ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

ΣΜΑ – Αναμένουν, αλλά δεν ξέρουν τι

Την… κολοκυθιά παίζουν Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων, Περιφέρεια Ηπείρου και οι δήμοι με τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, καθώς είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως κανείς δεν κάνει το βήμα μπροστά για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Το όλο θέμα έχει φτάσει στην υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων, τις οποίες έχουν υπογράψει όλοι οι συμβαλλόμενοι –πλην του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει τεθεί κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Είμαστε σε ετοιμότητα και αναμονή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου Νικόλαος Καλαντζής στην αρχή της δεύτερης από τις τρεις συνεδριάσεις, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, χωρίς όμως να γίνει κατανοητό από κανέναν τι ακριβώς είναι αυτό που πρέπει να αναμένουν.
Πρωτοβουλίες ζήτησε ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς από τη διοίκηση του ΑΣΔΣΑ, στην οποία απέδωσε ευθύνες για το ότι ακόμη δεν έχουν λειτουργήσει οι ΣΜΑ. «Έχουμε γονατίσει και χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει. Δεν αρκούν αυτά που έχετε κάνει. Από το 2019 έως το 2023 είναι μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε, ενώ στη συνέχεια της συζήτησης και ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου ανέφερε πως δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση.
Να γίνει προγραμματισμός για την κατασκευή ενός ακόμη ΣΜΑ, ο οποίος θα εξυπηρετεί τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και τις κοινότητες Αγνάντων και Μελισσουργών του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, απ’ όπου τα απορρίμματα θα συνεχίσουν να μεταφέρονται με απορριμματοφόρα μέχρι το εργοστάσιο και μετά τη λειτουργία των ΣΜΑ, ζήτησε ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, ενώ την ανάγκη να υπάρξουν διασφαλίσεις για την εξυπηρέτηση των Δήμων Πάργας και Σουλίου από τον ΣΜΑ Βασιλικού, επεσήμανε ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης. Από την πλευρά του κ. Χασιάκου τέθηκε και το ερώτημα για το γιατί δεν προχωρά ο ΑΣΔΣΑ στην πρόσληψη ανέργων ηλικίας 55-65 ετών μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ, με τον κ. Καλαντζή να απαντά ότι πρέπει να δουν πρώτα το προσωπικό, που θα διαθέσουν οι δήμοι, και μετά να αιτηθούν. «Δεν μπορούμε να προσλάβουμε στα τυφλά», υποστήριξε.
Ο πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ παρείχε ενημέρωση και για τις μελέτες, προκειμένου η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων να μετατραπεί σε Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης, με στόχο να πιάσεις τους στόχους, που έχουν τεθεί για το 2030. «Στόχος είναι να πιάσουμε τον εθνικό σχεδιασμό και να μην υπάρξει αύξηση του κόστους», υπογράμμισε.

Πίεση από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Ο μόνος που φαίνεται να «καίγεται» πραγματικά για τη λειτουργία των ΣΜΑ, είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης, βλέποντας ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και δεν έχουν γίνει όλα τα προαπαιτούμενα για να κλείσει το πρόγραμμα. Κάτι που, όπως είναι σαφές, θα δημιουργήσει προβλήματα με ενδεχόμενες απαιτήσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για κίνδυνο δημιουργίας καταστάσεων, που «δε θα είναι καλές για την περιοχή μας», έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ενώ για περίπτωση να δημιουργηθούν διαχειριστικά ζητήματα, μίλησε και ο πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ, με αφορμή σημερινή τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του ειδικού γραμματέα για το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης Γεωργίου Ζερβού και υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία αμφότεροι συμμετείχαν.
Όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, από τη συζήτηση προέκυψε ότι πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ, τουλάχιστον για το δοκιμαστικό εξάμηνο για το οποίο έχουν υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις, ώστε να παραληφθούν τα έργα, καθώς και τα υλικά για τον ΣΜΑ Πρέβεζας, που πρέπει να κατασκευαστεί από τον ΑΣΔΣΑ. «Ζητήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της η εταιρία που προμήθευσε τον εξοπλισμό, αλλά και όλοι εμείς τις δικές μας ευθύνες, γιατί διαφορετικά το Υπουργείο έχει τη λύση να πάει σε άλλα όργανα», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Ενστάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα και τιμολογιακή πολιτική

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα και η τιμολογιακή πολιτική του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου για το 2023, καθώς αρνητικά τάχθηκαν ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας (μόνο στην τιμολογιακή πολιτική).
Ο κ. Πλιάκος υποστήριξε πως από 46 ευρώ τον τόνο, το κόστος ανέρχεται πλέον στα 78 ευρώ τον τόνο για τους δήμους, ποσό που δε δικαιολογείται. Ωστόσο, ο Ν. Καλαντζής αντέτεινε ότι, πέρα από την αύξηση του τέλους ταφής, έχει ενσωματωθεί στο τιμολόγιο του ΑΣΔΣΑ και το κόστος που πλήρωνε ο κάθε Δήμος στην Περιφέρεια. Ο κ. Πλιάκος επέμεινε πως δε βγαίνει η διαφορά, ενώ ζήτησε να βρεθεί τρόπος να μην προϋπολογίζονται ποσά, που στο τέλος αφαιρούνται.
Το ότι δεν έχει πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο και δεν έχουν δοθεί τα στοιχεία, που στο παρελθόν ζήτησε ο Δήμος Ιωαννιτών, στάθηκε ο Β. Πήχας.

Σχετικά άρθρα

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος

Και πρόταση για υφυπουργείο Ορεινότητας