ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με σημαντική «προίκα» το ξεκίνημα του Κέντρου Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων

Με «προίκα» δύο εκατομμυρίων ευρώ, αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού, ξεκινά η δημιουργία του Κέντρου Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων στον Κατσικά, με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα να έχει θέσει τη Γαλακτοκομική Σχολή αλλά και τις υπηρεσίες ελέγχου ποιότητας που διαθέτει τοπικά, στο επίκεντρο του στρατηγικού του σχεδιασμού.

Αυτό έγινε γνωστό κατά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού στους χώρους της Γαλακτοκομικής Σχολής, όπου τον υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Παναγιώτης Χατζηνικολάου, η διευθύντρια της Σχολής Αλεξάνδρα Μέγα και στελέχη των τοπικών υπηρεσιών.
«Είναι μια Σχολή που μας κάνει περήφανους για πάνω από 100 χρόνια, έχει ένα υπέροχο κτίριο, πολύ καλή υποδομή εξοπλισμού και σκοπεύουμε να τον ενισχύσουμε από τον Σεπτέμβριο ακόμη περισσότερο, κυρίως όμως διαθέτει έμψυχο δυναμικό. Τα παιδιά που φοιτούν εδώ, βρίσκουν όλα δουλειά και μας δείχνει και εμάς τον δρόμο για το πώς πρέπει να είναι οι σύγχρονες τεχνικές σχολές, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε άλματα προς το μέλλον», τόνισε ο κ. Λιβανός.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του υπουργείου για τον πρωτογενή τομέα, όπως ο υπερδιπλασιασμός των κονδυλίων για τους νέους Αγρότες, η αυστηροποίηση των ελέγχων, που άρχισαν να αποδίδουν στις τιμές γάλακτος και κρέατος, και στην ευρύτερη προσπάθεια σε επίπεδο branding και εξωστρέφειας των προϊόντων. «Έχουμε μια ολοκληρωμένη ματιά για το πως θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα, την τυροκόμηση, για να κερδίσουμε το στοίχημα της προστιθέμενης αξίας, να χτίσουμε την νέα ταυτότητα των ελλήνων παραγωγών, που είναι συνυφασμένη και με την ιστορία μας αλλά κυρίως με το μέλλον μας», σημείωσε ο κ. Λιβανός, ευχαριστώντας όλους για τη συμβολή τους.
Ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη του συστήματος «Άρτεμις» για το ισοζύγιο κρέατος και γάλακτος έκανε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τον κ. Χατζηνικολάου να επισημαίνει ότι ο ΕΛΓΟ ήδη είναι έτοιμος για την ψηφιοποίηση των ελέγχων, ώστε να αντιμετωπιστεί περαιτέρω το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων.
Ωστόσο στάθηκε στις παρεμβάσεις που θα γίνουν εδώ, με την δημιουργία του Κέντρου, δίνοντας υπερτοπική δυναμική. «Η διοίκηση του ΕΛΓΟ έχει στη στρατηγική της σκέψη αυτόν τον χώρο, αναφορικά με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις που θα δώσουν μέλλον στα προϊόντα ποιότητας, εξοπλιζόμαστε στο κομμάτι των ελέγχων… Ο χώρος θα εκσυγχρονιστεί πολύ γρήγορα και κτιριακά και σε εξοπλισμό. Το Κέντρο Γάλακτος και Γαλακτοκομικών προϊόντων χρηματοδοτείται με 2 εκ. και με εξοπλισμό που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στη χώρα. Δεν θέλουμε απλά να το έχουμε σαν μια τοπική υποδομή, αλλά να αποκτήσει διεθνή υπόσταση», υπογράμμισε ο κ. Χατζηνικολάου, ενώ τις ευχαριστίες της προς τους φορείς και το υπουργείο εξέφρασε η κ. Μέγα.

Σχετικά άρθρα

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας