ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανεβάζει ρυθμούς, αλλά έχει ακόμη δρόμο

Η ολοκλήρωση του μεγάλου δακτυλίου εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου παραμένει στόχος της δημοτικής αρχής, παρά τις καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω της ανάγκης μετακίνησης των δικτύων της ΔΕΥΑΙ και του ζητήματος με το επίχωμα στον υγρότοπο Τσαμαρά, σε ένα οδικό τμήμα 500 μ. κοντά στο Πανηπειρωτικό Στάδιο.

«Φιλοδοξούμε να τελειώσει μέσα στον προγραμματισμό του. Αν προκύψουν ανυπέρβλητα προβλήματα στην πορεία, θα εξετάσουμε και το έργο γέφυρα. Αλλά εμείς εργαζόμαστε να τελειώσει στον προγραμματισμό του», τόνισε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο έργο, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Έργων Γιώργο Αρλέτο και κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Αφορμή της επίσκεψης αποτέλεσε η επανεκκίνηση των εργασιών μετά τη σύναψη της συμπληρωματικής σύμβασης, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), για τη μετακίνηση των δικτύων της ΔΕΥΑΙ (ύδρευση και αποχέτευση) και την κατασκευή νέου αποχετευτικού δικτύου για την σύνδεση παρόδιων κατοικιών, που δεν είχαν προβλεφθεί στην αρχική μελέτη του έργου, καθώς και την κατασκευή ενός νέου υπόγειου αντλιοστασίου για να εξυπηρετήσει το κλειστό γυμναστήριο (πρώην ξιφασκίας), που πρόκειται να εγκατασταθεί στην πρώην έκταση της ΔΕΛΙ. Επίσης συμπληρώθηκε ένα υποέργο, που αφορά αρχαιολογική έρευνα μετά τον εντοπισμό καταλοίπων κατά την εκτέλεση των εργασιών.
Με βάση την έως τώρα πορεία του έργου, ο στόχος φαντάζει δύσκολος, καθώς δεν έχει υλοποιηθεί ούτε το 50% των εργασιών. Υπάρχει, ωστόσο, αισιοδοξία ότι το έργο θα ανεβάσει ρυθμούς, καθώς η ανάδοχος εταιρεία «Εργοδυναμική Πατρών» απεμπλέκεται από άλλα μεγάλα έργα στην περιοχή, όπως η οδός Νιάρχου και ο οδικός άξονας Τμήμα Τερόβου-Πηγάδια, οπότε θα ρίξει όλο το βάρος στο μεγάλο δακτύλιο.
Από την άλλη, το ζήτημα με το επίχωμα εξακολουθεί να υφίσταται και κάποια στιγμή θα βγει ξανά στην επιφάνεια. «Με αυτό θα ασχοληθούμε αργότερα», τόνισε ο δήμαρχο, ερωτηθείς σχετικά και ενισχύοντας σε ένα βαθμό την εκτίμηση ότι μέρος του έργου θα περάσει στο επόμενο ΕΣΠΑ, στο περιφερειακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027».

Ζητήματα και με παρόδιους ιδιοκτήτες

Πέραν των μεγάλων ζητημάτων, που προέκυψαν κατά το αρχικό στάδιο της κατασκευής, από τις παραλείψεις στη μελέτη, υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα με παρόδιες ιδιοκτησίες, καθώς διαπιστώνονται προβλήματα προσβασιμότητας.
Σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως στην αρχή του δρόμου από τον κόμβο με τη Βογιάννου έως τον κυκλικό κόμβο στο Πάρκο Ανακύκλωσης, ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων διαμαρτύρονται για τις δυσχέρειες πρόσβασης, χωρίς ωστόσο όλα τα αιτήματα να έχουν και πραγματική βάση, καθώς δε λείπουν και οι περιπτώσεις, που πρόσβαση υπάρχει, αλλά όχι απευθείας στον δρόμο. Κάτι απόλυτα λογικό, καθώς πρόκειται για έναν κλειστό δρόμο, που δε θα είχε νόημα αν υπήρχαν κάθετες συνδέσεις με κάθε ιδιοκτησία.
Βέβαια, όλα αυτά είναι ζητήματα που προφανώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν κατά την περίοδο μελέτης του έργου, με τους ιδιοκτήτες, ωστόσο, δικαιολογημένα σε έναν βαθμό να ζητούν λύσεις σήμερα, καθώς στο στάδιο της μελέτης ούτε ενημερώθηκαν ούτε διαβούλευση υποστηρίζουν πως υπήρξε.
«Βρήκαμε προβλήματα στον σχεδιασμό του, τα οποία αντιμετωπίζουμε. Επίσης με την κατασκευή του αναδεικνύονται και προβλήματα με τους παρόδιους, τα οποία ήδη από την Τεχνική Υπηρεσία εξετάζονται, με σκοπό να δοθούν οι καλύτερες λύσεις. Είναι βέβαιο ότι με την ολοκλήρωσή του όλη η πόλη θα απολαύσει έναν σύγχρονο και ασφαλή οδικό άξονα», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι τα προβλήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παρόδιων έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί στο στάδιο της μελέτης του έργου. Σήμερα καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους με βασικές, όμως, προϋποθέσεις την οδική ασφάλεια και τη μη διακινδύνευση της ένταξης και χρηματοδότησης του έργου. «Στο πλαίσιο αυτό και με αυτές τις προϋποθέσεις θα κάνουμε τη μέγιστη προσπάθεια για να δώσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις», τόνισε ο δήμαρχος, που είχε συνομιλία και με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, με τους οποίους θα υπάρξει και ραντεβού στο Δημαρχείο εντός των ημερών.

Έργο πνοής για την πόλη

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο πνοής, που θα αλλάξει τα κυκλοφοριακά δεδομένα στο λεκανοπέδιο. «Πρόκειται για έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο ήπιας κυκλοφορίας, που θα ανακουφίσει όλη την περιοχή και κυρίως θα αποσυμφορήσει την παλιά εθνική οδό, την οδό Ιωαννίνων στην Ανατολή και Εθνικής Αντιστάσεως προς τον Κατσικά. Είναι ένα έργο που σχεδιάστηκε το 2017, προβλέπει επτά κυκλικούς κόμβους και παράπλευρο δίκτυο για να εξυπηρετούνται οι πολίτες», τόνισε, προσθέτοντας πως σε τμήμα του έργου θα κατασκευαστεί διαδρομή αναψυχής με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο που θα συνδέσει την περιοχή με το παραλίμνιο μέτωπο και τον υφιστάμενο πεζόδρομο- ποδηλατόδρομο.

Σχετικά άρθρα

Τέσσερις μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές έρευνες του μεγάλου δακτυλίου

Μεγάλος Δακτύλιος – Δεύτερη τροποποίηση της μελέτης και… καλή τύχη

Μήνυμα με αιχμές για κέντρα, παράκεντρα και εκβιασμούς