Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Δίνει φωνή και ρόλο στην τρίτη ηλικία

Ένα δύσκολο αλλά ταυτόχρονα φιλόδοξο και επ’ ωφελεία όλων εγχείρημα, αυτό της ανάδειξης των ατόμων της τρίτης ηλικίας όχι ως ένα «πρόβλημα» για τη σύγχρονη κοινωνία, αλλά ως δύναμη ζωής, εμπειρίας και σοφίας, που μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της ζωής της δικής τους και των νεότερων, έχει αναλάβει η Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης.

Μέσω του προγράμματος Active citizens fund, η Ε.Ψ.Ε.Π. έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων, με στόχο αφενός να ενεργοποιήσει άτομα τρίτης ηλικίας, ώστε να αναλάβουν δράση, αφετέρου να ευαισθητοποιήσει τους φορείς που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ώστε να αφουγκραστούν τις ανάγκες των ατόμων αυτών.

Η εσωστρέφεια και η μοναξιά που νιώθουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας, δεν είναι φυσικά τοπικό φαινόμενο, αλλά εθνικό, ακόμη και πανευρωπαϊκό. Η Ελλάδα το 2017 ήταν η δεύτερη χώρα με τον γηραιότερο πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ποσοστό ατόμων άνω των 65 ετών στο 21.5%.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΨΕΠ Παναγιώτης Κρανάς, τα άτομα της τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα βιολογικής και ψυχοκοινωνικής υγείας, που προκαλούν μειωμένη κοινωνικότητα και τάση προς εσωστρέφεια. Συνιστούν, ωστόσο, σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και απαιτούν ειδική μέριμνα εκ μέρους της κοινωνίας και της πολιτείας. Έτσι, φορείς, όπως η Ε.Ψ.Ε.Π., θεωρούν καθήκον τους να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας, καθώς και στην ενεργή ένταξή τους στην κοινωνία των πολιτών.

Για τον λόγο αυτό, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, με την Ε.Ψ.Ε.Π. να συνεργάζεται με φορείς άλλων χωρών και επωφελείται από την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τις καλές πρακτικές τους.

Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί εθελοντική ομάδα ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, που θα υποστηρίζουν και θα διευκολύνουν την κοινωνικοποίηση, τη δημόσια διαβούλευση, δράση και τη συμμετοχή πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας στα κοινά. Παράλληλα, η εθελοντική ομάδα θα αναλάβει δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης τόσο του τοπικού πληθυσμού όσο και των στελεχών τοπικών φορέων και οργανισμών.

Η ομάδα των εθελοντών, για να διευκολυνθεί στο έργο της, θα εκπαιδευτεί από ειδικούς στον τομέα εκπαιδευτές. Ήδη, αρκετά άτομα έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Ε.Ψ.Ε.Π. και έχουν καταθέσει προτάσεις σχετικά με τα αιτήματα της τρίτης ηλικίας αλλά και ζητήματα που αφορούν την υγεία, τα δικαιώματα, τις ανθρώπινες σχέσεις, το αστικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, τη φύση, τη σύγχρονη τεχνολογία κ.ά.

Επίσης, ετοιμάζεται πλατφόρμα, στην οποία οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν προτάσεις, ενημερώσεις, απόψεις και να λαμβάνουν κάθε είδους χρήσιμες πληροφορίες για θέματα που συζητούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Μάλιστα, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια δράση που αφορά τη μεταφορά των βιωμάτων των εθελοντών αλλά και τις εικόνες τους από την πόλη κατά τα παλαιότερα έτη. Έτσι σχεδιάζεται και θα δημιουργηθεί ένας ψηφιακός χάρτης με σημεία ενδιαφέροντος, όπως τα σημεία που αποτελούσαν τόπο συνάντησης για αυτούς ή ακόμη κτίρια που είχαν μια άλλη χρήση. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός θεσμικού οργάνου στον Δήμο Ιωαννιτών, που, σε βάθος χρόνου, θα έχει φωνή και βήμα στις αποφάσεις που αφορούν την τρίτη ηλικία και όχι μόνο.

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ψ.Ε.Π., σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, υλοποιεί έργο με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας. Η επιτυχής υλοποίηση του παλαιότερου έργου με τίτλο «Γηράσκω εν Δράσει» έδωσε τα εχέγγυα για την έγκριση του τωρινού έργου με τίτλο «Κοινωνικό Δίκτυο Προώθησης της Συμμετοχής στα Κοινά Ατόμων Μεγαλύτερης Ηλικίας στον Δήμο Ιωαννιτών-Ioannina Silver Community Action Network», που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ActiveCitizensFund.

Το Πρόγραμμα Active Citizens Fund χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Η ΕΨΕΠ καλεί όσους θέλουν να συμμετέχουν, να απευθυνθούν είτε στα γραφεία της (Σικελιανού 2, τηλ. 2651039820) είτε στην ιστοσελίδα της (www.epsep.gr) και τις σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχετικά άρθρα

Ψηφίζουν Ioannina Lake Run οι δρομείς

Ηπειρωτικός Αγών

Τεστ μνήμης και ενημέρωση από την Ε.Ψ.Ε.Π.

Σύμφωνο συνεργασίας ΟΚΠΑΠΑ – ΕΨΕΠ για την υποστήριξη πασχόντων από άνοια

Ηπειρωτικός Αγών