ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ούτε σκέψη για κλείσιμο δομών

Μετά από τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η άμεση επικοινωνία του Δήμου Πωγωνίου με τη νέα πρόεδρο της «Κιβωτού του Κόσμου» Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η οποία παρείχε σαφείς διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να κλείσει η δομή της Πωγωνιανής.

Η επικοινωνία έγινε μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη Δερβιτσάνη, όπου μετέβησαν ο κ. Καψάλης με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και του έθεσαν το θέμα της δομής στην Πωγωνιανή. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, την επόμενη ημέρα, η κ. Μαρτίνου , σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, διέψευσε τα δημοσιεύματα του προηγούμενου διαστήματος αναφορικά με διακοπή λειτουργία των δομών που βρίσκονται σε περιοχές απομακρυσμένες από αστικά κέντρα, όπως αυτή της Πωγωνιανής και της Χίου, λέγοντας πως δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.

Μάλιστα, μετά τον πρώτο κύκλο επισκέψεων στελεχών της νέας διοίκησης σε όλες τις δομές της Κιβωτού, θα ακολουθήσει και επίσκεψη της ίδιας της κ. Μαρτίνου στην περιοχή, προκειμένου να δει από κοντά το περιβάλλον και να συζητήσει με τη δημοτική αρχή.

Ο κ. Καψάλης, από την πλευρά του, υπογράμμισε, για μια ακόμη φορά, τη σημασία της ύπαρξης της δομής στην ακριτική περιοχή, αλλά και το γεγονός πως το περιβάλλον και οι υποδομές είναι ιδανικά για τα μικρά παιδιά που φιλοξενούνται τόσο στην «Κιβωτό» όσο και στη Μονάδα Παιδιού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.

«Θα μπορούσαν οι δύο δομές να λειτουργούν μαζί και να παραμείνει και το σχολείο», σημείωσε ο κ. Καψάλης, προσθέτοντας πως ο Δήμος Πωγωνίου είναι διαθέσιμος να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση. «Οι συνθήκες είναι ιδανικές για τα παιδιά έως 12 ετών, δηλαδή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και δίνουν ανάσα σε μια απομακρυσμένη περιοχή», τόνισε και πρόσθεσε τη μεγάλη παράδοση της Πωγωνιανής στην εκπαίδευση και τη φιλοξενία.

Υπενθυμίζεται ότι η Κιβωτός του Κόσμου στεγάζεται στο κτίριο 8.900 τ.μ. της πρώην μαθητικής εστίας, το οποίο ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Το 2013 παραχωρήθηκε από το ΙΝΕΒΙΔΙΜ και τον Δήμο Πωγωνίου στην Κιβωτό του Κόσμου. Επίσης, στην Κιβωτό έχει παραχωρηθεί για 30 χρόνια αγροτική έκταση 300 στρεμμάτων και δύο μικρά διαμερίσματα, στην πόλη των Ιωαννίνων και την Πωγωνιανή, που χρησιμοποιούνται για διοικητικές υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως εξελίξεις αναμένονται και σε ό,τι αφορά τη δομή της Κόνιτσας. ρόσφατα, ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου επισκέφθηκε τα παιδιά με αφορμή τις εορτές των Χριστουγέννων, ενώ σε δηλώσεις του επεσήμανε πως στόχος είναι η διατήρηση της λειτουργίας της δομής. «Ακόμη και να χρειάζεται να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο κτίριο ή αν χρειαστεί να βρούμε άλλο χώρο, εμείς είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για την επανάχρηση

Δήμος Πωγωνίου – Προχωρούν οι εργασίες για το Μνημείο Πεσόντων

Σε πέντε προτάσεις στο Interreg «Ελλάδα – Αλβανία» ο Δήμος Πωγωνίου