Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος

Στις συστάσεις και τη «διάθεση» των κατοίκων των Ιωαννίνων να μη χρησιμοποιούν τζάκια και σόμπες, στο πλαίσιο της «κοινωνικής ευθύνης», φαίνεται πως θα μείνουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης τους χειμερινούς μήνες, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εξετάζει την τροποποίηση της ΚΥΑ για την επιδότηση του ρεύματος σε περιπτώσεις έκδοσης συστάσεων λόγω της υπέρβασης των ορίων αιρούμενων σωματιδίων.

Το ζήτημα της αιθαλομίχλης, αν και βρισκόμαστε μακριά από την περίοδο εμφάνισής της, τέθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου, το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» και τον επικεφαλής της Γιάννη Στέφο.
Περιγράφοντας το φαινόμενο που βιώνουν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων επί μια δεκαετία τουλάχιστον, τους χειμερινούς μήνες, ο κ. Στέφος ζήτησε στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπισή του, αλλά και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς μέχρι στιγμής τα μέτρα περιορίζονται σε συστάσεις προς τον γενικό πληθυσμό και δεν αντιμετωπίζουν, ούτε λύνουν το πρόβλημα.
Ο κ. Στέφος επέμεινε και στη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η έκδοση σύστασης για διακοπής της χρήσης τζακιών, θερμαστρών, στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας,– κάτι που έχει γίνει στα Γιάννενα από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος – συνοδεύεται από ειδική επιδότηση οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια. Αφού έθεσε μια σειρά ερωτημάτων, ο κ. Στέφος πρότεινε την συγκρότηση διαπαραταξιακής ομάδας, με ειδικούς επιστήμονες για το ζήτημα. «Το πρόβλημα δεν πρόκειται να φύγει, εδώ θα είναι και του χρόνου και τα επόμενα χρόνια. Να εμπλακούν και οι βουλευτές του νομού, δεν υπάρχουν κόμματα σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε.
Απαντώντας, με βάση τη σχετική ενημέρωση από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης εστίασε επίσης στην ΚΥΑ για την ειδική επιδότηση, αναφερόμενος στους όρους και τις προϋποθέσεις, καταλήγοντας πως η ΚΥΑ αυτή είναι ανεφάρμοστη και μάλιστα το Υπουργείο επεξεργάζεται την τροποποίησή της.
«Στην περιοχή των Ιωαννίνων οι υπερβάσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια αφορούν κυρίως μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις στα επίπεδα των 50-100mg/m³. Υπερβάσεις των 150mg/m³ σε μέση ημερήσια τιμή έχουν σημειωθεί μεμονωμένα 5-6 φορές τα τελευταία 10 χρόνια και συνήθως σημειώνονται τις ημέρες των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς που χρησιμοποιείται από πολύ κόσμο και για όλη την ημέρα το τζάκι και γενικότερα η θέρμανση των κτιρίων. Επιπλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχυθεί μέσα σε μία ημέρα η πληροφορία σε όλους τους πολίτες, ώστε να αλλάξουν, εφόσον και αυτό είναι εφικτό, τον τρόπο θέρμανσης σε συστήματα εξαρτώμενα από το ηλεκτρικό ρεύμα. Ανέφερε, ακόμη, ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει τύχει εφαρμογής σε καμία πόλη της Ελλάδας από τη θεσμοθέτησή του. Λόγω μάλιστα της μικρής αποδοτικότητας του μέτρου στους πολίτες (στην καλύτερη περίπτωση 2 ή 3 ημέρες έκπτωσης 30% στη βασική τιμή του ρεύματος) και της πολυπλοκότητας εφαρμογής της έκπτωσης για μία ή δύο πιθανόν μη συνεχόμενες ημέρες από τον ΔΕΔΔΗΕ και τους παρόχους, σχεδιάζεται από το ΥΠΕΝ η τροποποίησή του», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδους 2021-2027.
Στο πλαίσιο αυτό, θα διατεθούν 20 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, όπως προβλέπεται στα ΣΒΑΚ των τεσσάρων δήμων – εδρών των Περιφερειακών Ενοτήτων, με τις σχετικές προκλήσεις να έχουν «ανοίξει». Παράλληλα θα διατεθεί περίπου 1,5 εκ. για την υποστήριξη ενεργειακών κοινοτήτων, πέρα από την υλοποίηση του προγράμματος «Απόλλων» που προωθεί η κυβέρνηση. Μέσω του προγράμματος θα γίνει αρχικά η αποτύπωση των ενεργειακών αναγκών κάθε περιφέρειας και στη συνέχεια η σύσταση ενεργειακής κοινότητα με μέλη και ωφελούμενους τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης