Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Όλα καλά κι όλα ωραία, τα είδε στα νοσοκομεία

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας παράτασης για τους 150 περίπου Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, που επιχείρησε να «χρυσώσει» το χάπι, ισχυριζόμενος πως και τα δύο νοσοκομεία της πόλης έχουν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το 2019, ενώ δεσμεύθηκε ξανά, όπως και οι προκάτοχοί του στο παρελθόν, για διάσπαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο κ. Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και τον υποδιοικητή Γιάννη Νικόπουλο, επισκέφθηκε κατά σειρά το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου πραγματοποίησε συσκέψεις με τον διοικητή (και των δύο νοσοκομείων) Σπύρο Δερδεμέζη, τους διευθυντές των υπηρεσιών και τους εκπροσώπους των Συλλόγων εργαζομένων, των γιατρών και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ. Πάντως, το Υπουργό «υποδέχθηκαν» με πανό και συνθήματα οι εργαζόμενοι, που πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στις εισόδους των νοσοκομείων, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις.
Σε δηλώσεις, αμέσως μετά το τέλος των συναντήσεων, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, που παρέχουν και τα δύο νοσοκομεία, ενώ προλαβαίνοντας σχετικές ερωτήσεις, τόσο ο ίδιος όσο και λίγο νωρίτερα ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, τόνισαν ότι το προσωπικό και στα δύο νοσοκομεία είναι σε απόλυτους αριθμούς περισσότερο από το 2019.
«Φυσικά πάντοτε υπάρχει το πρόβλημα των οργανικών θέσεων, που δεν έχουν πληρωθεί στο 100%, αλλά η πρόοδος είναι εμφανής», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, με τις οργανικές θέσεις πάντως να αναφέρονται στον Οργανισμό τουλάχιστον δεκαετίας, που δεν περιλαμβάνει το τέταρτο κτίριο, καθώς και άλλα τμήματα που δημιουργήθηκαν.
Ειδικά για το θέμα των ΣΟΧ στο ΠΓΝΙ, που καλύπτουν ανάγκες στους τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης και της εστίασης, και οι συμβάσεις τους λήγουν στα τέλη Ιουνίου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε μάλιστα πως δεν πρόκειται περί απόλυσης, αφού οι συμβάσεις έχουν λήξει. Η απάντησή του δε στην διαπίστωση ότι θα μείνουν άνεργοι, ήταν πως στον τομέα της εστίασης και της φύλαξης μπορεί κανείς να βρει δουλειά στην Ελλάδα πάρα πολύ εύκολα. «Έχουμε έλλειμμα εργασίας σε αυτούς τους κλάδους», πρόσθεσε.
Ο κ. Γεωργιάδης, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των υποδομών και συγκεκριμένα την επέκταση και εκσυγχρονισμό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των δύο νοσοκομείων.
Σε ό,τι αφορά στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», υπάρχει πλέον μειοδότης και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει. Αντίθετα, για το ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, μετά και τις παλινωδίες του προηγούμενου διαστήματος, γίνεται «αγώνας δρόμου» ώστε να έχει ανάδοχο μέχρι το τέλος καλοκαιριού για να καταφέρει να ολοκληρωθεί και να μη χαθεί η χρηματοδότηση ύψους 4,2 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Βέβαια ο χρόνος είναι ασφυκτικός και μάλιστα απαιτείται και νομοθετική ρύθμιση για τον συντελεστή δόμησης, η οποία θα γίνει άμεσα, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο χρόνος θα φτάσει. «Θα προλάβουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διάσπαση της ΥΠΕ μέσα στη θητεία

Ο Υπουργός Υγείας δεν προσδιόρισε χρονικά της υλοποίησή του, αλλά συμμερίστηκε το αίτημα για διάσπαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και δημιουργία μιας νέας για την Ήπειρο και πιθανώς κοντινές γεωγραφικά περιοχές, όπως η Δυτ. Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά.
Το ζήτημα του έχει τεθεί τόσο από την περιφερειακή αρχή όσο και από τους βουλευτές των Ιωαννίνων, ενώ υπήρξε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ισχύει όπως επαναβεβαίωσε και ο κ. Γεωργιάδης, μετά τους προκατόχους του Μ. Γκάγκα και Μιχ. Χρυσοχοϊδη, μεταξύ άλλων.
«Επί θητείας μου θα γίνει. Δεν μπορώ να το κάνω αύριο, γιατί πρώτα θέλω να είμαι βέβαιος για το πώς ακριβώς θα το κάνουμε, δέχομαι όμως αυτό που έχουν θέσει και ο περιφερειάρχης και οι τοπικοί βουλευτές, ο κ. Τασούλας και η κ. Κεφάλα, πως η απόσταση από την Κόνιτσα έως την Καλαμάτα είναι πολλή μεγάλη και ανθρωπίνως δημιουργεί τεχνικά προβλήματα, καίτοι ο ΥΠΕάρχης άξιος και δεν φείδεται κόπου και χρόνου να πάει παντού», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Αφορμή για την σύντομη παρουσία του υπουργού Υγείας στα νοσοκομεία της πόλης, ήταν τα εγκαίνια της μονάδας παραγωγής οξυγόνου στο ΠΓΝΙ, που καθιστά το νοσοκομείο αυτάρκες σε ιατρικό οξυγόνο και εξοικονομεί σημαντικούς πόρους.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για ένα πρωτοποριακό έργο, το οποίο, όπως είπε, ήθελε να επισκεφθεί, ενώ τόνισε πως σύντομα θα επανέλθει για να επισκεφθεί τα Κέντρα Υγείας του νομού και το Νοσοκομείο της Άρτας.

Σχετικά άρθρα

«Εκτός κάδρου» η μείωση του ωραρίου λειτουργίας

Με «ελευθέρας» για δύο ώρες

Επαναβεβαίωση της δέσμευσης για το Κλειστό της Ξιφασκίας

Γεωργία Χαλάτση