Απόψεις

Ένα δάσος πυριτιδαποθήκη!

Τις τελευταίες μέρες η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν προλάβαινε να κατασβήνει πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις και σε περιαστικές δασικές περιοχές. Γιατί; Γιατί πολύ απλά ολόκληρη η χώρα είναι μια γεμάτη πυριτιδαποθηκη, όπως πριν 30 χρόνια. Οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν τους πόρους και τα μέσα να καθαρίσουν, να αραιώσουν και να κλαδεύσουν ούτε τα αστικά δάση. 1,7 εκ. ευρώ δόθηκαν στην Δασική Υπηρεσία φέτος για έργα πρόληψης (σε όλη την Ελλάδα), ενώ περίπου 100 εκ. ευρώ στοίχισε η πυρόσβεση μόνο μέχρι τώρα!

Λέτε το τέλος της μικρής μας πόλης να έρθει λόγω κλιματικής αλλαγής; Οι παλιοί Γιαννιώτες διηγούνταν τους παρατεταμένους βαρείς χειμώνες και τα δροσερά καλοκαίρια. Εμείς οι νεότεροι βιώνουμε ένα κλίμα περισσότερο μεσογειακό, ενώ παράλληλα, χρόνο με τον χρόνο, η μέριμνα για τα δάση πέριξ της πόλης ατονεί και καταλήγει σε αδιαφορία. Και όσοι έχουν τα σπίτια τους σε περιοχές που γειτονεύουν με το δάσος, έχουν χάσει τον ύπνο τους, γιατί πολύ απλά το δάσος έχει να καθαριστεί χρόνια, τα δέντρα είναι ξερά και τόνοι πευκοβελόνας και κουκουναριών αποτελούν το τέλειο προσάναμμα.

Τις τελευταίες μέρες η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν προλάβαινε να κατασβήνει πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις και σε περιαστικές δασικές περιοχές. Γιατί;

Γιατί πολύ απλά ολόκληρη η χώρα είναι μια γεμάτη πυριτιδαποθηκη, όπως πριν 30 χρόνια. Οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν τους πόρους και τα μέσα να καθαρίσουν, να αραιώσουν και να κλαδεύσουν ούτε τα αστικά δάση. 1,7 εκ. ευρώ δόθηκαν στην Δασική Υπηρεσία φέτος για έργα πρόληψης (σε όλη την Ελλάδα), ενώ περίπου 100 εκ. ευρώ στοίχισε η πυρόσβεση μόνο μέχρι τώρα!

Η κλιματική αλλαγή, η αύξηση της θερμοκρασίας καθιστούν μεγαλύτερη από ποτέ την ανάγκη αραίωσης/καθαρισμών των αστικών δασών και των αισθητικών αλσύλλιων. Το σπίτι μου συνορεύει με το δάσος στις δύο του πλευρές. Αναγκάζομαι και καθαρίζω μόνος μου την περιοχή, όπως ακριβώς κάνουν και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας. Ως πότε και με τι μέσα;

Η φύλαξη ανύπαρκτη, η άμεση προσβολή άγνωστη έννοια, καθαρισμός, αραίωση τού δάσους, ούτε κατά διάνοια, αντιπυρικό σχέδιο ανύπαρκτο!

Το πρόβλημα έχει αιτία και λέγεται κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Δασών και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των αξιωματικών της και να παίρνουν γρηγορότερα βαθμούς και γαλόνια!

Γενική Γραμματεία Δασών, σήμαινε δασοπυρόσβεση. Και δασοπυρόσβεση σήμαινε πολύ απλά πρόληψη, εξοικονόμηση χρημάτων, προστασία ανθρώπων, ζώων, περιουσιών, πλούτου. Σήμαινε δασοπυροσβεστικος εξοπλισμός, εγκαταστάσεις που αφορούσαν στον αντιπυρικό αγώνα (πυροσβεστικά οχήματα, πυροφυλάκια, σημάνσεις κ.λπ.), πλάνα της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, κλείσιμο δασικών δρόμων, ενημέρωση των τοπικών αρχών και φορέων, καθορισμός του προσλαμβανόμενου εποχιακού προσωπικού και προετοιμασία, διαχείριση της φωτιάς άμεσα κι αποτελεσματικά. Σήμαινε προστασία και προετοιμασία, γνώση του δάσους, των δασικών δρόμων των μονοπατιών, της βλάστησης που συνθέτει το δασικό οικοσύστημα και πώς αυτή λειτουργεί στη φωτιά. Ο δασοπυροσβεστης γνώριζε τα χαρακτηριστικά της δασικής περιοχής, το φυσικό ανάγλυφό της, την τοπογραφία της, κάτι που αγνοεί η Πυροσβεστική και τελειώνει τη δουλειά της, τη στιγμή που πια «δεν κινδυνεύουν (ή κινδυνεύουν) οικισμοί, ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από τη φωτιά».

Ας ευχηθούμε αυτή η θερινή περίοδος να λήξει χωρίς άλλα προβλήματα και ας είμαστε πλήρως έτοιμοι για την επόμενη. Δεν μπορούμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στις απογευματινές γιαννιώτικες βροχές!

Σχετικά άρθρα

Η πόλη φθίνει, επικίνδυνα. Μια πρόταση για το μέλλον της περιοχής 

Κώστας Κυριαζής

Η επιστροφή του Εσάτ Πασά στη γενέτειρά του το 1928

Αλέξανδρος Μωυσής

Από το «ακόμα» στο «ευτυχώς»

Γιώργος Απηλιώτης