Γι’ αυτόν τον λόγο χθες τα παιδιά δεν πήγαν σχολείο. Είναι η αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων φωτογραφισμένη από το κτίριο, που φιλοξενούνται οι Οικονομικές Υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών. Είμαστε βέβαιοι ότι παρόμοια εικόνα παρουσίαζαν κι άλλες αυλές σχολείων, που έμειναν κλειστά. Γιατί; Η πικρή αλήθεια, που επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα; Έτσι. Επειδή ήταν Παρασκευή.
Απόψεις

Παιδείας το ανάγνωσμα

Με τα κλειστά σχολεία, τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, την εξαίρεση και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας, το μεγαλύτερο λάθος του πρωθυπουργού και τη συνταγματικότητα των ανοιχτών μαγαζιών την Κυριακή ασχολείται η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα.

Πάνε εκείνες οι εποχές που μόλις τελείωναν οι γιορτές των Χριστουγέννων με βαριά καρδιά μετά τα Φώτα μπαίναμε στις αίθουσες των σχολείων. Τώρα οι διακοπές των μαθητών συνεχίζονται, κάτι ο καιρός, κάτι οι συνελεύσεις των εκπαιδευτικών, να και καμία εκδήλωση εκπαιδευτική ονομαζόμενη και φορτωμένα όλα στον… κόκορα που λέει ο λόγος. Ευτυχώς που υπάρχει και η… εκπαιδευτική τηλεόραση όπως π.χ. η κρατική με τα δελτία ειδήσεων, όπου προβάλλονται έργα επιστημονικής φαντασίας και τα παιδιά μαθαίνουν ότι όλα είναι ρόδινα σε αυτή τη χώρα όπου «ανθεί η ελαία και η φαιδρά πορτοκαλέα».

Υπάρχει και άλλο σοβαρό σχολείο για τα παιδιά: Η ιδιωτική τηλεόραση όπου τα παιδιά εντρυφούν σε Greece’s Next Model, Power of love, My style rocks, και άλλα τέτοια επι- παρα- μορφωτικά. Επιμορφώνονται, επίσης, «μεταξύ τυριού και αχλαδιού», που λέει ο λόγος, και σε παραδοσιακά επαγγέλματα με στυλ, όπως μαγειρική από μικρούς και μεγάλους, μάστερ σεφ ή κοινά μάγειρους, όπου το κρεμμύδι πάει σύννεφο και το… σοτάρισμα το ίδιο. Τέλος πάντων, σε ένα καζάνι βράζει όλη η χώρα, η παιδεία θα ξεφύγει;

Σ.Κ.

«Κι αν αναπληρώνονταν;» Μέρος 2ο

Στην αρχή της εβδομάδας, που τελειώνει, είχαμε γράψει ένα σχόλιο στην Τσιμπίδα με τίτλο «Κι αν αναπληρώνονταν;» και κάναμε λόγο για τις διδακτικές ώρες, που χάνονται λόγω συνελεύσεων, εκλογών, επιμορφώσεων και κακοκαιρίας. Αναγνώστης μας –εκπαιδευτικός ο ίδιος-  μας έστειλε τον νόμο που προβλέπει αναπλήρωσή τους, αν συμπληρωθούν 15 χαμένες σχολικές ημέρες. Δεν αντιλαμβανόμαστε τη λογική αυτής της αναπλήρωσης, η οποία τύποις συνδέεται με έκτακτες ανάγκες και απρόβλεπτες καταστάσεις, αλλά επί της ουσίας –και τη στιγμή που τον τόπο σπάνια απειλούν ακραία καιρικά φαινόμενα- αφορά  μάλλον τις καταλήψεις, που (σπάνια πάντως) μπορούν να κρατήσουν τα σχολεία κλειστά τόσες μέρες συνεχόμενα.

Για μας -φανταζόμαστε και για τους ίδιους τους καθηγητές και τους δασκάλους, που επιτελούν λειτούργημα και θεωρούν (όπως κι εμείς) τη δουλειά τους σπουδαία- ούτε μία ώρα διδακτική δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη. Πολλώ δε μάλλον που αυτή τη φορά συμπληρώσαμε μια εβδομάδα ολόκληρη με κλειστά τα σχολεία της πόλης και των περισσότερων δήμων του νομού.

Εν πάση περιπτώσει, ακόμη κι αν δεν προβλέπεται τυπικά να αναπληρώνεται η απώλεια πέντε ημερών σχολείου (που θα γίνουν τουλάχιστον επτά, με τις εκλογές και κάποια συνέλευση οργάνου), δεν θα έπρεπε να κάνουμε κάτι για να επιστραφούν πίσω στους μαθητές; Επαναλαμβάνουμε: στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ίσως; Χαρίσαμε μία επιπλέον εβδομάδα στα Χριστούγεννα. Μπορούμε, όμως, να την πάρουμε πίσω από το καλοκαίρι.

Τ.Τ.

Κρίμα κι άδικο

Διαβάζοντας κάποιος την απόφαση Γαβρόγλου για τον τρόπο πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια γενναία πριμοδότηση όσων τα τελευταία χρόνια υπηρέτησαν ως αναπληρωτές, τρέχοντας από χωριό σε χωριό και από τάξη σε τάξη. Κι αυτό γιατί μπορεί προϋπηρεσία και ακαδημαϊκά κριτήρια να έχουν ίδια μόρια στο «ταβάνι», αλλά δε νομίζουμε πως υπάρχει εκπαιδευτικός χωρίς πτυχίο και κάποιο από τα υπόλοιπα προσόντα. Κατά συνέπεια, όσοι έχουν πολυετή υπηρεσία ως αναπληρωτές, έχουν τον διορισμό στο τσεπάκι τους. Ως εκ τούτου, κάπως μας ξενίζουν οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, που απαιτούν μόνιμο διορισμό για όλους ανεξαιρέτως τους αναπληρωτές. Αν ισχύσει αυτό, τότε όλοι οι υπόλοιποι θα μείνουν εκτός, ελλείψει άλλων διαθέσιμων θέσεων. Και νομίζουμε πως είναι κρίμα κι άδικο να βρεθεί κάποιος με μόνιμη θέση στο δημόσιο μόνο και μόνο επειδή υπηρέτησε ως αναπληρωτής για έναν χρόνο, και να μείνει εκτός κάποιος που επέλεξε να επενδύσει στις σπουδές του, αποκτώντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, πτυχία ξένων γλωσσών κ.λπ. Ειδικοί δεν είμαστε, αλλά αυτή είναι η γενική μας αίσθηση.

Α.Τ.

Και το Πανεπιστήμιο εκτός του Φορέα Παμβώτιδας

Μετά από αρκετό καιρό ανακοινώθηκε  η σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας. Εκτός από την ανεξήγητη(;) παράλειψη της συμμετοχής σ’ αυτό εκπροσώπου του Δήμου Ιωαννιτών, της πόλης δηλ. της οποίας η ύπαρξη, η ζωή και η ιστορία εδώ και αιώνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Παμβώτιδα, δεν συμμετέχει με εκπρόσωπό του ούτε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επισημαίνεται ότι στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της πόλης (και της Ηπείρου) υπάρχουν Τμήματα στα οποία θεραπεύονται πλείστα όσα αντικείμενα που έχουν άμεση σχέση με τις γεωγραφικές, περιβαλλοντικές, φυσικοχημικές, βιολογικές κ.ά. παραμέτρους της λίμνης, καθώς και επιστήμονες οι οποίοι εδώ και δεκαετίες ασχολούνται συστηματικά με την έρευνα και αποτύπωση των χαρακτηριστικών του ευρύτερου οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, δημοσιεύοντας εξαιρετικά σημαντικές και χρήσιμες εργασίες.

Φαίνεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από το οποίο εκπορεύονται οι αποφάσεις, έκρινε (μάλλον) περιττή την παρουσία εξειδικευμένων, πεπειραμένων επιστημόνων, μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, υποβαθμίζοντας και απαξιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της πόλης.

Απος Κατς

Το πιο μεγάλο λάθος

Στη συνέντευξή του προς την κα Στάη, ο πρωθυπουργός, στην ερώτηση «ποιο θεωρείτε ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος σας;», απάντησε «η επιλογή προσώπων», και πρόσθεσε «αλλά πήρα το μάθημά μου»! Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην επικαλεσθεί ο πρωθυπουργός -ως απόδειξη ότι πήρε τα μαθήματά του- την πρόφατη υπουργοποίηση της κυρίας Παπακώστα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΗΛΙΩΤΗΣ

Κύριε Διευθυντά

Σας ενημερώνω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με πρόσφατη απόφασή του, έκρινε συνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές! Χύθηκαν ποταμοί αίματος για το Σύνταγμα, και για ένα… λουκέτο  θα τα χαλάσουμε; Τη Ρωμιοσύνη μη την κλαις, λοιπόν. Να’ τη πετιέται. Αναμένεται απόφαση οσονούπω για το πότε πρέπει να απλώνει μπουγάδα ο πρώτος όροφος των πολυκατοικιών, πότε ο δεύτερος κ.λπ. Σε ποια τιμή θα πωλούνται τα μανταλάκια και γενικώς επί παντός σοβαρού θέματος που απασχολεί τη χώρα. Αυτή η χώρα δεν χάνεται. Ψάξτε την. Θα τη βρείτε στο ΣτΕ.

Σ.Κ.

Σχετικά άρθρα

«Στα τυφλά» οι αναπληρωτές

Η ζωή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το μοναδικό εμπόδιο απέναντι σε μια ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ΝΔ»

Γεωργία Χαλάτση