ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απευκταίο σενάριο το «λουκέτο» της δομής στην Πωγωνιανή

Συνάντηση με τη νέα πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού του Κόσμου» Αλεξάνδρα Μαρτίνου θα έχει το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή του Δήμου Πωγωνίου, που παραμένει κοντά στα παιδιά της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή, μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.

Στη συνάντηση αυτή θα μεταφερθεί η επιθυμία του Δήμου Πωγωνίου και των κατοίκων της περιοχής να συνεχιστεί η λειτουργία της δομής στην Πωγωνιανή, καθώς, χάρη σε αυτή, στάθηκε δυνατή η επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου, αλλά και εκτιμάται πως μπορεί να συμβάλει καίρια στην αποτροπή ερήμωσης και σταδιακά σε μια επανάκαμψη του πληθυσμού.
Την ίδια ώρα, πάντως, υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν να εξετάζεται η παύση της λειτουργίας κάποιων δομών της «Κιβωτού» και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στις απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Πωγωνιανή, αν και τα στελέχη της νέας διοίκησης, που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της, αποκόμισαν θετική εικόνα για τις κτιριακές υποδομές, χωρίς να κάνουν καμία αναφορά για ενδεχόμενο κλείσιμο. Βέβαια, πρόκειται για ένα ζήτημα που θα κριθεί στο πλαίσιο των συνολικών αλλαγών στο μοντέλο διοίκησης της «Κιβωτού», με στόχο την καλύτερη εποπτεία των παιδιών που διαμένουν στις δομές του οργανισμού.
Η νέα διοίκηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της iefimerida.gr, έχει προχωρήσει ήδη με ταχείς ρυθμούς στην αντικατάσταση προσώπων σε θέσεις «κλειδιά» της ΜΚΟ και στην επάνδρωση ευαίσθητων τομέων με ειδικό προσωπικό, καθώς είναι ενδεικτικό ότι δεν είχαν όλες οι δομές κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Στόχος είναι σύντομα ο οργανισμός να είναι σε θέση να εφαρμόσει τις προδιαγραφές που θέτει το υπουργείο και για τις οποίες υπάρχει χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης έως τον Μάιο του 2023.
Ήδη, τα μέλη της νέας διοίκησης έχουν επισκεφτεί το σύνολο των δομών της «Κιβωτού» στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια και έχουν σχηματίσει εικόνα για τη λειτουργία τους εξετάζοντας συγκεκριμένες αλλαγές προς όφελος των φιλοξενούμενων παιδιών. Για κάθε μία μάλιστα από τις δομές έχει καταρτιστεί σχέδιο το οποίο σύντομα αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά», όπως αναφέρει στο iefimerida.gr καλά ενημερωμένη πηγή.
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό να γίνει και η συνάντηση με τον δήμο Πωγωνίου, η οποία ζητήθηκε από την πλευρά της δημοτικής αρχής και έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση. Όπως τόνισε μιλώντας στο Η.Α. ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης, «η δημοτική αρχή παραμένει κοντά στα παιδιά της Κιβωτού για ό,τι χρειαστούν».
Το κλείσιμο απομακρυσμένων μονάδων, όπως στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, έχει να κάνει με το γεγονός πως βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης, αλλά και με τον τρόπο που λειτουργούσαν. «Τα περισσότερα παιδιά από τις δομές αυτές δεν πήγαιναν στο σχολείο και είχαν μετατραπεί σε χειρώνακτες, εργάτες γης, όπως ήταν η “φιλοσοφία” του ιδρυτή της ΜΚΟ πατέρα Αντωνίου. Στις περιοχές αυτές τα παιδιά ήταν πραγματικά αποκομμένα. Αυτό θα αλλάξει. Η δομή της Πωγωνιανής π.χ. δεν έχει λόγω ύπαρξης με τα σημερινά δεδομένα…», σχολιάζει η ίδια πηγή στην iefimerida.gr.
Στόχος της νέας διοίκησης είναι οι καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά και φυσικά η επιστροφή του στα σχολεία, αλλά και η δρομολόγηση των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας τους. Σε ό,τι αφορά την Πωγωνιανή, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στο χωριό λειτούργει και το παράρτημα της Μονάδας Προστασίας Παιδιού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.
Το επόμενο διάστημα επομένως αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις, με δεδομένο πως ο Δήμος έχει παραχωρήσει αφιλοκερδώς για 30 χρόνια τις κτιριακές υποδομές. Όπως είναι γνωστό, η Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου στεγάζεται στο κτίριο 8.900 τ.μ. της πρώην μαθητικής εστίας, το οποίο ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Το 2013 παραχωρήθηκε από το ΙΝΕΒΙΔΙΜ και τον Δήμο Πωγωνίου στην Κιβωτό του Κόσμου. Επίσης, στην Κιβωτό έχει παραχωρηθεί για 30 χρόνια αγροτική έκταση 300 στρεμμάτων και δύο μικρά διαμερίσματα, στην πόλη των Ιωαννίνων και την Πωγωνιανή, που χρησιμοποιούνται για διοικητικές υπηρεσίες.
Τέλος, ενδιαφέρον υπάρχει και για το μέλλον της δομής στην Κόνιτσα, που λειτουργεί από το 2017 σε κτίριο το οποίο παραχωρήθηκε από τον εκεί Δήμο, άνευ ανταλλάγματος, επίσης, για 30 χρόνια.

Σχετικά άρθρα

Νέες φωλιές για πελαργούς στον Δήμο Πωγωνίου

Αντίστροφη μέτρηση για την επανάχρηση

Δήμος Πωγωνίου – Προχωρούν οι εργασίες για το Μνημείο Πεσόντων