ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πυξίδα» η έρευνα στη δομή της Κόνιτσας

Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών και δικαστικών αρχών είχε μπει εδώ και αρκετό καιρό η λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου», όπως προκύπτει από στοιχεία, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στην εφημερίδα «Τα Νέα», μυστική έρευνα της Εισαγγελίας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με κοινωνικές συμβούλους της Περιφέρειας Ηπείρου, για κακοποίηση κοριτσιών στη δομή της Κόνιτσας, που είχε ξεκινήσει πριν από αρκετούς μήνες, είχε αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα στη συγκεκριμένη ΜΚΟ, αρκετό διάστημα πριν από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
Επρόκειτο για την άγνωστη έρευνα – «πυξίδα» των δικαστικών αρχών, αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιών της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, η οποία τροφοδότησε με σημαντικά στοιχεία και την έρευνα της αναπληρώτριας Συνηγόρου του Παιδιού Θεώνης Κουφονικολάκου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, στο οποίο γίνεται λόγος και για επίσκεψη διευθυντικών στελεχών της «Κιβωτού του Κόσμου», μεταξύ των οποίων και ο π. Αντώνιος Παπανικολάου, στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών, ζητώντας την αλλαγή του περιεχομένου ή την απόσυρσή τους.
Στο ρεπορτάζ του Β. Λαμπρόπουλου αποκαλύπτεται, επίσης, ότι η Συνήγορος Θεώνη Κουφονικολάκου είχε αποστείλει 10σέλιδο έγγραφο με ερωτήματα στους υπευθύνους της «Κιβωτού» για προβληματικές ενέργειες και κακές συμπεριφορές στις δομές της Ηπείρου (όπως και σε άλλα «παραρτήματά» της σε διάφορα σημεία της χώρας), χωρίς να υπάρχει καμιά απόκριση.
Οι δύο δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Ήπειρο φιλοξενούν συνολικά 45 ανηλίκους ηλικίας από 5 έως 18 ετών. Από έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών είχε διαπιστωθεί ότι τα παιδιά, τα οποία εισήχθησαν στις δύο συγκεκριμένες δομές πριν από το 2020, έχουν μέσο όρο διαμονής περίπου τα έξι χρόνια. Η δομή της Κόνιτσας που βρέθηκε στο στόχαστρο της Εισαγγελίας, δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 (εκείνη στην Πωγωνιανή είχε αρχίσει τη λειτουργία της από το 2013) και σύμφωνα με υπευθύνους της οργάνωσης φιλοξενούσε εκεί 28 παιδιά (κυρίως κορίτσια), τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στα σχολεία της περιοχής, από τον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», ήδη από την περασμένη άνοιξη η εισαγγελέας Ιωαννίνων Σπυριδούλα Σταυράτη χειριζόταν με απόλυτη μυστικότητα καταγγελίες κοριτσιών από τη δομή της Κόνιτσας για κακοποίησή τους.
Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας φέρεται να υπήρξαν και στοχευμένοι έλεγχοι από αρμόδιες κοινωνικές συμβούλους της Περιφέρειας Ηπείρου, που επισκέφθηκαν τη συγκεκριμένη δομή και οι οποίες φαίνεται να κατέγραψαν μεθοδικά παρατυπίες και κενά σε σχέση με τις προσλήψεις και τις επαγγελματικές δυνατότητες των εργαζομένων εκεί, τις συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά κ.λπ. Όταν, λοιπόν, τον Μάιο του 2022 η Συνήγορος για τα δικαιώματα των παιδιών Θεώνη Κουφονικολάκου άρχισε να ερευνά διεξοδικά τη συνολική δραστηριότητα της «Κιβωτού του Κόσμου», αναζήτησε τα δεδομένα των φακέλων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες – δηλαδή τους κοινωνικούς συμβούλους – των Περιφερειών, όπου υπήρχαν δομές της εν λόγω ΜΚΟ.
Έτσι, ενώ οι περισσότεροι από τους σχετικούς φακέλους δεν περιείχαν καθοριστικά στοιχεία (σ.σ. οι περισσότεροι έλεγχοι είχαν γίνει με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο και περιορίζονταν περισσότερο σε τυπικά ζητήματα), ο φάκελος που είχε σχηματίσει η Περιφέρεια Ηπείρου, θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντικός και καθοριστικός για να γίνει αντιληπτό τι συνέβαινε στα ενδότερα της «Κιβωτού». Κι έτσι μέσω Κόνιτσας φαίνεται να υπήρξαν διαφωτιστικά κι υποβοηθητικά στοιχεία για όλη τη χώρα…

Σχετικά άρθρα

Ούτε σκέψη για κλείσιμο δομών

Γεωργία Χαλάτση

Και επίσημα το αίτημα για συνάντηση με το Δ.Σ. της «Κιβωτού του Κόσμου»

Απευκταίο σενάριο το «λουκέτο» της δομής στην Πωγωνιανή