ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μεγάλος Δακτύλιος – Δεύτερη τροποποίηση της μελέτης και… καλή τύχη

Την απόφαση για έγκριση της τροποποίησης της μελέτης του Μεγάλου Δακτυλίου ως προς τη βελτίωση του υπεδάφους με χαλικοπασσάλους και κατασκευή τυπικού επιχώματος σε ένα τμήμα 400 μ. κοντά στο Πανηπειρωτικό στάδιο, έλαβε η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών στη σημερινή της συνεδρίαση, εξέλιξη για την οποία είχε προϊδεάσει ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η απόφαση ελήφθη με τις ψήφους των μελών της δημοτικής αρχής, καθώς οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Γ. Αρλέτος, Ελ. Ακονίδου και Στ. Μάντζιος απείχαν της ψηφοφορίας, έχοντας εκφράσει προηγουμένως μια σειρά από προβληματισμούς, επιλέγοντας, ωστόσο, ήπιους τόνους και αφήνοντας στη δημοτική αρχή το περιθώριο να κινηθεί κατά το δοκούν.
Ως μονόδρομο εμφάνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θωμάς Γιωτίτσας την τεχνική λύση, που εισηγείται η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για κατασκευή χαλικοπασσάλων και επιχώματος με «συμβατικό τρόπο και υλικά», καθώς η κατασκευή «ειδικού» επιχώματος από υψηλής πυκνότητας διογκωμένη πολυστερίνη (EPS), που προβλεπόταν αρχικά στη μελέτη, αφενός δεν προσφέρει περαιτέρω ασφάλεια στην κατασκευή και αφετέρου -λόγω του υψηλού κινδύνου πλημμύρας της περιοχής– ελλοχεύει ο κίνδυνος πλεύσης της κατασκευής. «Φαίνεται ότι η τεχνική λύση είναι μονόδρομος. Δε θα αφήσουμε το έργο να σέρνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Λίγα είπε, πολλά άφησε να εννοηθούν ο πρώην αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, κάνοντας λόγο για μια μελέτη με πολλά προβλήματα, όχι μόνο στο συγκεκριμένο τμήμα, αλλά και με τη μη πρόβλεψη για τα δίκτυα, που οδήγησε στην ανάγκη μιας πρώτης τροποποίησης της μελέτης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Ένα έργο των 17 εκατομμυρίων θα ξεπεράσει τα 25», σημείωσε, συστήνοντας στη δημοτική αρχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, καθώς οποιοδήποτε λάθος μπορεί να χρεώσει τον Δήμο με πολλά χρήματα. «Καλή τύχη στο έργο», ήταν η επωδός του. Παίρνοντας ξανά τον λόγο στη συνέχεια, άφησε σαφείς αιχμές κατά της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, η οποία δεν προχώρησε στην κατάθεση εναλλακτικής πρότασης, όπως της είχε ζητηθεί, όταν έφερε την ίδια εισήγηση το 2022 και δεν είχε υιοθετηθεί, με έναν από τους λόγους να είναι και η άρνηση τότε της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση.
Σειρά ερωτημάτων κατέθεσε ο Στ. Μάντζιος τόσο για την επάρκεια των αρχικών μελετών όσο και για την κάλυψη του επιπλέον κόστους. Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Ορέστης Μπρίκος υποστήριξε ότι η μελέτη ήταν επαρκής με τα στοιχεία που υπήρχαν, με τα νέα δεδομένα να προκύπτουν από τις πρόσθετες γεωτεχνικές μελέτες, που προβλέπονταν για την επαλήθευση των στοιχείων.
Αυτό, βέβαια, που δεν έχει απαντηθεί έως σήμερα, είναι γιατί δεν έγινε επαρκής εκτίμηση των χαρακτηριστικών των εδαφών, από τα οποία διέρχεται ο μεγάλος δακτύλιος, αν και τον Σεπτέμβριο του 2017 υπήρχε η σχετική επισήμανση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι πέραν της γεωλογικής έρευνας, «κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες γεωτεχνικές έρευνες, να γίνει έλεγχος των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών του εδάφους, προσδιορισμός της φέρουσας ικανότητάς του για την επιτυχή ικανότητα ανάληψης των φορτίων κατασκευής των έργων υποδομής (οδοποιία, οδοστρώματα), τη θεμελίωση των τεχνικών (κιβώτια, τοίχοι, πασσαλλότοιχοι) και των επιχωμάτων, καθώς επίσης και της τυχόν επίδρασης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα…». Γεωτεχνικές έρευνες, που έκανε στη συνέχεια η ανάδοχος εταιρεία («Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ), διαπιστώνοντας την ανάγκη πρόσθετων εργασιών για τη βελτίωση του εδάφους, με δεδομένο ότι προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης ρευστοποιήσιμων στρώσεων «μηδενικής» πρακτικά συνοχής και υψηλής συμπιεστότητας, καθώς και η ανάγκη κατασκευής ωπλισμένου επιχώματος αντί του που προβλεπόταν αρχικά στη μελέτη.
Ως προς το ζήτημα του κόστους, το οποίο θα φτάσει στο 10% του προϋπολογισμού του έργου, ο Θωμάς Γιωτίτσας ανέφερε ότι από τη στιγμή που το έργο περνά ως «γέφυρα» στη νέα προγραμματική περίοδο, πλέον υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση από το ΒΑΑ, χωρίς η δημοτική αρχή να μένει αδιάφορη για το επιπρόσθετο κόστος. «Τι ίδιο έγινε με τη ΔΕΥΑΙ για το έργο του βιολογικού καθαρισμού. Προσπαθούμε να σώσουμε το έργο», τόνισε, ενώ έδειξε να δικαιολογεί και την απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, λέγοντας πως τότε δεν υπήρχε χρηματοδότηση, ενώ τώρα υπάρχει.

Σχετικά άρθρα

Τέσσερις μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές έρευνες του μεγάλου δακτυλίου

Ανεβάζει ρυθμούς, αλλά έχει ακόμη δρόμο

Αποστόλης Τζελέτας

«Κάθε εμπόδιο για καλό» για τον μεγάλο δακτύλιο