ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Μια αγκαλιά για την Τρίτη e-λικία»: Κανείς δεν μένει πίσω 

People behind είναι η ΜΚΟ που οργανώνει δράσεις με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Προωθεί την υγιή και ενεργό γήρανση, ενώ όραμά της είναι «μια κοινωνία για όλες τις ηλικίες, ένας κόσμος που κανείς δε θα μένει πίσω». Αυτό το καλοκαίρι ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα και προωθεί με τις εκδηλώσεις της τον ψηφιακό εγγραμματισμό ηλικιωμένων ανθρώπων. Με αφορμή τη στάση, που θα κάνει και στα Γιάννενα στις 27 Ιουνίου, η Βίκυ Βάββα μιλάει με τη Μαρία Αστερίου, την υπεύθυνη του προγράμματος.

Παρατηρούμε ότι στη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρά τις απανωτές προκλήσεις, γεννιούνται και πολύ όμορφα, πρωτότυπα και συμπεριληπτικά εγχειρήματα, σαν και το δικό σας. Πώς προέκυψε η ιδέα και το όραμα για την ίδρυση της People Behind;

Εφαλτήριο για την ίδρυση της People Behind υπήρξε η προσωπική εμπειρία της ομάδας. Παρατηρούσαμε τον παροπλισμό των γονιών, των παππούδων και των γιαγιάδων μας μετά τη συνταξιοδότηση και την έλλειψη διεξόδων ενεργοποίησης και κοινωνικοποίησης. Κάναμε αρκετή έρευνα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην Ελλάδα και αναζητήσαμε λύσεις και προγράμματα που υπάρχουν στο εξωτερικό. Έπειτα από αρκετό διάστημα πιλοτικών προγραμμάτων, φέραμε στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας, το οποίο προσφέρει ποιοτικές διεξόδους ενεργοποίησης στα άτομα μετά τη συνταξιοδότηση και βασίζεται στη διά βίου μάθηση και στην ψηφιακή εκπαίδευση. Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινωνία για όλες τις ηλικίες, έναν κόσμο που κανείς δε θα μένει πίσω.

Ποιες είναι οι βασικές δράσεις της οργάνωσης μέχρι σήμερα και πώς μπορεί κάποια/ος που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει;

Η βασική μας δράση είναι το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει πάνω από 400 άτομα άνω των 65 ετών. Ενδεικτικά, κάποια από τα εργαστήρια που προσφέρουμε είναι: Υπολογιστές, Ιστορία, Φιλοσοφία, Ιστορία Τέχνης, Μαγειρική, Συμβουλευτική, Λογοτεχνία. Το πρόγραμμα αυτή την περίοδο λειτουργεί αποκλειστικά διαδικτυακά λόγω του κορονοϊού, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα και σε άτομα που δεν κατοικούν στην Αθήνα να συμμετέχουν αρκεί να διαθέτουν μια ηλεκτρονική συσκευή, σύνδεση στο διαδίκτυο και να μπορεί κάποιος να τους βοηθήσει να συνδεθούν, αν οι ίδιοι δεν είναι αρκετά εξοικειωμένοι. Το όνειρό μας, βέβαια, είναι το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας να εξαπλωθεί σε όσο περισσότερες πόλεις γίνεται και με δια ζώσης μορφή, που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να κοινωνικοποιηθούν, να δημιουργήσουν σχέσεις και -γιατί όχι- νέους φίλους.

Πώς θα περιγράφατε την ανταπόκριση του πληθυσμού στόχου και την ανατροφοδότησή τους; Θα θέλατε να μας αναφέρετε ορισμένα από τα οφέλη που έχουν αποκομίσει τα μέλη σας από τη συμμετοχή τους σε εργαστήρια και δράσεις;

Συνήθως σε αυτή την ερώτηση προτιμώ να απαντούν οι ίδιοι οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων. Αυτό που επιδιώκουμε μέσα από τις δράσεις μας δεν είναι μόνο η απόκτηση γνώσεων, όπως πχ. το να μάθει κανείς να χρησιμοποιεί τον Υπολογιστή. Κυρίως θέλουμε οι συμμετέχοντες να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια κοινότητα με άτομα της ηλικίας τους, που μπορούν σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και αποδοχής, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, τις ιδέες και τις σκέψεις τους, να κοινωνικοποιθούν, να μη νιώθουν μόνοι. Δε θα ξεχάσω την κυρία Μαρία που μας είπε ότι μέσα στην πανδημία ήμασταν η μόνη διέξοδος που είχε και πως περίμενε το διαδικτυακό μας ραντεβού πώς και πώς. Και δε θα ξεχάσω, φυσικά, τα λόγια της κυρίας Μαρουσώς που μας έγραψε το εξής: «Ξεπέρασα αυτό που μου έτυχε στη ζωή μου γιατί ασχολήθηκα το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας. Αισθάνθηκα ότι δεν είμαι μόνη. Τώρα είμαι σε θέση να βοηθώ άλλους και λέω… τελικά, ωραία είναι ζωή». 

Συνομιλούμε με αφορμή την επίσκεψή σας στα Ιωάννινα. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το τι θα περιλαμβάνει;

Η επίσκεψή μας στα Ιωάννινα αφορά στο πρόγραμμα «Μια αγκαλιά για την Τρίτη e-λικία». Πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει στην ανάδειξη του δικαιώματος των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στον ψηφιακό κόσμο. Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήσαμε ένα ντοκιμαντέρ ευαισθητοποίησης με θέμα την ανάγκη του ψηφιακού αλφαβητισμού των ατόμων 65+, το ρόλο της πολιτείας και τις κοινωνικές διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα καθώς μεγαλώνουν, με τη συμμετοχή ατόμων άνω των 65 ετών αλλά και επαγγελματιών. Επίσης, αναπτύχθηκε μια καινοτόμος εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ, όπου το κοινό έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τα δικαιώματα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και να εκπαιδευτεί σε αυτά μέσω παιχνιδιών / κουίζ. Στα Ιωάννινα, λοιπόν, ερχόμαστε για να παρουσιάσουμε το ντοκιμαντέρ και την εφαρμογή και να κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό το ζήτημα του ψηφιακού αναλφαβητισμού των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Με την ελπίδα ότι αφήνουμε σταδιακά πίσω μας το σκληρό πυρήνα της πανδημίας, τι νέο σχεδιάζετε;

Όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας δια ζώσης σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και να υλοποιήσουμε προγράμματα ψηφιακής ενδυνάμωσης, μιας και πλέον η γνώση τους είναι πλέον απαραίτητη για να διεκπεραιώσουμε εργασίες, για να επικοινωνήσουμε και κυρίως για να ζούμε όλοι ισότιμα στον σύγχρονο κόσμο.

Εκδήλωση του έργου «Μια αγκαλιά για την Τρίτη e-λικία»*

Πού: Hotel Du Lac

Πότε: Δευτέρα 27 Ιουνίου| Ώρα: 18:30

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό όλων των ηλικιών!

Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=jXt-4hPvB-0

*Το έργο Μια Αγκαλιά για την Τρίτη e-λικία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ InterMediaKT και εταίρο την μη κερδοσκοπική οργάνωση People Behind.

Σχετικά άρθρα

Δίνει φωνή και ρόλο στην τρίτη ηλικία

Γεωργία Χαλάτση

Φέρνουν την τρίτη ηλικία στο προσκήνιο

Γεωργία Χαλάτση

Στην Τρίτη πράξη της ζωής

Βίκυ Βάββα