Αίθουσα ΣύνταξηςΠολιτισμός

«Οδυσσέα γύρισε σπίτι» από την Ομάδα Τέχνης «Υφάδι»

Τη θεατρική παράσταση «Οδυσσέα γύρισε σπίτι» του Ιάκωβου Καμπανέλλη παρουσιάζει η Ομάδα Τέχνης «Υφάδι» τη Δευτέρα 13 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, στο Καμπέρειο Θέατρο, στο πλαίσιο της δράσης «Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων» του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Ιωαννίνων.

Το θεατρικό έργο, που έγραψε το 1952 ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, αναφέρεται αλληγορικά στο πρόσωπο του Οδυσσέα, για να πλάσει μια σκληρή σάτιρα με έντονες αλληγορίες για τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Οδυσσέας, ναυαγώντας στην πατρίδα του Ιθάκη, δεν έχει πλέον τίποτα, παρά μόνο τον μεγαλειώδη μύθο γύρω από το πρόσωπό του. Γεμάτος χαμένες ελπίδες και όνειρα αναγκάζεται να γίνει έμπορος του θρύλου του, για να απολαύσει την εύνοια και την αποδοχή των συμπατριωτών του. Το οργανωμένο καθεστώς, όμως, φαίνεται να γνωρίζει και να οδηγεί τον μύθο καλύτερα από τον πρωταγωνιστή του. Όταν το αστραφτερό κουκούλι σπάσει, ο μύθος διαλύεται, οι ήρωες απομυθοποιούνται, τα ιδανικά γκρεμίζονται και η αθωότητα χάνεται κάτω από το πέπλο του συμφέροντος.
Το έργο ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία Νικόλαου Τζοβάρα, ο οποίος ανέλαβε και τα σκηνικά, ενώ μαζί με τη Νάνσυ Βάτσου, που έχει την ευθύνη της παραγωγής, επιμελήθηκαν τα κοστούμια. Τις ειδικές κατασκευές ανέλαβε ο Δημήτρης Θωμάς, τον σχεδιασμό των φωτισμών ο Γιώργος Τζοβάρας, το μακιγιάζ η Bούλα Κοντογιάννη, ηλεκτρολόγος είναι ο Βασίλης Μπαλάσκας, τη διεύθυνση της παραγωγής έχει η Λεμονιά Θωμά και τη βιντεοσκόπηση θα κάνει η Σοφία Γκόη.
Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά) οι Κρυσταλλία Γιωτάκη, Ιωάννα Θωμά, Αναστάσης Θωμάς, Μυρτώ Κίτσιου, Μιχαέλα Κουτσομήρου, Δημήτρης Κυριαζής, Άγγελος Παργανάς, Ελεωνόρα Στράτη, Άρης Τασιούλας, Φραγκίσκος Τασιούλας και Απόστολος Τζιμοτόλης.

Η Ομάδα Τέχνης «Υφάδι»

Η Ομάδα Τέχνης «Υφάδι» είναι η εξέλιξη ενός οράματος, μιας ανήσυχης ομάδας ανθρώπων, που οραματίστηκαν μια κοινή πορεία αναζήτησης μέσα από την τέχνη. Το 2019 δημιούργησαν μια ολοκληρωμένη ερασιτεχνική ομάδα τέχνης, που κάθε χρονιά παρουσιάζει παραστάσεις επαγγελματικού επιπέδου, με μεγάλη απήχηση και διθυραμβικές κριτικές.
Ο σκοπός της ομάδας ήταν και παραμένει να αφήνει το αποτύπωμά της στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, προσφέροντας θεατρικές παραστάσεις στο απαιτητικό κοινό της, ενώ παράλληλα δίνει βήμα έκφρασης σε όσους αγαπούν το θέατρο. Η ομάδα έχει ιστορικό συνεργασιών με καλλιτεχνικούς φορείς, όπως το Δημοτικό Περιφερειακό Θεατρό Ιωαννίνων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία» και τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».
Η παράσταση έχει ελεύθερη είσοδο. Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 6937748187.

Σχετικά άρθρα

«Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου» από το «Υφάδι»

Ηπειρωτικός Αγών

Με συνέργειες κόντρα στους «δράκους» των εξαρτήσεων

Μια αιχμηρή παραβολή με τη μορφή παραμυθιού

Ηπειρωτικός Αγών