ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Κάθε εμπόδιο για καλό» για τον μεγάλο δακτύλιο

«Κάθε εμπόδιο για καλό», λέει ο λαός και αυτό φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση του μεγάλου δακτυλίου.

Το θέμα που προέκυψε με τα γεωλογικά ζητήματα σε τμήμα του νέου οδικού άξονα, στάθηκε η αφορμή να τεθούν επί τάπητος μια σειρά από ελλείψεις και αστοχίες, που μπορεί να προέκυπταν σε δεύτερο χρόνο και να μην υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια για τις απαιτούμενες αλλαγές και συμπληρώσεις.
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, που αφορούν είτε τη μετατόπιση δικτύων είτε νέες συνδέσεις περιοχών, που μάλιστα βρίσκονται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τη λίμνη Παμβώτιδα.
Όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, σε τεχνική συνάντηση με τη Διαχειριστική Αρχή συμφωνήθηκε να χρηματοδοτηθούν και αυτές οι παρεμβάσεις, που είχαν μείνει εκτός του αρχικού σχεδιασμού, και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συνταχθεί Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών – Συμπληρωματική Σύμβαση για την πρόβλεψη της αντικατάστασης των δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης.
Επιπλέον, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την αποδοχή της τροποποίησης της μελέτης του έργου ως προς το σκέλος που αφορά τη μετακίνηση της θέσης ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση της αρτηρίας με την οδό Παμβώτιδας (ο δρόμος που οδηγεί στο γήπεδο Ανατολής), ενώ θα εξεταστούν και κάποιες άλλες τροποποιήσεις, όπως η δυνατότητα εισόδου στο παράπλευρο δίκτυο από τον κόμβο της Βογιάννου, που δεν υπάρχει στον αρχικό σχεδιασμό, καθώς και η βελτίωση της προσβασιμότητας σε ορισμένα σημεία.

Προς λύση για τα γεωλογικά προβλήματα

Σε ό,τι αφορά τα γεωλογικά προβλήματα, που είχε επισημάνει η ανάδοχος εταιρεία, καταθέτοντας πρόταση για πρόσθετες εργασίες για τη βελτίωση του εδάφους με την κατασκευή χαλικοπασσάλων, αντί του «ειδικού» επιχώματος από υψηλής πυκνότητας διογκωμένη πολυστερίνη (EPS), που προβλεπόταν αρχικά στην μελέτη, από την περαιτέρω διερεύνηση προκύπτει ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που δεν απαιτεί ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες.
Οι μελετητές του έργου, που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με πιθανές εναλλακτικές λύσεις για την κατασκευή του επιχώματος, αναφέρουν ότι θα μπορούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής του επιχώματος με κατασκευή πλευρικών τοιχίων, έτσι ώστε να απομονωθεί η περιοχή του επιχώματος από τα νερά της πλημμύρας. Επίσης, σημειώνουν ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα διαμόρφωσης στεγανού διαφράγματος κάτω από τα τοιχία, για τον περιορισμό της διήθησης υπόγειων υδάτων κάτω από τη θεμελίωση της κατασκευής, ενώ για αύξηση της ασφάλειας θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα τοποθέτησης κατάλληλης διάταξης σωληνώσεων και αντλιών για την απαγωγή νερών.
Η προτεινόμενη αυτή λύση αποφασίστηκε να ελεγχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και στη συνέχεια να κοστολογηθεί, με δεδομένο, μάλιστα, ότι η κατασκευή τοιχείων συμπεριλαμβάνεται στα συμβατικά τεύχη του έργου.
«Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση ενός από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάζονται στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα, δίνουμε τη δυνατότητα να ξεμπλοκάρει το έργο και, σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή, να πετύχουμε το καλύτερο αποτελέσματα», τόνισε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος.

Σχετικά άρθρα

Τέσσερις μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές έρευνες του μεγάλου δακτυλίου

Μεγάλος Δακτύλιος – Δεύτερη τροποποίηση της μελέτης και… καλή τύχη

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση