Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Αντί για βοήθεια, βρίσκουν εμπόδια

Ραγδαία και σημαντική μείωση των πωλήσεων και εξαγωγών τους καταγράφουν οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών, που πλήττονται σημαντικά τόσο από την απουσία μέτρων στήριξης εν μέσω της πανδημίας, όσο και από την ολιγωρία της πολιτείας, εδώ και μια δεκαετία, να θεσμοθετήσει τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη του κλάδου, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες, η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική, που δεν έχει αξιοποιήσει την δυνατότητα αποζημιώσεων μέσω του Ε.Π. Αλιείας – Θάλασσας 2014-2020 που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες έχουν εκταμιεύσει κρατικές ενισχύσεις ύψους έως 120.000 ευρώ αρχικά και έως 270.000 ευρώ στη συνέχεια, από τα αδιάθετα κονδύλια του προγράμματος.

Από τον Απρίλιο του 2020, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε διάλογο με τον κλάδο, ωστόσο καθυστερεί χαρακτηριστικά να προκηρύξει το σχετικό Μέτρο, με τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργειών, που επισκέφθηκαν τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, να κάνουν λόγο για παρελκυστική τακτική και ανακολουθία, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη.

Η μείωση των εξαγωγών, καθώς η εξωτερική αγορά είναι κύριος προορισμός του κλάδου, αγγίζει το 15% συνολικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο Σταύρο Τόκα, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη σε επιχειρήσεις της Θεσπρωτίας για παράδειγμα, που κύρια αγορά είναι η Ιταλία, η οποία επλήγη πρώτη και σημαντικά από την πανδημία.

Το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο εδώ και μια δεκαετία, είναι η υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη θεσμοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, εκεί όπου υπάρχει δραστηριότητα.Η διαδικασία καθυστερεί σημαντικά λόγω της γραφειοκρατίας, καθώς εμπλέκονται τουλάχιστον δύο υπουργεία, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Περιβάλλοντος, και οι παρατάσεις είναι συνεχείς. Η τελευταία παράταση δόθηκε τον Νοέμβριο του 2019 με ισχύ δύο ετών. Αν το διάστημα αυτό παρέλθει άκαρπο, δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα θεσμοθέτησης και θα πρέπει η όλη διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή.

Αυτή τη στιγμή ένα πρώτο «πακέτο» τριών φακέλων έχει φτάσει σχεδόν στο τελικό στάδιο, καθώς, μετά τον ανασχηματισμό και την αλλαγή ΥπΑΑΤ, πρέπει να υπογραφεί από τον νέο υπουργό πριν υπογραφεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο δεύτερο «πακέτο», μαζί με άλλες δύο περιοχές βρίσκεται και η Θεσπρωτία, που επίσης αναμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Η απουσία των Π.Δ. δεν επιτρέπει ούτε την ίδρυση νέων επιχειρήσεων ούτε την επέκταση των υφιστάμενων, σε μια εποχή που υπάρχει ζήτηση και σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και σε επίπεδο πωλήσεων και προοπτική αύξησης της ελληνικής παραγωγής, που ξεχωρίζει για την ποιότητά της στις αγορές του εξωτερικού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Γιάννης Χεκίμογλου.

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ανταγωνίστριες χώρες καταφέρνουν να κερδίσουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αυξάνοντας την παραγωγή τους. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια η χώρα μας παρουσιάζει μια ετήσια αύξηση της παραγωγής κατά 3-4%, σε αντίθεση με την Τουρκία που τα τελευταία τρία χρόνια έχει υπερτριπλασιάσει την παραγωγή της, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία που ζητά και ο κλάδος, δηλ. τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών,.

«Μην ξεχνάτε πως η Ελλάδα είναι η κυρίαρχη χώρα παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού, παράγει πάνω από το 55% της ευρωπαϊκής παραγωγής, συνεχώς οι ανάγκες σε εξαγωγές αυξάνονται, η κατανάλωση σε ψάρι υδατοκαλλιέργειας στην Ε.Ε. αυξάνεται, όσο μειώνονται τα αποθέματα στις θάλασσες, και αυτή η ανάγκη καλύπτεται από τρίτες χώρες και όχι από την Ελλάδα που είναι μέλος της Ε.Ε.», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Καίριο πλήγμα στην ιχθυοκαλλιέργεια

Γεωργία Χαλάτση