ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μαρτυρία για ξυλοδαρμό και στη δομή της Πωγωνιανής

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», με δημοσίευση και μαρτυριών που αφορούν και τις δομές των Ιωαννίνων και κυρίως αυτή της Πωγωνιανής.

Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν μετά την πρώτη καταγγελία από έναν 19χρονο, σήμερα, για κακοποίηση και ασέλγεια από δύο εργαζόμενους στη δομή όπου φιλοξενήθηκε. Σύντομα υπήρξαν κι άλλες από πρώην τρόφιμους, που καταγγέλλουν πως έπεσαν θύματα κακοποίησης από άτομα που συνδέονται με την εν λόγω ΜΚΟ. Οι αρχές ερευνούν πλέον πέντε δομές σε Αττική και Περιφέρεια. Από την Εισαγγελία Ανηλίκων ερευνώνται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες ξυλοδαρμού.
Ωστόσο, φαίνεται πως τα περιστατικά είναι πολλά περισσότερα, καθώς μέρα με την ημέρα όλο και περισσότεροι εμφανίζονται να είχαν γίνει μάρτυρες τιμωρητικών συμπεριφορών, που εκφεύγουν των παιδαγωγικών μεθόδων, ενώ συχνό φαινόμενο ήταν και οι μετακινήσεις από δομή σε δομή, όπως και ο εξαναγκασμός σε εργασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανύποπτο χρόνο και πολύ πριν βγουν στην επιφάνεια οι σημερινές καταγγελίες, υπήρξαν πρώην εργαζόμενοι, που έφτασαν ένα βήμα πριν καταγγείλουν στις δικαστικές αρχές περιστατικά βάναυσων συμπεριφορών, ωστόσο δεν προχώρησαν υπό τον φόβο ότι θα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι κατηγορίες, καθώς δεν είχαν στοιχεία που να πιστοποιούν τις καταγγελίες τους.
Σήμερα, ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας μια ακόμη καταγγελία για περιστατικά ξυλοδαρμών στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή και στον Βόλο. Πρώην τρόφιμος της ΜΚΟ, που σήμερα είναι 18 ετών, κατήγγειλε ότι ο ίδιος έπεσε θύμα σωματικής βίας στη δομή στην Πωγωνιανή όταν ήταν 13 ετών, ενώ έγινε μάρτυρας περιστατικού και στον Βόλο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Ο νεαρός αναφέρει ότι στέλεχος της δομής τον κλείδωσε στη δομή και τον χτύπησε όταν 13 ετών για να παραδεχτεί ότι κάπνιζε. Σύμφωνα με την καταγγελία του, το συγκεκριμένο στέλεχος είχε χτυπήσει κι άλλα παιδιά από την δομή. «Είχε χτυπήσει και άλλα άτομα, τουλάχιστον άλλα τρία παιδιά. Δεν το άφηναν πάντως να είναι κοντά στα άλλα παιδιά αυτό το στέλεχος», σημειώνει ο 18χρονος, λέγοντας ότι δεν είχε καταγγείλει τότε το περιστατικό γιατί φοβόταν και θεωρούσε ότι δε θα τον πίστευε κάποιος. Από την άλλη, επισημαίνει ότι στη δομή της Πωγωνιανής οι συνθήκες ήταν άψογες, όπως επίσης και η συμπεριφορά των παιδαγωγών. Ο 18χρονος ανέφερε, όμως, πως δύο στελέχη της «Κιβωτού του Κόσμου» είχαν την ευχέρεια να μετακινούνται από δομή σε δομή και είναι αυτοί που καταγγέλονται πως χτύπησαν παιδιά. Οι δύο αυτοί άνθρωποι, σύμφωνα με τον 18χρονο, είχαν μεγαλώσει και αυτοί στη «Κιβωτό» και ήταν κοντά στον πατέρα Αντώνιο, ενώ λειτουργούσαν αυθαίρετα και χειροδικούσαν στα παιδιά. Για τις κατηγορίες της ασέλγειας, ο 18χρονος δήλωσε πως δεν έχει γνώση για σχετικά περιστατικά.
Στο μεταξύ, σύμφωνα επίσης με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Εισαγγελία επέδωσε την Παρασκευή κλήση για κατάθεση σε 15χρονο φιλοξενούμενο σήμερα της δομής στην Πωγωνιανή, για όσα φέρεται να συνέβαιναν στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο.

«Ίσως τότε σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα…»

Την ανάγκη να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης, επισημαίνει σε δήλωσή της η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη, η οποία μεταφέρει και μία αναφορά της πρώην περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελικής Φωτεινού για την αντίδραση, που αντιμετώπισε στην προσπάθεια να ενταχθούν τα παιδιά της δομής στην Πωγωνιανή στο σχολείο γειτονικού χωριού.
«Η υπόθεση της “Κιβωτού” συγκλονίζει και σίγουρα δε βοηθά να παίζει κανείς τον προφήτη εκ των υστέρων. Ωστόσο, στο πρόσφατο παρελθόν, οι επίμονες προσπάθειες της πρώην διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελικής Φωτεινού να ενταχθούν τα παιδιά της ΜΚΟ σε σχολείο γειτονικού χωριού, συνάντησαν την πεισματική αντίδραση τόσο της “Κιβωτού” όσο και τοπικών παραγόντων.
Επίσης, στο πρόσφατο παρελθόν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια επίμονη προσπάθεια χαρτογράφησης όλων των κλειστών δομών παιδικής προστασίας, είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών. Την πρωτοβουλία των κινήσεων είχε η Θεανώ Φωτίου από τη θέση της αναπλ. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταγράφοντας κρίσιμα στοιχεία (αριθμός παιδιών, προσωπικό, οικονομικά στοιχεία). Επιπλέον μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές ήρθαν για να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο, όπως και τη σωστή στελέχωση των δημόσιων δομών.
Ωστόσο, κάθε πρωτοβουλία, κάθε προσπάθεια και κάθε θετική αλλαγή υπονομεύτηκε και εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα φέτος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας σχολείου για παιδιά αποκλειστικά από τις κλειστές δομές (Κιβωτός, Κέντρο Παιδικής Προστασίας), αδιαφορώντας για την πιθανή “γκετοποίηση” των παιδιών. Η συμπερίληψη στο σχολείο, η ουσιαστική εποπτεία και η υποστήριξη από εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό θα μπορούσαν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν παθογένειες και κακοποιητικές συμπεριφορές κάθε είδους. Ειδικά όταν μιλάμε για ευάλωτα και απροστάτευτα παιδιά. Οι επικοινωνιακές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των “πρωτοκλασάτων” υπουργών περί… Εθνικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ευχολόγια και γράμματα κενά», σημειώνει στη δήλωσή της και καταλήγει: «Χρειαζόμαστε συνολική και οργανωμένη αναδόμηση του πλαισίου. Ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης εστιασμένο στην πρόληψη, στην έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των περιστατικών, τη νομική προστασία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του παιδιού-θύματος. Τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, πρέπει να γίνουν γρήγορα με σωστή κοινωνική και επιστημονική προσέγγιση. Ίσως τότε σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα όταν τα δραματικά αυτά γεγονότα βλέπουν το φως της δημοσιότητας».

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας