ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Στα τυφλά» οι αναπληρωτές

Στα 30.000 εκτιμώνται τα κενά των εκπαιδευτικών λίγο πριν την λήξη των δηλώσεων περιοχών προτίμησης για τους αναπληρωτές, με το υπουργείο να διαβεβαιώνει πως η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει με όλους τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους.

Βέβαια, για τους αναπληρωτές ουσιαστικά τώρα ξεκινάει μια δύσκολη περίοδος, αφού οι περισσότεροι θα βρεθούν στο «κυνήγι» αναζήτησης στέγης, ειδικά όσοι τοποθετηθούν σε νησιωτικές περιοχές.

Την ίδια ώρα, όλο και πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να δημοσιοποιεί τα κενά που υπάρχουν, πριν τη δήλωση των περιοχών προτίμησης από τους αναπληρωτές, ώστε να μη συμπληρώνουν την αίτησή του «στα τυφλά», με αποτέλεσμα αρκετοί να μην αποδέχονται τις θέσεις ή να τις αποδέχονται με δυσβάστακτο οικογενειακό ή και οικονομικό κόστος, αφού τα τελευταία χρόνια ισχύει και η ποινή του αποκλεισμού, εφόσον κάποιος δεν αποδεχτεί την πρόσληψη.

Οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών έχουν ζητήσει να δημοσιοποιούνται επίσημα τα κενά από κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, καθώς τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα υπηρεσιακά συμβούλια, πολλές φορές δε συνάδουν με τα κενά που δίνει το υπουργείο, δημιουργώντας, πέραν των άλλων, υπόνοιες για αδιαφανείς διαδικασίες ή σε κάθε περίπτωση, αδυναμία ελέγχου του αριθμού των πραγματικών κενών και των προσλήψεων.

«Όλοι γινόμαστε δέκτες ερωτημάτων από συναδέλφους αναπληρωτές, που ζητάνε να μάθουν τι κενά υπάρχουν ώστε να δηλώσουν αντίστοιχα. Υπάρχει μεγάλο άγχος για το που θα τοποθετηθούν. Δεν καταλαβαίνω γιατί δε δημοσιοποιούνται τα κενά, ώστε να κάνουν τα χαρτιά τους, γνωρίζοντας τις περιοχές που μπορούν να τοποθετηθούν. Εμείς πάντα ζητάμε τα στοιχεία από το Υπουργείο και τις Διευθύνσεις, αλλά δε φαίνεται να υπάρχει διάθεση ενημέρωσης», σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι οι αναπληρωτές αναγκάζονται να βιώσουν τραγικές καταστάσεις, κυρίως στα νησιά, όπου δεν μπορούν να βρουν σπίτια τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της τουριστικής σεζόν, ενώ καλούνται να τα αφήσουν πριν λήξει η σχολική χρονιά. Ταυτόχρονα βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις το κόστος είναι δυσβάσταχτο, με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών να ζητούν να ληφθούν μέτρα ώστε όλοι να εργάζονται με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Σχετικά άρθρα

Στη θέση τους εκπαιδευτικοί και βιβλία

Πίεση της ΕΛΜΕ για λιγότερους μαθητές ανά τμήμα

Γεωργία Χαλάτση

Παραμένουν επιφυλακτικοί οι εκπαιδευτικοί

Γεωργία Χαλάτση