ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντιδρούν στην εκκένωση των φοιτητικών εστιών

Στην απόφαση εκκένωσης των φοιτητικών εστιών αντιδρούν και οι φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχουν απομείνει σε αυτές, μαζί με άλλους σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που αφορά τα περιοριστικά μέτρα, οι φοιτητικές εστίες θα πρέπει να εκκενωθούν από την Τετάρτη, ωστόσο, υπάρχουν φοιτητές, ελάχιστοι σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να φύγουν.

Πρόκειται για φοιτητές που είτε η εστία αποτελεί «το μόνο τους σπίτι», όπως αναφέρει η πρόεδρος των εστιακών φοιτητών Νάντια Τζώρτζη, είτε επειδή η μετακίνησή τους εγκυμονεί κινδύνους και για τους ίδιους και για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται στα σπίτια τους.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών, που δεν μπορούν να φύγουν από την εστία είτε γιατί είναι από μακρινές περιοχές και θα πρέπει να διασχίσουν την μισή Ελλάδα είτε γιατί δεν έχουν άλλο σπίτι, προέρχονται από ιδρύματα κ.λπ.», αναφέρει χαρακτηριστικά.Επίσης, υπάρχουν φοιτητές που εργάζονται και θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ κάποιοι αντιμετωπίζουν και οικονομικά προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν τη μετακίνηση.

Υπάρχουν ακόμη και φοιτητές των προγραμμάτων Erasmusκαι θα πρέπει σύμφωνα με την απόφαση να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής μέσα σε δύο το αργότερο ημέρες.Το πρόβλημα είναι πως είτε τα σύνορα προς τις χώρες προέλευσής τους είναι κλειστά, είτε τα εισιτήρια που βρίσκουν, είναι σε εξαιρετικά υψηλές τιμές στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Στις εστίες της πανεπιστημιούπολης διαμένουν ακόμη περί τα 50 άτομα, σε σύνολο 800, και ακόμη 30 περίπου στις εστίες στη Δόμπολη, από τους 570 συνολικά.

«Εμείς δεν έχουμε καμία δραστηριότητα. Το μόνο που κάνουμε, είναι να πηγαίνουμε μέχρι τη λέσχη, να παίρνουμε το φαγητό μας σε πακέτο και να γυρίζουμε στα δωμάτιά μας. Εδώ νιώθουμε ασφαλείς, είμαστε μόνο 6-7 άτομα σε κάθε κτίριο, τα οποία είναι τώρα αραιοκατοικημένα. Είμαστε απεγνωσμένοι, δεν ξέρουμε πώς να κινηθούμε, δεν μπορούμε να φύγουμε. Θέλουμε να μείνουμε σπίτι, να συνεχίσει ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα, με σύνεση», σημειώνει η κ. Τζώρτζη, επισημαίνοντας πως δε θεωρούν ασφαλείς τις μετακινήσεις προς τα σπίτια τους, ούτε υπάρχει η δυνατότητα να έρθει να τους παραλάβει κάποιος δικός τους.

Αυτό που ζητούν, είναι να συνεχιστεί η υπηρεσία της σίτισης (takeaway), να υπάρχει θέρμανση και ζεστό νερό και απολυμαντικά στις εστίες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.«Δεν κάνουμε διακοπές, είναι το μόνο μας σπίτι και φοβόμαστε και εμείς να μην αρρωστήσουμε και να μην κολλήσουμε κάποιον συγγενή μας που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας στο σπίτι, αν είμαστε φορείς», τονίζει.

Σε τουριστικά καταλύματα

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το απόγευμα, σε τουριστικά καταλύματα θα τακτοποιηθούν μέσω ΙΝΕΔΙΒΙΜ όσοι φοιτητές, Έλληνες ή αλλοδαποί, που αποδεδειγμένα δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.
Μετά από συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τα συναρμόδια υπουργεία, συμπεριλήφθηκε σε Κοινή Υπουργική Απόφαση η πρόβλεψη διαμονής σε τουριστικά καταλύματα φοιτητών των ΑΕΙ και αλλοδαπών επισκεπτών των ΑΕΙ που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες ή σε ξενοδοχεία με φροντίδα των ΑΕΙ ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, και οι οποίοι δε δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή.
Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, ο αρμόδιος υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης, έχει ήδη εκδώσει οδηγίες εφαρμογής των εν λόγω νομοθετικών προβλέψεων και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Τουρισμού, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τις διοικήσεις των ΑΕΙ με σκοπό την άμεση υλοποίηση τους.
Βέβαια, για τους φοιτητές ούτε αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Σχετικά άρθρα

Επιτροπή για την υπεράσπιση των 23 συλληφθέντων

Περισσότερα διαγνωστικά τεστ ζητά το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πρόσθετος εξοπλισμός για το Νοσοκομείο Πρέβεζας