ΠολιτισμόςΒιβλίο

Μέρες παιδικών αναγνωσμάτων

«Μέρες παιδικών αναγνωσμάτων παντού γύρω μας. Υπάρχει ελπίδα! Κάποιες προτάσεις για τους μικρούς μας φίλους»! Προτείνει η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη.
Ο ουρανός μιλάει ελληνικά
Λίτσα Τότσκα

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Το βιβλίο «Ο ουρανός μιλάει ελληνικά» της Λίτσας Τότσκα αποτελεί μια εξαιρετική εισαγωγή στην αστρονομία μέσα από τον πρίσμα της ελληνικής μυθολογίας. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Η επιμέλεια είναι της Χριστίνας Νάζαρη και η εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 7 ετών.

Η συγγραφέας μας ταξιδεύει στον νυχτερινό ουρανό, παρουσιάζοντας με διασκεδαστικό τρόπο τους αστερισμούς και τις ιστορίες πίσω από τα ονόματά τους, όπως αυτές διηγούνται στην ελληνική μυθολογία​​. Πολλοί αστερισμοί έχουν ονόματα θεών, ηρώων και πλασμάτων από εκεί. Ελάτε σ’ ένα αέναο ταξίδι αποτυπώσεων.

Από τη Μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο, τον Ωρίωνα, τον Σκορπιό, τους Διδύμους (Κάστορα και Πολυδεύκη), τον Ταύρο, τις Πλειάδες και τις Υάδες, μέχρι τον Περσέα, τον Ηρακλή, και πολλούς άλλους αστερισμούς, η πλούσια αφήγηση συνδυάζει την αστρονομία με τη μυθολογία, ενθαρρύνοντας τους νεαρούς αναγνώστες να ανακαλύψουν τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα αστέρια που βλέπουν​​.

Μέσα από το «Ο ουρανός μιλάει ελληνικά» οι αναγνώστες καλούνται να πάρουν τα τηλεσκόπιά τους και να αφεθούν στη μαγεία της παρατήρησης των άστρων, εξερευνώντας τις αστρικές αποτυπώσεις μυθικών ιστοριών όπως αυτές του Ηρακλή, του Ωρίωνα, των Διδύμων και πολλών άλλων, παρέχοντας έναν πλούσιο οδηγό για την ανακάλυψη του νυχτερινού ουρανού μέσα από τις ιστορίες που διηγήθηκαν οι αρχαίοι Έλληνες​​.

Συνολικά, το «Ο ουρανός μιλάει ελληνικά» αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στον κόσμο της αστρονομίας και της μυθολογίας. Θεωρείται κατάλληλο τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα αστέρια του νυχτερινού ουρανού και να ανακαλύψουν τις μυθικές διαστάσεις τους.

Τάκης ο μικρός Δεινοσαυράκης: Μαθαίνω να αποδέχομαι τη διαφορετικότητα!
Μαρίκα Γιαννίρη

Εκδόσεις iWrite 

Το βιβλίο «Τάκης ο μικρός Δεινοσαυράκης: Μαθαίνω να αποδέχομαι τη διαφορετικότητα!» της Μαρίκας Γιαννίρη είναι ένα παιδικό βιβλίο που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις iWrite. Η εικονογράφηση του βιβλίου έχει γίνει από την Άρτεμις Χατζημάρκου, ενώ η επιμέλεια ανήκει στην Έθελ Αγγελίδου.

Το κεντρικό πρόσωπο, ο Τάκης, είναι ένας δεινόσαυρος που κρύβει ένα μυστικό, το οποίο όταν αποκαλύπτεται, από ένα ανοιξιάτικο αεράκι, φέρνει την αλλαγή στη ζωή του, με τον ίδιο να αντιμετωπίζει τη δοκιμασία του εκφοβισμού αλλά και της ενδυνάμωσης. Αναδεικνύεται μέσα από την πλούσια και πολύχρωμη ιστορία του χαμογελαστού δεινοσαυράκη η σημασία της αποδοχής και η έννοια της αληθινής φιλίας.

Η ιστορία αποτελεί έναν έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο να διδάξει στα παιδιά την αξία της διαφορετικότητας και να τα ενθαρρύνει να αγκαλιάσουν τις διαφορές των άλλων. Μέσα από την περιπέτεια του Τάκη και την υποστήριξη της καλύτερής του φίλης, της χελώνας Ματρώνας, το βιβλίο αναδεικνύει την ιδέα ότι η αγάπη και η φιλία μπορούν να ξεπεράσουν κάθε είδους προκαταλήψεις και δυσκολίες.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το βιβλίο δεν παρουσιάζει απλώς μια ιστορία για τη διαφορετικότητα, αλλά επιχειρεί να ενδυναμώσει τον παιδικό χαρακτήρα μέσα από την αναγνώριση και την αποδοχή των συναισθημάτων, της ελπίδας και της αγάπης. Η κυρία Γιαννίρη με την αφήγησή της ευελπιστεί να μεταφέρει στα παιδιά ένα θετικό μήνυμα για την αξία της αποδοχής της διαφορετικότητας και τη σημασία της ενσυναίσθησης στις ανθρώπινες σχέσεις​​.

Η Μαρίκα Γιαννίρη, μέσα από την εμπειρία της ως μητέρα και επαγγελματίας στην Χίο, καταφέρνει να δημιουργήσει μια ιστορία που αγγίζει παιδιά και ενήλικες, υπογραμμίζοντας την αξία των ανθρωπίνων αξιών και της αλληλεγγύης.

Μυστήριο στην παιδική χαρά
Μαρία Προδρόμου

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Το βιβλίο «Μυστήριο στην παιδική χαρά» της Μαρίας Προδρόμου είναι μια παιδική ιστορία που στρέφεται γύρω από την περιπέτεια δύο φίλων, του Οδυσσέα και της Αυγής, σε μια καθημερινή επίσκεψη στην παιδική χαρά. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Η επιμέλεια ανήκει στην Χριστίνα Νάζαρη. Η εικονογράφηση είναι του Γιάννη Σκουλούδη. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών.

Καθώς παίζουν τα δύο παιδιά, ανακαλύπτουν κάτι θαμμένο στην άμμο, κάτι  που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Αυτή η ανακάλυψη τους ωθεί να αναλάβουν ρόλο ντετέκτιβ, σε μια επιστράτευση λογικής, μυστηρίου, χιούμορ, εκπλήξεων κι ανατροπών για να λύσουν το μυστήριο που συναντούν​​.

Η ιστορία αναδεικνύει τη σημασία της φιλίας, της συνεργασίας και της επιμονής, καθώς οι μικροί πρωταγωνιστές  ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν το μυστήριο​​​​. Παράλληλα, ενθαρρύνει τους μικρούς αναγνώστες στη συνεργασία, παρακινώντας τους να σκέφτονται, να παρατηρούν και να ενεργούν.

Ταξιδεύοντας στη χώρα του Πέρα – Βρέχει!
Άννα Χατζηδημητρίου

Εκδόσεις iWrite

Το βιβλίο «Ταξιδεύοντας στη χώρα του Πέρα – Βρέχει!» της Άννα Χατζηδημητρίου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite. Είναι ένα παιδικό βιβλίο που εξερευνά τις θεματικές των προσφύγων και της μετανάστευσης μέσα από μια φανταστική και περιπετειώδη αφήγηση. Η συγγραφέας, Άννα Θεοδώρα Χατζηδημητρίου, και η εικονογράφος, Ζαχαρούλα Καρακωνσταντή, συνδυάζουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις για να δημιουργήσουν έναν κόσμο όπου η φαντασία συναντά την πραγματικότητα, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις εμπειρίες της μετανάστευσης με έναν τρόπο που είναι κατανοητός και εμπνευστικός για τα παιδιά​​​​.

Η ιστορία επικεντρώνεται στη μικρή Σαμίρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το άγνωστο σε έναν νέο κόσμο, τη χώρα της Φαρμακογλώσσας. Μέσα από την περιπέτεια της Σαμίρας και τη βοήθεια του Κλέφτη Αλεπουδέλη, το βιβλίο προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση της αξίας των λέξεων, της σημασίας της αγάπης και της ελπίδας που μπορούν να φέρουν στις πιο σκοτεινές στιγμές. Αυτή η ιστορία όχι μόνο διδάσκει στα παιδιά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά τα ενθαρρύνει επίσης να σκεφτούν τον κόσμο γύρω τους με περισσότερη ενσυναίσθηση και κατανόηση.

Μέσα από την ευρηματική και πρωτότυπη πλοκή του, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια πολύτιμη προσθήκη στην παιδική λογοτεχνία, προσκαλώντας τα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο μέσα από ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο διδάγματα για τη ζωή, την ανθρωπιά και τον πλούτο που κρύβει η διαφορετικότητα.

Με ένα λευκό φτερό
Ελένη Μπετεινάκη

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική 

Το βιβλίο «Με ένα λευκό φτερό», της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Ελένης Μπετεινάκη, αγγίζει την καρδιά και προκαλεί τη σκέψη. Μέσα από την παραμυθένια εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου, το βιβλίο ανοίγει τις πόρτες του σε έναν κόσμο όπου η ομορφιά της φύσης και οι δυνατές ανθρώπινες σχέσεις παίρνουν την πρωτοκαθεδρία. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ο λευκός κύκνος και η Μυρσίνη, μια νεαρή κοπέλα με κινητική αναπηρία, η οποία με τη βοήθεια της αδελφής της, της Ελευθερίας, εξερευνά τον κόσμο γύρω της. Η κυρία Μπετεινάκη χρησιμοποιεί την ιστορία ως έναν καθρέφτη που αντανακλά ζητήματα αποδοχής, ενσυναίσθησης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης, με τρόπο που προσφέρει ελπίδα και εμπνέει. Οι κεντρικοί ήρωες της ιστορίας, το κορίτσι σε αναπηρικό αμαξίδιο και ο κύκνος που τραυματίστηκε και δεν μπορεί να πετάξει, μπορούν να κάνουν όνειρα και να ταξιδεύουν με τη φαντασία τους.

Η γραφή της είναι μαγευτική κι επιτυγχάνει να μεταφέρει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο απελευθέρωσης όπου η ποιητικότητα της φύσης των ανθρώπινων σχέσεων συνυπάρχουν αρμονικά. Μέσα από την ιστορία της Μυρσίνης και του κύκνου, το βιβλίο καταφέρνει να μιλήσει για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η αναπηρία μα όχι αδυναμία, με έναν τρόπο που είναι κατανοητός από παιδιά 5 ετών και άνω.

Εν κατακλείδι το «Με ένα λευκό φτερό» είναι ένα βιβλίο που δεν αφορά μόνο τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες, καθώς προσφέρει πλούσιο υλικό για συζητήσεις περί αξιών, δικαιωμάτων και σημασίας της ενσυναίσθησης στην κοινωνία μας. Πρόκειται για ένα ιδανικό εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να διδάξουν τις αξίες αυτές στα παιδιά, μέσα από μια διδακτική ιστορία που είναι ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα κι εμπνευσμένη.

 

Σχετικά άρθρα

Ταξίδι στην πόλη μας, την τρυφερότητα και τη φαντασία

Ένας υπερήρωας μπαμπάς, η δύναμη της θέλησης και ο σπουδαίος Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Φόβος και κακή εικόνα εαυτού που ξεπερνιούνται κι ένα συναρπαστικό ταξίδι στη Σκωτία