ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Μια παράσταση για το bullying και όσα κρύβουμε κάτω από το χαλί

Την Κυριακή κάνει επίσημη πρεμιέρα η παράσταση «801,5 m», που ανεβάζει από το προηγούμενο Σάββατο η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων.

Πρόκειται για μια ιδιότυπη παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο, που έχει ως σημείο αναφοράς τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, τον νεαρό σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 και βρέθηκε νεκρός περίπου έναν μήνα αργότερα, στις 15 Μαρτίου, με τραύματα από μαχαίρι, σε περιοχή της Ανατολής, 801,5 μέτρα από τη Γαλακτοκομική Σχολή. Με αφορμή την τραγική ιστορία του, στήθηκε μια παράσταση, που αναφέρεται στο θέμα του bullying, δίνοντας την ευκαιρία να ακούσουμε αυτούς που δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να μιλήσουν.
«Δε θα πρέπει να κρύβουμε κάποια προβλήματα, αλλά θα πρέπει να τα αναδεικνύουμε και να μαθαίνουμε μέσα από αυτά, για να σταματήσουν να υπάρχουν φαινόμενα παθογένειας της ελληνικής κοινωνίας. Το φαινόμενο του bullying παράγει θύματα και θύτες, και θα πρέπει να μην υπάρχει», τόνισε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Χριστίνα Κωτσαντή, προσθέτοντας ότι είναι μια παράσταση, που θα πρέπει να τη δουν όλοι, γιατί έχει πολλά μηνύματα να περάσει. Σημείωσε, επίσης, ότι έχει σημασία το ότι η παραγωγή αυτή γίνεται στην πόλη που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να αλλάξει κάποια πράγματα που συμβαίνουν ακόμη.
H σκηνοθεσία και η σύλληψη της ιδέας είναι του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Χάρη Πεχλιβανίδη, ο οποίος θέλησε να διευκρινίσει ότι η παράσταση κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, θεματοποιώντας το bullying με αφορμή την ιστορία του Β. Γιακουμάκη. «Δεν είναι ένα αστυνομικό ρεπορτάζ», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι το κείμενο αποτελεί προϊόν συλλογικής δουλειάς όλης της ομάδας, σε συνέχεια της δικής του έρευνας, ώστε να πάρει τα ντοκουμέντα, που ο ίδιος θεώρησε σημαντικά για τη δραματουργία της παράστασης, χωρίς, ωστόσο, να μιλήσει με ανθρώπους που γνώριζαν τον νεαρό σπουδαστή ή τα γεγονότα, με εξαίρεση τον δικηγόρο της οικογένειας. «Θεώρησα χρέος να ασχοληθώ με αυτόν τον άνθρωπο. Κάνουμε κάτι που απ’ ότι φαίνεται, αξίζει», σημείωσε και ευχαρίστησε τη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ για την εμπιστοσύνη και όλους τους συνεργάτες πάνω και κάτω από τη σκηνή.
Στην παράσταση παίζουν οι Αφροδίτη Αθανασιάδου, Μαρία Αποστολακέα, Κίκα Ζαχαριάδου, Γιάννης Κοντός και Φάνης Κοσμάς. «Είναι μια πολύ γλυκιά παράσταση, που θέτει ερωτήματα, σε βάζει σε σκέψεις, δεν προσπαθούμε να βρούμε τι έγινε. Πιο πολύ θέλουμε να προβληματίσουμε και να πάρει ο καθένας μια απόφαση σε τι κοινωνία θέλει να ζει», τόνισε η Αφροδίτη Αθανασιάδου, ενώ ο Γιάννης Κοντός πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια παράσταση, που δημιουργήθηκε με μεγάλη αγάπη και μεγάλο σεβασμό, δηλώνοντας τη χαρά του για τη συμμετοχή του σε μια παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο, που αναφέρεται σε σημερινά γεγονότα και σε θέματα που έχουμε την τάση να τα ξεχνάμε και να τα προσπερνάμε.
Σύμβουλος δραματουργίας είναι η Κορίνα Βασιλειάδου, τη σκηνογραφία ανέλαβε ο Χρήστος Κόλλιας, η μουσική είναι του Δημήτρη Καραγεώργου, οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου, η ενδυματολογία της Αφροδίτης Μίτση, ενώ ρόλο βοηθού σκηνοθέτη έχει η Μαρία Κεβρεκίδου, η οποία έκανε λόγο για μια ξεχωριστή εμπειρία από την αρχή της έρευνας μέχρι τη δημιουργία της παράστασης.
Παραστάσεις θα δίνονται έως τις 9 Απριλίου, Πέμπτη με Κυριακή, στις 9.15 το βράδυ, στο Καμπέρειο Θέατρο. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ, για φοιτητές, πολύτεκνους και άνω των 65 7 ευρώ, και για ΑμεΑ και ανέργους 3 ευρώ. Για τις παραστάσεις της Πέμπτης ισχύει γενική είσοδος 5 ευρώ. Προπώληση από το viva.gr.

Σχετικά άρθρα

ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων – Με 14 παραστάσεις ο «Ερασιτεχνικός Μάιος»

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»