ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε αναζήτηση απαντήσεων για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας

Δεν υπάρχουν ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στη χώρα μας, διαβεβαιώνουν οι υγειονομικές αρχές, μετά τα πολλαπλά κρούσματα που καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, με τα περισσότερα περιστατικά να αντιμετωπίζονται επιτυχώς στα νοσοκομεία, ενώ υπάρχει και ένας μικρός αριθμός παιδιών που χρειάστηκαν μεταμόσχευση, αλλά και ένας θάνατος. Επί του παρόντος, με βάση τον ΕΟΔΥ αλλά και το αμερικανικό CDC, τα περιστατικά αυτά παραμένουν αγνώστου αιτιολογίας.
Σε κάποια παιδιά διαπιστώθηκε λοίμωξη από αδενοϊό και σε κάποια από τον αδενοϊό 41, όπως εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Αικατερίνη Σιώμου. «Σε κάποια παιδιά που βρέθηκε αδενοϊός και ειδικά ο 41, διαπιστώθηκε μόλυνση, αλλά παραμένει να διευκρινιστεί αν όντως σχετίζεται παθογενετικά με την οξεία ηπατίτιδα. Έχουν αποκλειστεί άλλοι ιοί της ηπατίτιδας, αλλά χρειαζόμαστε περαιτέρω καταγραφή και συσχέτιση για να δούμε αν τελικά ο αδενοϊός αυτός ή άλλοι τύποι ευθύνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν πάνω από 50 τύποι αδενοϊών, οι οποίοι προσβάλλουν συχνά τα παιδιά.
Ένα ακόμη ζήτημα που ερευνά η επιστημονική κοινότητα είναι αν η οξεία ηπατίτιδα σχετίζεται με τον κορωνοϊό, κάτι που μέχρι στιγμής δε φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Τα παιδιά που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα, δεν είχαν οξεία λοίμωξη σοβαρή από κορωνοϊό, ούτε σχετίζεται με εμβόλιο αφού πολλά περιστατικά είναι κάτω των πέντε ετών και λόγω ηλικίας δεν είχαν εμβολιαστεί. «Επί του παρόντος δε σχετίζεται αιτιολογικά. Μπαίνει βέβαια στη συζήτηση κατά πόσο ο εγκλεισμός των παιδιών, το ότι μείνανε σε ένα “στείρο” από μικρόβια περιβάλλον, τα έκανε πιο ευπαθή σε κοινούς ιούς, γιατί αδενοϊοί μολύνουν συχνά τα παιδιά», σημείωσε η κ. Σιώμου, η οποία εκτίμησε ότι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, δεν είναι πολλά και ενδεχομένως να μην υπάρξει μεγάλη έκταση, αν και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.
Βασικό στοιχείο της οξείας ηπατίτιδας είναι η ικτερική χροιά του δέρματος, υπέρχρωση των ούρων και ο αποχρωματισμός των κοπράνων. Οι αδενοϊοί σχετίζονται είτε με λοίμωξη του αναπνευστικού είτε με συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας. «Αν μια μητέρα δει ένα παιδάκι που έχει διάρροια και κοιλιακό άλγος να κιτρινίζει, σαφώς αυτό είναι ένα σημείο που θα πρέπει να τη θορυβήσει και να απευθυνθεί στον γιατρό», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι γιατροί στις παιδιατρικές κλινικές πάντα βρίσκονται σε εγρήγορση για σημάδια ικτέρου στα παιδιά και τώρα είναι κατά τι περισσότερο υποψιασμένοι.

Σχετικά άρθρα

Αυξάνονται οι νοσηλείες παιδιών, ανησυχία για το σύνδρομο Mis-c

Γεωργία Χαλάτση

Αναγκαιότητα και όχι επιλογή η χρήση μάσκας στα σχολεία

Ανοιχτές συζητήσεις με θέμα την εφηβεία

Ηπειρωτικός Αγών