ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Δίνει υπεραξία η προστασία του περιβάλλοντος

Στην ευαισθητοποίηση αλλά και την ενημέρωση για καλές πρακτικές, που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με στόχο την άσκηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, γεγονός που δίνει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα στόχευσε η ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Η ημερίδα με τίτλο «Κτηνοτροφία και περιβάλλον» απευθυνόταν στους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής και περιελάμβανε ομιλίες από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων με αντικείμενο την κτηνοτροφία και το υδάτινο στοιχείο, καθώς και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε προστατευόμενα οικοσυστήματα.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως όσο πιο προστατευμένο είναι το περιβάλλον που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, τόσο μεγαλύτερη υπεραξία έχει το προϊόν που παράγεται», σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, που είχε την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, τονίζοντας πως θα υπάρξει στενότερη συνεργασία και για την προβολή της Σχολής, που έχει μια σημαντική ιστορία και παράδοση.

Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι ενταγμένος στην εκπαιδευτική διαδικασία της σχολής, προκειμένου και τα προϊόντα που παράγονται να είναι ποιοτικά αναβαθμισμένα και να έχουν τον χαρακτήρα του κάθε τοπικού περιβάλλοντος, καθώς αυτό είναι κάτι που επιλέγει πλέον και ο καταναλωτής, όπως τόνισε η διευθύντρια της Σχολής Αλεξάνδρα Μέγα.

Την αναγκαιότητα όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στα προστατευόμενα οικοσυστήματα να αποτελούν και «θεματοφύλακες» του περιβάλλοντος, ενισχύοντας το έργο των Φορέων που λειτουργούν για αυτόν τον σκοπό, τόνισαν από την πλευρά τους οι πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος και του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Σεραφείμ Φελέκης.

«Είναι τεράστιες οι εκτάσεις και εντός της προστατευόμενης περιοχής, που μπορούν να αποδοθούν στην κτηνοτροφία, και το οικονομικό όφελος από τα παραγόμενα προϊόντα είναι σημαντικό. Για τον λόγο αυτό παρουσιάζουμε όλες τις νομοθετικές διατάξεις, ώστε οι μελλοντικοί κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι να γνωρίζουν και να βελτιστοποιούν την παραγωγή τους», σημείωσε ο κ. Φίλιος.

Από την πλευρά του, ο κ. Φελέκης τόνισε ότι πλέον στην Ευρώπη οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, έχουν αναγνωριστεί ως χρήστες του χώρου και διαχειριστές της διατήρησης της βιοποικιλότητας. «Λανθασμένα στην χώρα μας τα προηγούμενα 20 χρόνια θεωρούσαμε ότι η προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος προϋποθέτει την απουσία της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό δεν είναι έτσι και το λέω και από την επαγγελματική μου δραστηριότητα στον αγροτικό χώρο», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Στόχος η προσφορά επαγγελματικών εφοδίων

Info Day στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων

Με σημαντική «προίκα» το ξεκίνημα του Κέντρου Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων