ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Τρέχει» το έργο της επέκτασης του βιολογικού

Με γοργούς ρυθμούς και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, προχωρούν οι εργασίες στο μεγάλο περιβαλλοντικό έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων.

Το έργο των 20 περίπου εκατομμυρίων συμπληρώθηκε πρόσφατα με κονδύλι 1,9 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου και τη σχετική Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την τροποποίησης της. Με την απόφαση αυτή, εγκρίθηκε η αύξηση των επιλέξιμων δαπανών και διασφαλίστηκε η απρόσκοπτη ολοκλήρωσή του προ του τέλους του 2023, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της ΔΕΥΑΙ.
Μέχρι τις αρχές Ιουλίου, στον χώρο των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, είχε ολοκληρωθεί η ενίσχυση του εδάφους με χαλικοπασσάλους στα 2/3 της έκτασης και στο τμήμα αυτό είχαν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες σκυροδετήσεων των βασικών μονάδων των νέων εγκαταστάσεων, όπως ακριβώς προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.
Παράλληλα ωστόσο, η ΔΕΥΑΙ έχει καταθέσει δύο ακόμη αιτήματα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για το έργο «Κατασκευή Μονάδας Ηλιακής Ξήρανσης Ιλύος της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων», αλλά και για την αναβάθμιση του υφιστάμενου βιολογικού καθαρισμού.
Το πρώτο έργο (μελέτη-κατασκευή) έχει προϋπολογισμό 8,8 εκατομμυρίων ευρώ και στόχο τη διαχείριση της λυματολάσπης από τη ΔΕΥΑΙ και την παραγωγή υποπροϊόντος, το οποίο θα μπορεί να διατεθεί ακόμη και στη γεωργία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η δημιουργία υάλινου θερμοκηπίου, εντός του οποίου θα απλώνεται λυματολάσπη πάχους 25cm περίπου, θα ξηραίνεται με την ηλιακή ενέργεια ή, σε ημέρες με μεγάλη νέφωση με καύση βιοαερίου, και στη συνέχεια θα τοποθετείται σε ειδικούς σάκους. Η λυματολάσπη στην τελική της μορφή θα είναι απολύτως κατάλληλη για να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό για τις περισσότερες καλλιέργειες και τα πρώτα χρόνια θα διατίθεται στο κοινό δωρεάν.
Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του υφιστάμενου βιολογικού καθαρισμού, είναι κάτι που κρίνεται απαραίτητο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση και του έργου της επέκτασης, διαφορετικά δε θα είναι εφικτό να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που υπάρχουν. Το κόστος αυτού του έργου προϋπολογίζεται στα 3 εκ. ευρώ, ενώ αντίστοιχη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ζητείται και για την ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων, προκειμένου να εξοικονομηθούν ενέργεια και πόροι.
«Αν τα επιτύχουμε, θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα, που το έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η πόλη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρτζώκας.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων