ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αυξάνονται οι νοσηλείες παιδιών, ανησυχία για το σύνδρομο Mis-c

Αντίστοιχη με την αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα και ιδιαίτερα στις ηλικίες έως 18 ετών, είναι και η αύξηση στις νοσηλείες παιδιών με covid -19 στα νοσοκομεία της χώρας, με τα Γιάννενα να μην αποτελούν εξαίρεση.

Οι εισαγωγές παιδιών στη ΜΕΛ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μόνο τον Ιανουάριο του 2022, έφτασαν το ένα τρίτο των εισαγωγών που καταγράφηκαν ολόκληρο το 2021, σύμφωνα με τη διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής, καθηγήτρια Παιδιατρικής Νεφρολογίας Αικατερίνη Σιώμου. Μάλιστα, καθημερινά η πληρότητα στη ΜΕΛ Παίδων αγγίζει το 70% και έχει φτάσει έως και 80% σε κάποιες περιπτώσεις.

Παράλληλα βέβαια, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των παιδιών που διαγιγνώσκονται, αλλά, επειδή η κλινική τους εικόνα είναι καλή, δε χρειάζεται να νοσηλευτούν και παραμένουν στο σπίτι για παρακολούθηση και επανεκτίμηση.

Εξάλλου, όπως αποτυπώνεται στα πανελλαδικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 18% περίπου των νοσηλευόμενων ασθενών ανήκουν στις ηλικίες από 5-19 ετών, ποσοστό δηλαδή ίσο σχεδόν με τα άτομα ηλικίας 20-49 ετών.

«Η πλειοψηφία των παιδιών το περνά πολύ ήπια, υπάρχει όμως και ένας όχι ευκαταφρόνητος αριθμός παιδιών που εμφανίζει βαρύτερη κλινική εικόνα, είτε ως συμπτωματολογία είτε μέσα από την εργαστηριακή εικόνα», σημείωσε η κ. Σιώμου.

Έντονη είναι η ανησυχία και σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά (MIS-C), που έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου.

Το MIS-C έχει ένα ποσοστό εμφάνισης κάτω από 1% διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, με δύο παιδιά να έχουν νοσηλευτεί στο ΠΓΝΙ με το σύνδρομο αυτό. Όπως ανέφερε η κ. Σιώμου, το ένα παιδί που διαγνώστηκε είχε πολύ καλή εξέλιξη, ενώ το άλλο τελεί ακόμη υπό παρακολούθηση.

«Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, το ποσοστό εμφάνισης είναι κάτω από 1%, είναι δηλαδή σπάνιο. Παρ’ όλα αυτά ο κίνδυνος κακής έκβασης είναι σημαντικός και γι’ αυτό όλοι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μη διαφύγει και να διαγνωστεί έγκαιρα», σημείωσε.

Αυτό που αναμένεται να αποτυπωθεί από την ιατρική εμπειρία, είναι το πότε μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο σε παιδιά και εφήβους, με τη μέχρι τώρα εμπειρία να κάνει λόγο για δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση. Σύμφωνα με το CDC, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C) είναι μια νόσος που προσβάλλει διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των γαστρεντερικών οργάνων.

Εξηγώντας, η κ. Σιώμου τόνισε πως οι γονείς θα πρέπει να θορυβηθούν αν το παιδί εμφανίσει υψηλό πυρετό για πάνω από ένα 24ωρο και η γενική του κατάσταση είναι κακή, ενώ μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα του αναπνευστικού, γαστρεντερικού ή εξάνθημα. «Εφόσον δουν ότι σε αυτή την περίοδο με πυρετό η γενική εικόνα δεν είναι καλή, θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και εκτίμηση», τόνισε και επανέλαβε την αξία του εμβολιασμού για την προστασία των παιδιών.

«Τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιάζονται και αυτός ο συστηματικός εμβολιασμός με άλλα εμβόλια, έχει εξαλείψει πολλά νοσήματα, που στο παρελθόν ήταν θανατηφόρα. Πρέπει οι γονείς να αγκαλιάσουν και αυτό το εμβόλιο, που προστατεύει πρωτίστως τα παιδιά τους και δευτερευόντως την κοινωνία», σημείωσε και πρόσθεσε πως καταγράφονται νοσηλείες παιδιών που έχουν εμβολιαστεί αλλά με ήπια συμπτωματολογία.

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος