ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Με μια πλειάδα δράσεων και εκδηλώσεων συμμετέχει και φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στον τριήμερο εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Βασικός σκοπός του θεσμού είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στην πολιτιστική τους κληρονομιά με το άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην κοινωνία και τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Το θέμα των φετινών εκδηλώσεων, με τις οποίες θα συμμετέχει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, έχει τον τίτλο «Τέχνες και ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».
Η αρχή γίνεται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου με τρεις δράσεις. Στις 11 το πρωί, με σημείο συνάντησης την κεντρική πύλη του Κάστρου, θα πραγματοποιηθεί μια θεματική ξενάγηση– περιήγηση στο κάστρο των Ιωαννίνων, η οποία θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό των αρχιτεκτονικών καταλοίπων της βυζαντινής περιόδου. Η δράση απευθύνεται στο ευρύ κοινό και υπεύθυνη είναι η αρχαιολόγος Δήμητρα Παπαϊωάννου (τηλέφωνο επικοινωνίας 2651039580).
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θα γίνει την ίδια ημέρα παρουσίαση της διαδραστικής πλατφόρμας Proxitour, σχετικά με την παροχή εξατομικευμένων πληροφοριών τουριστικής και πολιτιστικής φύσεως με βάση την τοποθεσία του χρήστη, καθώς και θεματική περιήγηση σε μαθητές Δημοτικού στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου από τις αρχαιολόγους Ιουλία Κατσαδήμα και Ελένη Βασιλείου (τηλ. επικοινωνίας 2651001078). Μια θεματική περιήγηση στις συλλογές του οργανώνει και το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο παρουσίασης της διαδραστικής πλατφόρμας Proxitour. Και αυτή η δράση απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού. Υπεύθυνοι είναι οι αρχαιολόγοι Αθηνά Ζωγάκη και Σταματία Γιώτη (τηλ. επικοινωνίας 2651039580).
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στο Στάδιο του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης θα πραγματοποιηθεί μια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητα με θέμα τα παιχνίδια και τα αγωνίσματα της αρχαιότητας, με τίτλο «Αρχαία παιχνίδια και αγωνίσματα στο Στάδιο της Δωδώνης». Το πρόγραμμα θα γίνει σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ομάδα Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.
Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι οι Ελένη Κοτζαμποπούλου, Σοφία Κίγκα και Χαρά Καππά (τηλ. επικοινωνίας 2651001067).
Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, διοργανώνεται η εκδήλωση με τίτλο «Συνδέοντας την καινοτομία με την αρχαιότητα», με την υποστήριξη της Terracom Α.Ε. και του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έχει ως σκοπό την ενημέρωση για το ερευνητικό έργο ProxiTour, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ– Δημιουργώ– Καινοτομώ».
Το έργο «ProxiTour» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην περιοχή της Ηπείρου. Αντικείμενο του ProxiTour είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μίας «έξυπνης», διαδραστικής πλατφόρμας περιήγησης, η οποία θα παρέχει εξατομικευμένη πληροφορία βάσει της θέσης του χρήστη. Η περιήγηση θα αφορά χώρους πολιτιστικού, τουριστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς. Ως χώροι αναφοράς έχουν επιλεγεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων.
Το ProxiTour χρησιμοποιεί σύγχρονες κινητές συσκευές (smartphones/tablets) και τεχνολογίες αιχμής όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – ΙοΤ) και επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων. Το σύστημα θα προσφέρει καλύτερη και πιο διαδραστική προβολή του πολιτιστικού αποθέματος, με τρόπο στοχευμένο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών και επιμέρους κριτήρια (ηλικιακά κ.ά).
Επίσης το Σάββατο, στις 11 το πρωί, το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων οργανώνει μια περιήγηση για το ευρύ κοινό, η οποία θα περιλαμβάνει ενημέρωση σχετικά με τα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, που εκτείνονται χρονικά από τους Παλαιοχριστιανικούς χρόνους έως τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, και προέρχονται από την περιοχή της Ηπείρου. Επίσης η περιήγηση θα συνεχιστεί και στο κτίριο του λεγόμενου «Θησαυροφυλακίου», παραρτήματος του Βυζαντινού Μουσείου, όπου στεγάζεται η μόνιμη έκθεση αργυροχοΐας, με συλλογές αργυρών αντικειμένων, κοσμικών και εκκλησιαστικών, αντιπροσωπευτικών έργων της φημισμένης ηπειρωτικής τέχνης της αργυροτεχνίας. H είσοδος είναι ελεύθερη και υπεύθυνοι είναι οι αρχαιολόγοι Μάτα Κορτζη και Αγγελική Οικονόμου (τηλ. επικοινωνίας 2651039580). Η περιήγηση θα επαναληφθεί και στις 11 το πρωί της Κυριακής.
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στην Πυριτιδαποθήκη –στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, θα οργανωθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η τρίτη όψη του νομίσματος: τέχνη και έμπνευση», στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Η μία όψη του νομίσματος» της σχεδιάστριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Έφης Σταύρου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στον χώρο της Πυριτιδαποθήκης. Η έκθεση περιλαμβάνει σχεδιογραφίες αρχαίων νομισμάτων, που ξεχωρίζουν -εκτός των άλλων- για την αισθητική και καλλιτεχνική τους αξία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως κεντρικό στόχο να αναδείξει τη σημασία και την εξέλιξη του νομίσματος ως έργο τέχνης και ως φορέα εικονογραφικών, αισθητικών και καλλιτεχνικών προτύπων και αξιών, που διατρέχουν την αρχαιότητα και φτάνουν ως τις μέρες μας, αποτελώντας πηγή σύγχρονης καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ερασιτεχνική ομάδα φωτογραφίας «Φωτογραφιστές» και περιλαμβάνει βιωματικό εργαστήριο, που τροφοδοτεί δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των συμμετεχόντων αλλά και την ίδια την έκθεση. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Υπεύθυνοι της εκδήλωσης είναι η σχεδιάστρια Έφη Σταύρου και οι αρχαιολόγοι Σοφία Κίγκα και Σταματία Γιώτη (τηλ. επικοινωνίας 2651001067).

Παράλληλες εκδηλώσεις

Η συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς περιλαμβάνει και δύο παράλληλες δράσεις.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων φιλοξενεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου την έκθεση «Οι καρβουνιάρηδες της Πίνδου» με φωτογραφίες του Πολυδεύκη Ασωνίτη. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, στο οποίο αρχικά παρουσιάστηκε, και θα παραμείνει έως τις 18 Οκτωβρίου. Η φωτογράφηση έγινε σε ένα από τα ελάχιστα ακόμη παραδοσιακά καμίνια παραγωγής κάρβουνου της Δυτικής Μακεδονίας, στα Γρεβενά. Ο φωτογράφος προσπαθεί να αναδείξει τον χαρακτήρα της εργασίας των καρβουνιάρηδων, οι οποίοι μεθοδικά και με κυκλικές κινήσεις μαζεύουν τα κάρβουνα που δημιουργούνται από την ατελή καύση των ξύλων. Η διαδικασία παραγωγής κάρβουνου δεν είναι αποκλειστική εργασία της νεότερης εποχής. Είναι γνωστή από γραπτές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα, ήδη από την αρχαιότητα. Οι ἀνθρακευταί, οι καρβουνιάρηδες παρέμεναν σχεδόν αφανής, παρότι η εργασία τους κατείχε έναν κρίσιμο οικονομικό ρόλο στον αρχαίο και μεσαιωνικό χώρο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Η δεύτερη εκδήλωση αφορά τη φιλοξενία της θεατρικής παράστασης «Κατά Μέτωπο» στις Στοές του Κάστρου Ιωαννίνων (κεντρική πύλη), με τη συνεργασία της Εταιρείας Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Η παράσταση έχει δημιουργηθεί από το τοπικό καλλιτεχνικό δυναµικό της πόλης και βασίζεται στην έρευνα και στη σύνθεση κειµένων, αφηγήσεων και πραγματικών μαρτυριών σχετικά με τον πόλεµο. Είναι µια παράσταση για τον άνθρωπο στον πόλεµο, τη σύγκρουση, τη συνάντηση, την αγάπη και την ανθρώπινη φύση και αναδεικνύει το πώς ένας µηχανισµός καταστροφής, µπορεί να αποτελέσει µηχανισµό αυτογνωσίας για τον ίδιο τον άνθρωπο. Πρόκειται για μια παραγωγή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Συν Πλην Τρία» σε έρευνα, σύνθεση κειµένων και σκηνοθεσία της Γιώτας Παναγή. Είσοδος ελεύθερη. Ώρα προσέλευσης 8.15 το βράδυ. Η παράσταση είναι περιπατητική και οι πόρτες θα κλείσουν στις 8.30 το βράδυ. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, στο τηλέφωνο 6973955355.
Η πρόσβαση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη για το κοινό το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Πολύτιμη γνώση για το Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης