Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Σήκωσε αντιδράσεις η επίσκεψη Γεωργιάδη

Σε μια... «ατυχή» συγκυρία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μπορούσε να πει κάποιος πως έγινε η επίσκεψη του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, μια πόλη που εδώ και δεκαετίες διαθέτει υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε σχέση με άλλες, γεγονός που της επιτρέπει να αντιλαμβάνεται την υποβάθμιση που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την «άνθηση» του ιδιωτικού τομέα.

Η επίσκεψη του κ. Γεωργιάδη στα δύο νοσοκομεία της πόλης δεν πέρασε «απαρατήρητη» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αντίθετα, επικρίθηκε ιδιαίτερα για την κυνική επιχειρηματολογία του υπουργού αναφορικά με τη μη ανανέωση των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε 140 περίπου εργαζόμενους της σίτισης, καθαριότητας και φύλαξης, οι οποίες, ωστόσο, με πολιτική επιλογή είχαν ανανεωθεί την περίοδο της πανδημίας, αλλά και για την προετοιμασμένη τοποθέτησή του πως στα δύο νοσοκομεία υπηρετεί μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού από το 2019, την ώρα που τα «εντέλλεσθε» σε γιατρούς για την κάλυψη αναγκών εντός και εκτός Ηπείρου συνεχίζονται και ο αριθμός των εργαζομένων υπολείπεται των πραγματικών αναγκών.
Κυρίως όμως επικρίθηκε για την ευρύτερη κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Υγείας, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση ακόμη και στην παροχή υπηρεσιών υγείας, με νομοθετήματα για τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία, αλλά και την είσοδο των ιδιωτών στις δημόσιες δομές.
Τα ζητήματα αυτά σχολιάζει σε ανακοίνωσή του η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., χαρακτηρίζοντας τον κ. Γεωργιάδη «υπουργό των εργολάβων που έχει πάρει εργολαβία τη μετατροπή της δημόσιας υγείας σε ιδιωτική», επικρίνοντας την εξαγγελία του για διάσπαση της ΥΠΕ και την επέκταση του ΤΕΠ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, χωρίς να τις συνοδεύει με εξαγγελίες για τις απαραίτητες προσλήψεις. «Με την ολιγόωρη επίσκεψή του στην πόλη μας ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού “ξεχάστηκε” να ειδοποιηθούν για τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο “Χατζηκώστα”, ένα πράγμα έκανε: Έδωσε το πράσινο φως στους εργολάβους για την ολοκληρωτική επιστροφή τους στα νοσοκομεία και έδειξε τον δρόμο της απόλυσης σε 140 συμβασιούχους που “κράτησαν” τη δημόσια υγεία σε χαλεπούς καιρούς… Στο χέρι μας είναι να τον σταματήσουμε», αναφέρει η Θεματική Υγείας της Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο «μπαράζ» των αντιδράσεων έρχεται να προστεθεί και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, όπως και ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Τσίμαρης.
«Ήλθον, είδον και απήλθον» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ν.Ε., φράση που χρησιμοποίησε και ο κ. Τσίμαρης, κάνοντας λόγο για θυσία των εργαζομένων ΣΟΧ «στον βωμό της πλήρους και ανεξέλεγκτης ιδιωτικοποίησης», για την πολλοστή εξαγγελία της διάσπασης της 6ης ΥΠΕ και για διαβεβαίωση κατασκευής ενός «κουτσουρεμένου ΤΕΠ». Αντίθετα, όπως σημειώνει, ο υπουργός δεν ενημέρωσε για την υποστελέχωση – υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων.
«Στα νοσοκομεία της χώρας, όπως στο Γ.Ν. “Χατζηκώστα” και στο Π.Γ.Ν.Ι. η χρηματοδότηση υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κάτι που αποτελεί πλέον μια παγιωμένη κατάσταση. Αποτέλεσμα, οι ελλείψεις σε φάρμακα, λοιπό υγειονομικό υλικό και σε σύγχρονο εξοπλισμό, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων σημείωσαν νέο ρεκόρ δεκαετίας και διαμορφώθηκαν στο 1,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα την παραπομπή της Ελλάδας από την Κομισιόν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Τσίμαρης, προσθέτοντας πως οι ελλείψεις σε προσωπικό αποτυπώνονται στις κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Επίσης, σημείωσε πως η διάσπαση της 6ης ΥΠΕ θα πρέπει να συνοδεύεται με θεσμική αυτονομία και ουσιαστική υγειονομική αποκέντρωση, ενώ αναφέρθηκε και στον κίνδυνο απένταξης του ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, λόγω των αστοχιών και καθυστερήσεων της προηγούμενης διοίκησης.
«Η προτεραιότητα της Ν.Δ. στην υγεία τα τελευταία πέντε χρόνια της διακυβέρνησής της παραμένει μόνο σε εξαγγελίες επικοινωνιακού χαρακτήρα. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ πρεσβεύουμε ένα ΕΣΥ με δημόσιο χαρακτήρα, σύγχρονο, αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό με ποιοτικές, καθολικές και δωρεάν υπηρεσίες. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Γιατί η Υγεία είναι δικαίωμα και όχι καταναλωτικό αγαθό», κατέληξε ο κ. Τσίμαρης.
«Η… επίβλεψη της ταχύρυθμης εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων στα δυο νοσοκομεία της πόλης, ήταν ο σκοπός της επίσκεψης του υπουργού Υγείας», αναφέρει σε σχόλιό της η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, καλώντας τον λαό και τους υγειονομικούς να μην επιτρέψουν να επικρατήσει η βαρβαρότητα και το «νόμιμο φακελάκι», και στηρίζοντας τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. «Οι Γιαννιώτες ας αναλογιστούν: Η πολιτική που θέτει τη ζωή μας στο ζύγι των κερδών μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, που διαμορφώνουν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στους χώρους δουλειάς, έχουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κομμάτων που τις ψηφίζουν και τις εφαρμόζουν. Τώρα προέχει να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Σε αυτή την κατεύθυνση μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να δυναμώσει τη φωνή των εργαζομένων στο ευρωκοινοβούλιο και εκεί που ανατρέπονται όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι, στο δρόμο του αγώνα», τονίζεται σε ανακοίνωση.
«Ο Άδωνης Γεωργιάδης ουσιαστικά ήρθε ως νεκροθάφτης του ΕΣΥ» τόνισε η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη, κάνοντας λόγο για πλήρη διάλυση του συστήματος υγείας, αλλά και περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δαπάνες υγείας, καλώντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε ένα «μέτωπο» απέναντι σε αυτή την πολιτική.
«Δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι η πολιτική της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που με απαράμιλλο ζήλο και ταχύτητα εφαρμόζει ο κ. Γεωργιάδης. Δεν ενοχλεί την νεοφιλελεύθερη ΝΔ που η χώρα μας είναι τελευταία στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, δεν τους ενοχλεί που οι πολίτες, η κοινωνική πλειοψηφία θα βάζει όλο και πιο βαθειά το χέρι στη τσέπη, για να βρει περίθαλψη, Αυτό ακριβώς επιδιώκουν. Αυτός είναι ο λόγος που ψηφίσαν τα απογευματινά χειρουργεία με αμοιβή. Αυτός είναι ο λόγος που ψηφίσαν να μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να δουλεύουν και στα Δημόσια Νοσοκομεία. Γυρνάμε στην προ του ΕΣΥ περίοδο, πάνω από 40 χρόνια πίσω», σημειώνει η Νέα Αριστερά Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή της, δίνοντας έμφαση στον κυνικό τρόπο αντιμετώπισης των εργαζομένων ΣΟΧ από τον Υπουργό. «Ο κ. Γεωργιάδης και η ΝΔ είναι η χαρά των εργολάβων και των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία, είναι οι πολέμιοι του ΕΣΥ και των δημόσιων αγαθών. Μπορούμε να τους σταματήσουμε», καταλήγει.

«Υπουργός απολύσεων και εμπορευματοποίησης της υγείας»

Ανακρίβειες και ψεύδη αποδίδει στον υπουργό Υγείας η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μέλη της οποίας παραβρέθηκαν στις συναντήσεις με τον κ. Γεωργιάδη.
«Ο υπουργός, με ψέματα, ανακρίβειες, μεγαλόστομες διακηρύξεις άνευ περιεχομένου αλλά και με κυνικές πολιτικές αλήθειες, προσπάθησε να καλύψει τη μοναδική ουσιαστική εξαγγελία που έκανε, αυτή των 140 προεκλογικών απολύσεων συμβασιούχων, θυσία στον βωμό των υπερκερδών του συγκεκριμένου εργολάβου, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μπάσουν στο ΠΓΝΙ εδώ και τέσσερα χρόνια, με 3,5 εκατ. ανά έτος», σημειώνει η ΑΣΥ, προσθέτοντας αφενός πως οι συμβάσεις τους ορίστηκαν από το κράτος ως ορισμένου χρόνου επειδή θα κάλυπταν εποχικές- έκτακτες ανάγκες, ωστόσο κάλυψαν πάγιες, μόνιμες και διαρκείς ανάγκες, ακόμη και μέσα στην πανδημία, αφετέρου πως η κυβέρνηση δεν έδειξε την ίδια «ευαισθησία» στο άρθρο 16 του Συντάγματος, με το άρθρο 103 που απαγορεύει την μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Σχετικά με τις αναφορές του υπουργού για τον αριθμό του προσωπικού, ο κ. Πρέντζας έκανε λόγο για ανακρίβεια και ψέμα ταυτόχρονα, καθώς αφενός συνταξιοδοτήθηκε έμπειρο προσωπικό, που αντικαταστάθηκε με συμβασιούχου,ς και αφετέρου άνοιξαν νέα τμήματα και λειτουργίες. «Ακόμα και εάν καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις του οργανισμού του 2012, λείπουν άλλες 400 για το 4ο κτίριο και τις νέες λειτουργίες», σημείωσε.
Τέλος, επανέλαβε την κριτική για τη μείωση του φυσικού αντικειμένου του ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός το παιδιατρικό ΤΕΠ και η βραχεία νοσηλεία παιδιών, κρατώντας συνολικά υποβαθμισμένη την παιδιατρική περίθαλψη στην Ήπειρο και για τα απογευματινά χειρουργεία, στρέφοντας τα πυρά του και προς τα μέλη της ΔΑΚΕ του Συλλόγου Εργαζομένων.