Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Διαχωρίζει τη θέση της η ΑΣΥ Υγειονομικών

«Αντιδραστική» και στην κατεύθυνση της προώθησης της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε. χαρακτηρίζει τη θέση, που εξέφρασε ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΓΝΙ για τα απογευματινά χειρουργεία, η Αγωνιστική Συσπείρωση, η οποία και την καταψήφισε.

Υπενθυμίζεται πως ο Σύλλογος την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως τα απογευματινά χειρουργεία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με την προϋπόθεση της κάλυψης όλων των κενών σε προσωπικό και της κάλυψης του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι τους ασθενείς.

Εκ μέρους της ΑΣΥ, ο Γιώργος Πρέντζας σημείωσε πως, εφόσον καλύπτονταν όλα τα κενά σε οργανικές θέσεις δε θα υπήρχαν οι λίστες αναμονής. «Οι λίστες αναμονής της ντροπής “κατασκευάστηκαν” μεθοδικά αρχικά από όλες τις κυβερνήσεις με την διαχρονική υποστελέχωση, διογκώθηκαν στην περίοδο της πανδημίας του covid  από την μετατροπή των νοσοκομείων σε μιας νόσου κλείνοντας μαζικά αίθουσες χειρουργείου με αποτέλεσμα 200.000 λιγότερες χειρουργικές πράξεις σε δύο χρόνια και μετά το τέλος της πανδημίας κρατήθηκαν κλειστές εκατοντάδες χειρουργικές αίθουσες (όπως οι δύο στο ΠΓΝΙ) για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Κουβέντα και γι’ αυτό από την ΔΑΚΕ». Ποιο το νόημα και η στόχευση μιας τέτοιας ανόητης θέσης, που οδηγεί σε υπέρβαση της 5θήμερης εργασίας των υγειονομικών με υπερωρίες, αφού όλα θα λειτουργούν “ρολόι”;», ανέφερε ο κ. Πρέντζας.

Όσον αφορά στην κάλυψη του συνόλου της δαπάνης από τον ασφαλιστικό φορέα, ώστε να είναι μηδενική η συμμετοχή των ασθενών, ο κ. Πρέντζας έκανε λόγο για «τερατώδες ψέμα» , καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία για τον κλάδο υγείας χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από τους εργαζόμενους, οπότε είτε ιδιωτική άμεση πληρωμή «στο χέρι», είτε ιδιωτική έμμεση πληρωμή από τον ασφαλιστικό φορέα είναι το ίδιο πράγμα. «Κάλυψη του συνόλου της δαπάνης από τον ασφαλιστικό φορέα δηλ. μισθοδοσία, φάρμακα, υλικά, νοσηλεία, παραπέμπει σε ιδιωτική κλινική συμβεβλημένη με ασφαλιστικό φορέα (δημόσιο ή ιδιωτικό), οπότε πλήρη απόσυρση οποιαδήποτε δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό», σημείωσε και πρόσθεσε πως στόχευση της κυβέρνησης είναι τα επόμενα χρόνια το δημόσιο σύστημα Υγείας να χρηματοδοτείται κατά 80% από τον ΕΟΠΥΥ και να συρρικνωθεί στο 20% η κρατική χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται σήμερα περίπου στο 60%, που σημαίνει περαιτέρω αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία.

«Προκύπτει το μεγάλο ερώτημα: Που θα διατεθούν τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, τον οποίο με αίμα και ιδρώτα γεμίζουν κατά 95% τα λαϊκά στρώματα και κατά 5%  μόνο, τα νομικά πρόσωπα δηλ. οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία; Μα που αλλού φυσικά: στους ίδιους τους επενδυτές, για να επενδύουν με τα δικά μας χρήματα, χωρίς ρίσκο, επιβάλλοντας μετά χειρότερους όρους εργασίας και μείωση των εργοδοτικών εισφορών για ασφάλιση ώστε να δημιουργηθούν επενδυτικά κίνητρα. Αυτός είναι ο καπιταλισμός! Ωμή κλοπή», τόνισε μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Είκοσι υποψήφιοι με… αγωνιστικά ένσημα

Διαφορετική ανάγνωση των στοιχείων από την ΑΣΥ- ΠΓΝΙ

Ημερίδα για τα ζητήματα ψυχικής υγείας από το ΚΚΕ