ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Μαθαίνοντας για τον Διδάσκαλο του Γένους Γρηγόριο Παλιουρίτη

Εκδήλωση προβολής και ανάδειξης των άγνωστων, για τους περισσότερους, πτυχών της ζωής και του έργου του Διδάσκαλου του Γένους Γρηγορίου Παλιουρίτη, ο οποίος καταγόταν από την Ελεούσα, πραγματοποίησε ο Δήμος Ζίτσας, το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα τελετών του Λυκείου Ελεούσας.

«Με την εκδήλωση αποδίδουμε φόρο τιμής και στοχεύουμε να κάνουμε γνωστό το έργο και την προσωπικότητα του Γρηγορίου Παλιουρίτη στους συντοπίτες του, γιατί πιστεύουμε πως όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τους ανθρώπους, που πέρασαν από τον τόπο μας και άφησαν σημαντική παρακαταθήκη με τη στάση ζωής τους και την προσφορά τους σε χαλεπούς καιρούς για το έθνος μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στον χαιρετισμό του, συγχαίροντας τους συντελεστές της εκδήλωσης και ευχαριστώντας όλους όσοι παρευρέθηκαν σε αυτή.
Η εκδήλωση αποτέλεσε το επιστέγασμα της προσπάθειας του Δήμου Ζίτσας να αποδώσει το οφειλόμενο χρέος στον Διδάσκαλο του Γένους Γρηγόριο Παλιουρίτη με την ψηφιακή ανατύπωση του συγγραφικού του έργου, καθώς και την ανατύπωση περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, τα οποία θα διανεμηθούν αποκλειστικά στις βιβλιοθήκες των σχολείων του Δήμου. Η ανατύπωση συμπεριλαμβάνει τα δύο ογκώδη συγγράμματα του Γρ. Παλιουρίτη «Επιτομή Ιστορίας της Ελλάδος» και «Ελληνική Αρχαιολογία», από δύο τόμους το καθένα, τα οποία είναι τυπωμένα στη Βενετία τα έτη 1807 και 1815 αντίστοιχα.
Να σημειωθεί πως στην προσπάθεια του Δήμου Ζίτσας για την ανατύπωση των συγγραμμάτων ουσιαστική ήταν η συνδρομή του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που απέστειλαν άμεσα σε ηλεκτρονική μορφή τα συγγράμματα από τη βιβλιοθήκη της Βουλής και του Πανεπιστημίου αντίστοιχα.
Τα δύο ανατυπωθέντα έργα συνοδεύονται από εισαγωγικό σημείωμα, που έχουν επιμεληθεί και επεξεργαστεί ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας Στέφανος Κωλέττας και ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ζίτσας Φώτης Ράρρας.
«Στην ξεχωριστή», όπως τη χαρακτήρισε, πνευματική προσωπικότητα του Γρηγορίου Παλιουρίτη αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Καψάλης. «Αποδίδουμε οφειλόμενη τιμή και χρέος σ’ ένα συμπατριώτη και συντοπίτη, που του αξίζουν τέτοιες τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήρε την πρωτοβουλία του Δήμου Ζίτσας να καταγράψει τη σημαντική παρακαταθήκη πνευματικών ανθρώπων.
Το έργο του Γρηγορίου Παλιουρίτη παρουσίασε συνοπτικά στην ομιλία του ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας, Στέφανος Κωλέττας. «Υπήρξε μεγάλη φυσιογνωμία του τόπου μας», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τον Παλιουρίτη «ιδεολόγο και οραματιστή, που όρθωσε το ανάστημά του σε χαλεπούς καιρούς για το έθνος».
Ακολούθως, ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελεούσας Κωνσταντίνος Παπαγιάννης αναφέρθηκε στην προσπάθεια, που κατέβαλαν το 2012 ο Σύλλογος διδασκόντων και ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, με ομόφωνες αποφάσεις τους και σε αγαστή συνεργασία με τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Φώτη Ράρρα, προκειμένου το 2ο Δημοτικό να πάρει το προσωνύμιο «Γρηγόριος Παλιουρίτης», προκειμένου να τιμηθεί ο ρόλος και η προσωπικότητά του στη γενέτειρά του, την Ελεούσα. Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με τη διευθύντρια του Λυκείου Ελεούσας Μαρία Μάντζιου, που μίλησε με θέμα «Ο Παλιουρίτης συναντάει τον Ασώπιο».
Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ζίτσας, πρώην αντιδήμαρχος Φώτης Ράρρας και τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, η αντιδήμαρχος Κατερίνα Μπαλάφα, ο Διοικητής το Τμήματος Άμεσης Δράσης Κωνσταντίνος Γεωργίου, εκπρόσωποι της VIIΙ Ταξιαρχίας, κληρικοί, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και δεκάδες κόσμου.

Σχετικά άρθρα

Δήμος Ζίτσας – Η έλλειψη προσωπικού το μεγάλο «αγκάθι» ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά