Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Η αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης μπαίνει σε προτεραιότητα από τη νέα διοίκηση της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, ώστε, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των νέων «έξυπνων» υδρομέτρων, η επιχείρηση να οδηγηθεί σε καλύτερα αποτελέσματα για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και τη διαχείριση του νερού.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης υπέγραψε τη σύμβαση για την προμήθεια 11.900 «έξυπνων» υδρόμετρων, τα οποία θα τοποθετηθούν σε περιοχές της πόλης των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και ένταξης τους έργου στο Ταμείο Συνοχής του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με προϋπολογισμό 4,8 εκ. ευρώ, από την προηγούμενη διοίκηση.
Η προμήθεια περιλαμβάνει την τηλεπαρακολούθηση ποσοτικών στοιχείων κατανάλωσης τμήματος του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης των Ιωαννίνων με την εγκατάσταση έξυπνων υδρομετρητών οικιακής κατανάλωσης. Σκοπός της λειτουργίας των «έξυπνων» υδρομέτρων είναι η άμεση και γρήγορη παρακολούθηση του υδατικού ισοζυγίου, λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση στις οικίες. Επιπλέον περιλαμβάνονται δοκιμές ολοκλήρωσης των εργασιών και παράδοσης του συστήματος, παράδοση σχεδίων όλου του συστήματος υπό τη μορφή φακέλου και ηλεκτρονικά, εκπαίδευση του προσωπικού της ΔΕΥΑΙ, τεκμηρίωση με την παράδοση εγχειριδίων λειτουργίας και συντήρησης του συνόλου του εγκατεστημένου εξοπλισμού στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα, δοκιμαστική λειτουργία του συνολικού προσφερόμενου συστήματος για δύο μήνες και εγγύηση καλής λειτουργίας τουλάχιστον ενός έτους.
Το έργο αυτό αποτελεί μέρος μια συνολικής πράξης της ΔΕΥΑΙ, η οποία περιελάμβανε επίσης την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης των υδροληψιών σε επίπεδο εξωτερικού υδραγωγείου, ένα έργο του οποίου η σύμβαση έχει υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2023.
«Με το έργο που υπογράψαμε, η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων προχωρά σε εκσυγχρονισμό μίας από τις πιο βασικές υποδομές ύδρευσης με την αντικατάσταση 11.900 ογκομετρικών υδρομέτρων με έξυπνα ψηφιακά υδρόμετρα οικιακής κατανάλωσης για την τηλεπαρακολούθηση ποσοτικών στοιχείων κατανάλωσης τμήματος του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης των Ιωαννίνων», σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Παπαδιώτης, προσθέτοντας πως είναι ένα σημαντικό έργο, που θα επιτρέψει την εξοικονόμηση του νερού μέσω της on-line παρακολούθησης και καταγραφής των στοιχείων που αφορούν στην τιμολόγηση του.
«Τα έξυπνα υδρόμετρα παρέχουν λοιπόν πρόσβαση τόσο στην ΔΕΥΑΙ όσο και στον χρήστη σε ελάχιστο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό οι δημότες θα μπορούν να ειδοποιούνται σε πραγματικό χρόνο και για τυχόν διαρροές, που ενδέχεται να έχουν στη δική τους εγκατάσταση, ώστε να μεριμνήσουν άμεσα για επισκευές στις βλάβες», τονίζοντας πως το πρωτοποριακό αυτό έργο για τα ελληνικά δεδομένα δε θα επιβαρύνει οικονομικά τους καταναλωτές, διότι δε στοιχίζει ούτε ένα ευρώ στον δημότη καθώς είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο.

Δύσκολη εξίσωση η τιμολόγηση

Ταυτόχρονα με την προώθηση έργων εκσυγχρονισμού του δικτύου, ανάλογα και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα, η ΔΕΥΑΙ θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία ακόμη πρόκληση που αφορά την τιμολόγηση.
Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί τις διοικήσεις και τις δημοτικές αρχές όλων των τελευταίων ετών, ωστόσο η ρύθμισή του επιτείνεται από τν νέα νομοθεσία, που προβλέπει ενιαίους κανόνες τιμολόγησης σε όλες της ΔΕΥΑ και τους Δήμους της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2024 οι ΔΕΥΑ και οι δήμοι, όπου δεν υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις, έχουν την υποχρέωση να καταθέσουν διαχειριστικά σχέδια, σχέδια τιμολογιακής πολιτικής και σχέδια διαχείρισης ενεργειακού αποτυπώματος.
«Πέρα από μια τυπική υποχρέωση, είναι και ουσιαστική ανάγκη ώστε να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό του κόστους και στη βελτίωση των υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Παπαδιώτης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης, στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος TV1.
Εν αναμονή των κατευθύνσεων που θα δοθούν από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), στόχος είναι να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στους καταναλωτές. «Δεν μπορώ προς το παρόν να δεσμευτώ, αλλά η κατεύθυνση είναι να μειώσουμε το κόστος. Αυτός είναι ο στόχος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, γιατί μάλλον είναι σε καλή κατάσταση τα οικονομικά της επιχείρησης», σημείωσε ο κ. Παπαδιώτης, τονίζοντας πως το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής απαιτεί πολιτική ομοψυχία, που, όπως είπε, δεν είχε η προηγούμενη δημοτική αρχή και διοίκηση της ΔΕΥΑΙ. «Δεν είχε ενιαία αντίληψη, γι’ αυτό η μελέτη που εκπονήθηκε έμεινε στις καλένδες, δεν τόλμησε η διοίκηση να τη φέρει προς συζήτηση ούτε στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε στο διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών

Πολύωρη διακοπή νερού στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης