Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Πίσω στην πολιτεία το μπαλάκι των ευθυνών

Αρνείται η αυτοδιοίκηση να αναλάβει την αρμοδιότητα, που της μεταφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, σχετικά με την εφαρμογή του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων», με την ΚΕΔΕ να επιφυλάσσεται, μάλιστα, να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων προβλέπει υποχρεωτική σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, από την πλευρά των ιδιοκτητών, καθώς και δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας στους δήμους, μέχρι τη λειτουργία της πλατφόρμας που σχεδιάζουν τα συναρμόδια υπουργεία. Ταυτόχρονα, οι δήμοι, πέρα από την υποδοχή των δηλώσεων των πολιτών, θα πρέπει να διενεργούν και δειγματοληπτικούς ελέγχους με εξειδικευμένο προσωπικό, που όμως δε διαθέτουν. Συγκεκριμένα, οι δήμοι υποχρεούνται να συγκροτήσουν τριμελή επιτροπή για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αποτελούμενη από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν ακόμη υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, τη στιγμή που πολλοί δήμοι δε διαθέτουν ούτε τμήματα Πολιτικής Προστασίας, ούτε δασολόγο ή γεωπόνο, ακόμη και μηχανικό, για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των μέτρων.
Το ζήτημα έφερε στο προσκήνιο πριν λίγες ημέρες ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου να τονίζει το ανεφάρμοστο του νόμου, αλλά και τη διάθεση της πολιτείας να μετατρέψει τους αιρετούς του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης σε «εξιλαστήρια θύματα» σε περίπτωση πυρκαγιών.
Το ίδιο τονίστηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει την αναστολή εφαρμογής της Κ.Υ.Α. τουλάχιστον για την φετινή αντιπυρική περίοδο και έως ότου της δοθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι, αλλά και τα μέσα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί. Ταυτόχρονα, οι δήμοι ζητούν να συσταθεί ομάδα εργασίας με στελέχη της ΕΕΤΑΑ, της ΚΕΔΕ και των συναρμόδιων υπουργείων, για να εξεταστεί ο τρόπος εφαρμογής όλων όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ. Παράλληλα, τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας, καθώς το άρθρο 102 του Συντάγματος αναφέρει πως η μεταφορά οποιασδήποτε αρμοδιότητα πρέπει να συνοδεύεται από πόρους.
Οι αιρετοί υπογράμμισαν πως, πριν την σχετική ΚΥΑ, δεν κλήθηκε ποτέ η αυτοδιοίκηση, προκειμένου να εκφράσει άποψη για το αν είναι εφικτή ή όχι η εφαρμογή όλων όσα προβλέπονται. «Είναι γενικώς μια πλήρως ανεφάρμοστη διαδικασία. Έχω την αίσθηση είναι το “φύλλο συκής”, που θα χρησιμοποιήσουν οι κρατικές αρχές σε περίπτωση που έχουμε κάποια πυρκαγιά σε αστικό ιστό», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Κωνσταντέλλος, μεταξύ άλλων. «Πρέπει να πούμε την ξεκάθαρη άποψη ότι ούτε δική μας αρμοδιότητα είναι ούτε την αποδεχόμαστε, γιατί δεν έχουμε τα μέσα, και να πετάξουμε πίσω το μπαλάκι σε εκείνους που προσπαθούν να μας κάνουν μέρος της εικόνας, όχι μιας όμορφης εικόνας, αλλά της Κόλασης του Δάντη, αν προκύψει κάποια καταστροφή», πρόσθεσε.
Για μετάθεση ευθυνών έκανε λόγο και ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης. «Δε θα καούμε ούτε εμείς ούτε οι πολίτες μας, επειδή κάποιοι, που δεν έχουν εκπονήσει κανένα σχέδιο, θέλουν να μας μεταφέρουν την πολιτική και ποινική ευθύνη», σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ και πολλοί αιρετοί, που έλαβαν τον λόγο, τόνισαν πως η ΚΥΑ έρχεται σε συνέχεια άλλων νομοθετημάτων, που μεταφέρουν την αστική και ποινική ευθύνη σε στους δημάρχους.
«Έχουμε για μία ακόμη φορά την επίκληση μεταφοράς αρμοδιοτήτων και ευθύνης στους δήμους χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε διαβούλευση. Τώρα μας μεταφέρεται η εφαρμογή, ανεφάρμοστων στην πράξη, μέτρων πυροπροστασίας ιδιοκτησιών, χωρίς να διασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και το αντίστοιχο προσωπικό για την άσκησή τους, όπως ρητά ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος. Ως εκ τούτου δηλώνουμε ότι όχι μόνο αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην άσκηση αυτής της αρμοδιότητας, αλλά ως ΚΕΔΕ επιφυλασσόμαστε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να γίνεται με αντισυνταγματικό τρόπο», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.
Πάντως, πριν την συνεδρίαση της ΚΕΔΕ δόθηκαν παρατάσεις στην εφαρμογή του Κανονισμού. Συγκεκριμένα:
-Για τα υφιστάμενα κτίρια, το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και η Τεχνική Έκθεση με τα συνοδευτικά τους στοιχεία, υποβάλλονται από τον εξουσιοδοτημένο διαχειριστή έως την 10η Μαΐου 2024. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου υποβάλλει τη δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας μέχρι την 10η Ιουνίου 2024.
-Για τους οικισμούς, οι ΟΤΑ ολοκληρώνουν το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την Τεχνική Έκθεση ως προς τη διαμόρφωση άκαυστης ζώνης και τυχόν διαβάθμιση αυτής περιμετρικά των ορίων του οικισμού έως την 26η Μαΐου 2024.

Διεκδικούν ακέραιο το Τέλος Ανθεκτικότητας

Σε ό,τι αφορά στο Τέλος Ανθεκτικότητας, το οποίο αντικατέστησε τον Φόρο Διαμονής και επιβάλλεται σε ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόβλεψη να εισπράττεται εξ ολοκλήρου από το κράτος και να καλύπτει το κόστος φυσικών καταστροφών.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά την εξ ολοκλήρου απόδοσή του στους δήμους, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αντιμετώπισης του υπερτουρισμού. Η δε κατανομή του να γίνει κατά 50% απευθείας τους οικείους δήμους εντός των ορίων των οποίων λειτουργούν τα τουριστικά καταλύματα και το υπόλοιπο 50% να συμπεριληφθεί στο «καλάθι» της τακτικής επιχορήγησης των δήμων, δηλαδή στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και να κατανέμεται σε όλους τους δήμους της χώρας.

Σχετικά άρθρα

Στις 14 Μαΐου στο ΣτΕ η προσφυγή για το τέλος ταφής

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας

Συντάσσεται με τους Δήμους για την πυροπροστασία το ΤΕΕ/ΤΗ