ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αλλαγές και πρόσθετο κόστος φέρνει η «λάθος προσέγγιση»

Τη βεβαιότητα ότι απαιτούνται πρόσθετες εργασίες με την κατασκευή χαλικοπασσάλων για τη θεμελίωση του επιχώματος στο τμήμα 400 μ. του μεγάλου δακτυλίου στην περιοχή του Τσαμαρά, κοντά στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, εξέφρασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ανατρέποντας την απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να προχωρήσει το έργο με την κατασκευή «ειδικού» επιχώματος από υψηλής πυκνότητας διογκωμένη πολυστερίνη (EPS).

Η επιλογή αυτή, βέβαια, δεν ανατρέπει μόνο μια πολιτική απόφαση, που ελήφθη προφανώς και υπό το βάρος της αδυναμίας χρηματοδότησης, καθώς απαιτείται ένα επιπλέον κόστος 2 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά και την ίδια τη μελέτη του έργου, που είχε εκπονηθεί επί της προηγούμενης δημαρχίας του Θωμά Μπέγκα. «Ήταν λάθος προσέγγιση στην αρχική μελέτη», ανέφερε χαρακτηριστικά στο δημοτικό συμβούλιο, προσπερνώντας με ευκολία το γεγονός ότι δεν έγινε επαρκής εκτίμηση των χαρακτηριστικών των εδαφών, από τα οποία διέρχεται ο μεγάλος δακτύλιος, αν και τον Σεπτέμβριο του 2017 υπήρχε η σχετική επισήμανση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι πέραν της γεωλογικής έρευνας, «κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες γεωτεχνικές έρευνες, να γίνει έλεγχος των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών του εδάφους, προσδιορισμός της φέρουσας ικανότητάς του για την επιτυχή ικανότητα ανάληψης των φορτίων κατασκευής των έργων υποδομής (οδοποιία, οδοστρώματα), τη θεμελίωση των τεχνικών (κιβώτια, τοίχοι, πασσαλλότοιχοι) και των επιχωμάτων, καθώς επίσης και της τυχόν επίδρασης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα…». Γεωτεχνικές έρευνες, που έκανε στη συνέχεια η ανάδοχος εταιρεία («Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ), διαπιστώνοντας την ανάγκη πρόσθετων εργασιών για τη βελτίωση του εδάφους, με δεδομένο ότι προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης ρευστοποιήσιμων στρώσεων «μηδενικής» πρακτικά συνοχής και υψηλής συμπιεστότητας, καθώς και η ανάγκη κατασκευής ωπλισμένου επιχώματος αντί του που προβλεπόταν αρχικά στην μελέτη, καθώς αφενός δεν προσφέρει περαιτέρω ασφάλεια στην κατασκευή, αφετέρου, λόγω του υψηλού κινδύνου πλημμύρας της περιοχής, ελλοχεύει ο κίνδυνος πλεύσης της κατασκευής.
Ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι κάλεσε έναν από τους καλύτερους γεωτέχνες της χώρας, ο οποίος απεφάνθη ότι είναι αδύνατον το ελαφρύ επίχωμα να αντέξει τις πιέσεις, άρα απαιτείται η λύση των χαλικοπασσάλων.
Πέραν της τροποποίησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αναμένεται να χρειαστεί, το μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση των πρόσθετων εργασιών. «Θα πρέπει να το χρηματοδοτήσουμε μέσω της ΒΑΑ (Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης)», ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Μπέγκας, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου. Της ίδιας, δηλαδή, που είχε αρνηθεί την πρόσθετη χρηματοδότηση της παρέμβασης, όταν τέθηκε το ζήτημα από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Το μισό ΒΑΑ στα έργα «γέφυρα»

Ένα επιπλέον ζήτημα, που ανακύπτει, είναι ότι η αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, σε συνδυασμό με το ότι έχει μείνει πίσω από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, αυξάνει τις ανάγκες χρηματοδότησής του από το νέο ΒΑΑ. Ένα ΒΑΑ, που είναι ήδη «κουτσουρεμένο» στα 40 εκατ. ευρώ από 70 εκατ. ευρώ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, με τα 20 εκατ. ευρώ περίπου να απαιτούνται για την ολοκλήρωση των έργων, που περνούν ως «γέφυρα» στη νέα προγραμματική περίοδο.
Αυτό δημιουργεί μία ιδιαίτερη συνθήκη για τη νέα δημοτική αρχή, η οποία δεν έχει το περιθώριο ένταξης πολλών νέων έργων, συν τω ότι υπάρχει και η ανάγκη να υπηρετούν τον σκοπό της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας. Αυτό επεσήμανε και ο δήμαρχος, κατά την ενημέρωση του σώματος για τις συζητήσεις με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον σχεδιασμό για το Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο, λέγοντας πως πρέπει να γίνει σωστή προτεραιοποίηση των έργων με βάση τους διαθέσιμους πόρους.
Ο κ. Μπέγκας επιχείρησε να… χρεώσει τη συνθήκη αυτή στην προηγούμενη δημοτική αρχή, λέγοντας πως είναι «σφάλμα το ότι δεν έγιναν οι απορροφήσεις στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου». Ισχυρισμός, που σαφώς εμπεριέχει μια αλήθεια, αλλά τη μισή. Η άλλη μισή είναι ότι ευθύνες υπάρχουν και στην προηγούμενη δική του θητεία, ειδικά στο θέμα του μεγάλου δακτυλίου, καθώς πέρα από τη «λάθος προσέγγιση στην αρχική μελέτη» για το επίχωμα, που θα απαιτήσει 2 εκατ. ευρώ από τη νέα ΒΑΑ, άλλα 2,1 εκατ. ευρώ είναι το κόστος των πρόσθετων παρεμβάσεων για πρόσθετα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, που αφορούν είτε τη μετατόπιση δικτύων είτε νέες συνδέσεις περιοχών, και τα οποία επίσης δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική μελέτη. Συν τις όποιες καθυστερήσεις προκάλεσαν αυτές οι δύο αστοχίες στην εξέλιξη του έργου, άρα και στην απορρόφηση των κονδυλίων.