ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καίριο πλήγμα στην ιχθυοκαλλιέργεια

Ένα από τα σοβαρότερα πλήγματα λόγω της πανδημίας του κορωναϊού έχει δεχθεί ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, που ήταν από τους πρώτους που «χτυπήθηκαν» και συνεχίζουν να βρίσκονται ανάμεσα από Συμπληγάδες, αφού οι επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να συνεχίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, ενώ έχει διακοπή πλήρως η εμπορική.

Η ιχθυοκαλλιέργεια της Θεσπρωτίας αντιλήφθηκε την κρίση πολύ πριν εφαρμοστούν στην Ελλάδα τα αυστηρά μέτρα περιορισμού και συγκεκριμένα όταν κορωνοϊός έκλεισε τα καταστήματα, επιχειρήσεις και εστιατόρια της Ιταλίας.

Ο κλάδος, εξάλλου, είναι κατά 80% εξαγωγικός και με δεδομένη την κατάσταση και τις πρακτικές δυσκολίες σε ιδιαίτερα σημαντικές αγορές του εξωτερικού, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, οι εξαγωγές έχουν ελαχιστοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Παράλληλα, ακόμη και για τις πωλήσεις που έχουν γίνει, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λάβουν χρήματα, αφού οι πελάτες τους σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

«Το 45% της ελληνικής παραγωγής και σχεδόν το 90-95% της παραγωγής από τη Θεσπρωτία, εξάγεται στην Ιταλία. Όπως καταλαβαίνετε, μόνο από αυτή τη χώρα έφτανε για να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα. Μέρα με τη μέρα όμως, με τα μέτρα που επεκτείνονται συνεχώς σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και όπως φαίνεται θα κρατήσουν για μεγάλο διάστημα, επιδεινώνει την κατάσταση ως προς τις πωλήσεις, όχι τόσο ως προς την παραγωγική δραστηριότητα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) Γιάννης Χεκίμογλου, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη Θεσπρωτία είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς έχουν μηδενιστεί οι εξαγωγές και πωλήσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά κυρίως στην αγορά προμηθειών, για να συντηρήσουν τις καλλιέργειες.

«Το μικρότερο πρόβλημα είναι ως προς τους εργαζόμενους καθώς και από άποψη υγιεινής δεν υπάρχει πρόβλημα, λόγω των συνθηκών, αλλά και επειδή η χρηματοδότηση του προσωπικού αποτελεί το μικρότερο κομμάτι της αναγκαίας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Το 70% των εξόδων αυτών των επιχειρήσεων αφορούν τις τροφές», σημείωσε.

Έτσι πέρα από την κάμψη των εξαγωγών και της εγχώριας ζήτησης, δημιουργείται πρόβλημα διαχείρισης των αποθεμάτων των εταιρειών του κλάδου, τα οποία αναφέρονται αποκλειστικά σε ζώντες οργανισμούς.

Η ΕΛΟΠΥ, οι εταιρείες-μέλη της οποίας αντιπροσωπεύουν το 80% της ελληνικής παραγωγής, πρόκειται να απευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δρομολογηθεί άμεση παρέμβαση και ευέλικτη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει ταχεία αντίδραση απ’ όλους του εμπλεκόμενους φορείς, το πρόβλημα ρευστότητας θα απειλήσει πολύ σύντομα την επιβίωση του κλάδου και των προμηθευτών του.

Και ο μελλοντικός κίνδυνος

Μια ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν οι εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπάρχει φόβος το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, να μην επανακτηθεί ποτέ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μελλοντικά, μετά τη λήξη του συναγερμού του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε ο κ. Χεκίμογλου, οι εταιρείες-μέλη της ΕΛΟΠΥ εξάγουν τα ψάρια τους στις αγορές της Β. Αμερικής, χρησιμοποιώντας κανονικές εμπορικές πτήσεις. Αυτό είναι πλέον αδύνατον, μετά την πρόσφατη απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, που απαγορεύει όλες τις εισερχόμενες πτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν ισχύει για την Τουρκία, με αποτέλεσμα να πριμοδοτείται έμμεσα η τουρκική ιχθυοκαλλιέργεια, αξιοποιώντας το ευρύ δίκτυο της Turkish Airlines, η οποία μεταξύ άλλων απαιτεί «αστρονομικούς» ναύλους για να μεταφέρει τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας από το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στους προορισμούς της Β. Αμερικής. «Αν χαθεί μια αγορά πολύ δύσκολα την ανακτάς», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Αντί για βοήθεια, βρίσκουν εμπόδια

Αντιδρούν στην εκκένωση των φοιτητικών εστιών

Γεωργία Χαλάτση

Πρόσθετος εξοπλισμός για το Νοσοκομείο Πρέβεζας