ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διαφορετική ανάγνωση των στοιχείων από την ΑΣΥ- ΠΓΝΙ

Μια διαφορετική ανάγνωση του απολογισμού της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κάνει η παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» του Συλλόγου Εργαζομένων, αποδίδοντας στην διοίκηση ως μοναδικά «επιτεύγματα» την υπονόμευση της υπηρεσίας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση και τον κομματικό έλεγχο των υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Σχολιάζοντας τον απολογισμό του διοικητή Νίκου Κατσακιώρη, προ ημερών, στελέχη της ΑΣΥ κάνουν λόγο για «μακιγιάρισμα» της πραγματικής κατάστασης, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και αποφυγή ανάληψης ευθύνης για τη χειροτέρευση των συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με την ΑΣΥ, το 2022 καταγράφεται μια μείωση στην προσέλευση ασθενών κατά 16% σε σχέση με το 2019, τη χρονιά μέγιστου αριθμού επισκεψιμότητας στην ιστορία του ΠΓΝΙ, η οποία προκύπτει αποκλειστικά από την τεράστια μείωση του αριθμού εξυπηρετούμενων στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία κατά 90.000 ασθενείς, γεγονός που κατά την ΑΣΥ σχετίζεται με τη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα στην περιοχή.
Επίσης, τονίζει πως ο αριθμός των νοσηλευθέντων στις κλινικές εκτοξεύτηκε σε 89.615 το 2022 από 61.378 το 2019, επιβεβαιώνοντας ότι την περίοδο της πανδημίας αθροίζονταν παραμελημένα περιστατικά λόγω της μετατροπής του ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο «σχεδόν μιας νόσου», τα οποία τώρα νοσηλεύονται μαζικά σε βαρύτερη κατάσταση.
Η ΑΣΥ, αναφορικά με την εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και τις συνθήκες εργασίας, επισημαίνει, τέλος, πως οι χειρουργικές επεμβάσεις του 2022 είναι στο ίδιο περίπου επίπεδο με το 2019, αλλά με δύο χειρουργικές αίθουσες λιγότερες, εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
Παράλληλα, αντικρούει τα περί ενίσχυσης του προσωπικού, σημειώνοντας πως από το 2019, στη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε οριακή ενίσχυση σε σχέση με τους αποχωρήσαντες, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι καλυμμένες οι 177 από τις 274 θέσεις ιατρών του ΕΣΥ και να παραμένουν 97 κενές, την ώρα που οι επικουρικοί ανέρχονται σε 48. Επίσης, στη νοσηλευτική υπηρεσία, από τα 1139 άτομα που προβλέπει ο Οργανισμός, σήμερα υπηρετούν 934 άτομα (785 μόνιμοι και 149 επικουρικοί μέσω ΟΑΕΔ), δηλαδή 205 άτομα λιγότερα από το 2019.
Όπως συμπεραίνουν τα στελέχη της ΑΣΥ, πολύ λιγότερο προσωπικό εξυπηρέτησε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευομένων, ενώ προσθέτουν πως, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι δύο αίθουσες χειρουργείου, να ενισχυθεί η παιδιατρική μετά το κλείσιμο της ΜΕΛ 2 και να λειτουργήσουν οι 20 κλίνες της ορθοπεδικής στο 4ο κτίριο, αλλά ούτε να στελεχωθεί με ασφάλεια καμία σχεδόν κλινική ή τμήμα του ΠΓΝΙ.
«Έτσι αποκαλύπτεται ότι η αύξηση του προϋπολογισμού του ΠΓΝΙ κατά 11 εκατ. ευρώ δεν αφορά τη βελτίωση της φροντίδας και την “εμπιστοσύνη της κυβέρνησης προς το ΠΓΝΙ”, όπως διατείνεται η διοίκηση. Η αύξηση αυτή αφορά κατά πέντε εκατ. την αύξηση των αναγκών (σε συνάρτηση με την αύξηση των τιμών λόγω πληθωρισμού) σε ενέργεια και τρόφιμα, κατά τρία εκατ. την αύξηση ποσότητας και τιμών υγειονομικού υλικού και αντιδραστηρίων, κατά ένα εκατ. την αύξηση δαπανών μετά τη μεταφορά μισθοδοσίας 95 επικουρικών από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου στον προϋπολογισμό του ΠΓΝΙ, την αύξηση πληρωμής υπηρεσιών κ.ά. Απόδειξη, επίσης, είναι, ότι ο απλός εξοπλισμός των κλινικών όπως στρώματα, ψυγεία, καρδιογράφοι, αναρροφήσεις, καρότσια και μηχανήματα είναι απαρχαιωμένα», τονίζει η ΑΣΥ.

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος