδάκια τους φορώντας μάσκες υφασμάτινες, χαρούμενες, με σχεδιάκια», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Σε αναζήτηση απαντήσεων για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας

Γεωργία Χαλάτση

Αυξάνονται οι νοσηλείες παιδιών, ανησυχία για το σύνδρομο Mis-c

Γεωργία Χαλάτση

138 πρόστιμα σε ένα τριήμερο