Αθλητικά

Τα δεδομένα του….νέου ΠΑΣ της Β’ Εθνικής

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία του ΠΑΣ για τον αγώνα με τον Βόλο που θα γίνει μεθαύριο Σάββατο και ώρα 20.00 στο στάδιο «Ζωσιμάδες».

Είναι η 7η και τελευταία αγωνιστική των πλέι άουτ, χωρίς κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον, αφού στην 6η αγωνιστική κρίθηκε και ο υποβιβασμός της Κηφισιάς, που θα ακολουθήσει τον ΠΑΣ στη Β’ Εθνική κατηγορία. Μετά το ματς με τον Βόλο ο «Άγιαξ της Ηπείρου» θα ανήκει και επίσημα πλέον στη Β’ Εθνική και το πότε θα ξαναδούν οι Γιαννιώτες την ομάδα τους στη Σούπερ Λιγκ, θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα στη συνέχεια. Και επειδή δεν βρίσκει νέον επενδυτή, αφού κανείς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για να αναλάβει τα ηνία της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, είναι λογικό να υπάρχουν ερωτηματικά και αβεβαιότητα για τη συνέχεια. Στο τιμόνι θα παραμείνουν υποχρεωτικά οι αδελφοί Παναγιώτης και Γιάννης Χριστοβασίλης, που η πρώτη χρονιά της θητείας τους, μετά τον θάνατο του πατέρα τους Γιώργου Χριστοβασίλη, ταυτίστηκε με τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική και με μια σειρά τραγικών λαθών που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Τα πραγματικά προβλήματα του υποβιβασμού θα φανούν από τη Δευτέρα και μετά όταν θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν με τα οικονομικά δεδομένα της Β’ Εθνικής, όπου τα πάγια έσοδα από επιχορηγήσεις και τηλεοπτικά δικαιώματα δεν ξεπερνούν το ποσό των 300.000 ευρώ, σε αντίθεση με τη Σούπερ Λιγκ που είναι γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα δεν φάνηκε ο προσανατολισμός των μεγαλομετόχων, για το τι προτίθενται να κάνουν. Στη συνέντευξη Τύπου είχαν μιλήσει για πρωταθλητισμό, αλλά άλλο το τι θέλει κανείς και άλλο τι μπορεί να κάνει. Για να γίνει πρωταθλητισμός θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς τα έσοδα της ομάδας δεν είναι σε θέση ούτε καν να καλύψουν τα λειτουργικά έσοδα, με δεδομένη και την απογοήτευση των φιλάθλων από τα όσα έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι μειωμένα και τα έσοδα από εισιτήρια. Και ο πρωταθλητισμός προϋποθέτει διατήρηση του βασικού κορμού σε συνδυασμό με πολύ καλές μεταγραφές, γεγονός που ανεβάζει σημαντικά το μπάτζετ.
Λέγεται ότι οι αδελφοί Χριστοβασίλη πολύ σύντομα θα εξαγγείλουν αλλαγές προσώπων σε όλες τις δομές της ομάδας. Όχι μόνον στην ΠΑΕ αλλά και στα υπόλοιπα τμήματα. Υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος θα αναλάβει άνθρωπος της εμπιστοσύνης τους από Αθήνα και αυτός θα τρέξει τα θέματα. Όσον αφορά το ξεκαθάρισμα του δυναμικού, ποιοι παίκτες θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν, είναι ένα θέμα που θα έχει πολλές συνέχειες. Αρκετών παικτών λήγουν τα συμβόλαια και άλλων που δεν λήγουν πέφτουν βαριά για τα οικονομικά δεδομένα της Β’ Εθνικής. Κάποιοι παίκτες, όπως για παράδειγμα οι Εραμούσπε, Ροσέρο, Σόρια, Καραχάλιος μπορεί να φέρουν και προτάσεις από ομάδες της Σούπερ Λιγκ, οπότε μπορεί και να παραχωρηθούν.
Αυτή τη στιγμή οι μόνοι σίγουροι είναι οι νεαροί ποδοσφαιριστές που θα αποτελέσουν και τη ραχοκοκαλιά της ομάδας στη νέα σεζόν, όπως οι Βρακάς, Πανάγου, Κύρκος, Ναούμης, Μπακαδήμας, Μίνα, Αλέξανδρος Λώλης, Τσίρης. Με τα υπάρχοντα δεδομένα αναμένεται να παραμείνουν και οι Αθανασίου, Κιάκος, Λιάσος, Λεό και με κάποιες προϋποθέσεις ο Μπεγκάλα. Ο Πέδρο Κόντε δεν έχει αντίρρηση να βοηθήσει την ομάδα για έναν ακόμα χρόνο, αλλά με προϋποθέσεις πρωταθλητισμού και όχι να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια που δεν θα συμβαδίζει με τις φιλοδοξίες των φιλάθλων. Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσουν οι δανεικοί Τούτου, Τζίμας, Τσαούσης, Ντεμίρ (έφυγε ήδη για την Τουρκία), Σομποτσίνσκι, όπως και οι Μπάλαν, Γκάρο, Ροζάλες, Νάγκι. Με τους υπόλοιπους, είτε λήγουν τα συμβόλαιά τους είτε είναι σε ισχύ, θα υπάρξουν συζητήσεις το επόμενο διάστημα. Ίσως να υπάρξουν και παραμονές παικτών που δεν περιμένει κανείς. Τέλος της τρέχουσας σεζόν λήγει και ο δανεισμός του Μπόρις Κλέιμαν στα Χανιά. Ο Ισραηλινός γκολκίπερ έχει έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο με τον ΠΑΣ, αλλά είναι δύσκολο να παραμείνει, καθώς είχε άσχημη παρουσία και το πιθανότερο είναι να υπάρξουν συζητήσεις για λήξη της συνεργασίας.
Ανοιχτό είναι και το θέμα προπονητή. Κατά την εκτίμηση πολλών, ο νυν υπηρεσιακός τεχνικός Γιώργος Γεωργουλόπουλος θα μπορούσε να είναι καλή περίπτωση. Όμως, η αναφορά της ΠΑΕ σε δελτίο Τύπου ότι «ξεκίνησε η αναζήτηση του επόμενου προπονητή όπως και ο σχεδιασμός ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς» στο ίδιο δελτίο Τύπου που είχε ανακοινωθεί η πρόσληψη Γεωργουλόπουλου ως υπηρεσιακού τεχνικού, δημιουργεί άλλους συνειρμούς.

Η ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Τέλος, για εξεύρεση νέου επενδυτή δεν προέκυψε κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον, προς γενική απογοήτευση όλων. Είχε δοθεί η εντύπωση ότι κάποιος επιχειρηματίας θα βρεθεί για να αναλάβει την ΠΑΕ, που θα θέλει να επενδύσει και στην Ήπειρο, καθώς η περίπτωση του ΠΑΣ είναι ελκυστική, αλλά στην παρούσα φάση, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και να βάλει χρήματα σε έναν ιδιότυπο χώρο με πολλές σκιές και αμφισβητήσεις. Επί του παρόντος κανένας επιχειρηματίας δεν εκδήλωσε την προθυμία να μπει σε έναν χώρο, όπως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και να αντιμετωπίσει καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τους κανόνες επιχειρηματικότητας και της αγοράς. Αρκούν τα σφυρίγματα μιας ελεγχόμενης διαιτησίας ή μια άτυχη στιγμή να βγάλουν την ομάδα από τον στόχο και να χαθούν τα χρήματα έχοντας ο επιχειρηματίας να αντιμετωπίσει και την οργή των φιλάθλων της δικής του ομάδας. Συνεπώς, υποχρεωτικά συνεχίζουν οι αδελφοί Χριστοβασίλη, και το σύνθημα «πούλα, φύγε» που είναι γραμμένο στους τείχους του ΠΕΑΚΙ δεν έχει πλέον καμία σημασία, καθώς αποδομήθηκε από τα ίδια τα γεγονότα.

ΤΕΣΣΡΙΣ ΑΠΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΣ

Με πρωινές προπονήσεις που θα γίνουν σήμερα και αύριο θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία, με στόχο να κλείσει η χρονιά με καλή εμφάνιση και νίκη επί του Βόλου για την τιμή των όπλων και τίποτα περισσότερο. Το χθεσινό πρόγραμμα που έκανε ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος με τους συνεργάτες του Τάσο Ανθυμιάδη, Κώστα Παγανιά, Δημήτριο Χαρίση, έγινε σε δύο μέρη. Στο πρώτο επικεντρώθηκε στην ταχυδύναμη, ενώ στο δεύτερο είχε παιχνίδια μικρού χώρου με υπεραριθμίες, καθώς και τακτικό παιχνίδι.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 10 ΕΥΡΩ

Γενική είσοδος 10 ευρώ θα υπάρξει και στο παιχνίδι με τον Βόλο στις θύρες 3, 4, 6 της μεγάλης σκεπαστής και τη θύρα 9 της μικρής σκεπαστής. Στις ίδιες θύρες θα υπάρχουν και παιδικά εισιτήρια 5 ευρώ. Εισιτήρια θα πωλούνται και στην ψηφιακή πλατφόρμα viva.gr πλην των παιδικών που η προμήθεια θα γίνεται από τα γραφεία της ΠΑΕ και από τα εκδοτήρια. Όλοι οι αγώνες των πλέι άουτ θα ξεκινήσουν την ίδια ώρα, στις 8 το βράδυ.

Από την έντυπη έκδοση του “Ηπειρωτικού Αγώνα”

Σχετικά άρθρα

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Άρη και πήρε το πρωτάθλημα

Ο ΠΑΣ Γιάννινα στον νέο χάρτη της Β’ Εθνικής Κατηγορίας

Από Δευτέρα οι όποιες εξελίξεις στον ΠΑΣ Γιάννινα

Βαγγέλης Γυφτόπουλος