ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της παιδικής προστασίας

Μια καλή παράδοση στη φιλοξενία παιδιών, που έχουν ανάγκη φροντίδας και υποστήριξης, συνεχίζει η Κόνιτσα με την επαναλειτουργία της Μονάδας Προστασίας Παιδιού, η οποία από τις αρχές Ιουλίου πρόκειται να υποδεχθεί έφηβους.

Οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα και τα αιτήματα από εισαγγελικές αρχές και άλλους φορείς για προστασία παιδιών που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον ή πρέπει να απομακρυνθούν από τις οικογένειές τους, οδήγησαν το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022 στην απόφαση για ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση των Μονάδων Παιδικής Προστασίας της Ηπείρου.
Με την αναδιάταξη του μόνιμου προσωπικού και την πρόσληψη νέου μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας, και μετά τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριος ξεκίνησε η επαναλειτουργία της Μονάδας στην Πωγωνιανή, αρχικά με επτά παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών, που σήμερα ανέρχονται σε 17.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη δομή έχει αποφασιστεί να μη φιλοξενούνται έφηβοι, καθώς απαιτούνται και άλλες δομές, όπως Γυμνάσιο ή Λύκειο, και γενικότερα, οι συνθήκες και το προσωπικό δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να καλύψουν τις ανάγκες μεγαλύτερων παιδιών.
Τα παιδιά που τελείωσαν φέτος το δημοτικό σχολείο, μόλις ολοκληρωθούν οι σχολικές τους υποχρεώσεις, θα συνεχίσουν τη ζωή και την εκπαίδευσή τους στη δομή της Κόνιτσας, που επαναλειτουργεί, με στόχο να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν πανελλαδικά και παράλληλα να συνεχίσει ουσιαστικά τον ρόλο για την προστασία ανηλίκων που επιτελεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, παρά τα διαστήματα διακοπής λειτουργίας της.
Και οι δύο δομές λειτουργούν με μικρό σχετικά αριθμό παιδιών με βάση τις δυνατότητες των υποδομών και του προσωπικού, αλλά και στο πλαίσιο της κατεύθυνσης του υπουργείου για μικρές δομές με εξατομικευμένη φροντίδα για τα παιδιά. Ταυτόχρονα, βέβαια, με την προωθούμενη αναδοχή και υιοθεσία, η οποία στο Κέντρο Πρόνοιας Ηπείρου έχει ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τη διοίκηση.
Μαζί με τα παιδιά από την Πωγωνιανή, θα έρθουν, πιθανότατα την 1η Ιουλίου, και άλλα παιδιά που χρειάζεται να φιλοξενηθούν στη δομή και να συνεχίζουν την εκπαίδευση και τη ζωή τους μέσα σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον. Μάλιστα, τα τελευταία αιτήματα αφορούν παιδιά που προέρχονται από την ίδια οικογένεια και παρόλο που είναι διαφορετικών ηλικιών, θα μείνουν μαζί στη δομή της Κόνιτσας, προκειμένου να μην αποχωριστούν.
«Η προστασία των παιδιών αποτελεί προτεραιότητα», σημείωσε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Μαρία Τσολάκη, προσθέτοντας πως δε θα μπορούσε η διοίκηση να μην αξιοποιήσει τις δομές που υπάρχουν, από τη στιγμή που τα αιτήματα είναι πολλά και έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια.
Παράλληλα όμως με την υποστήριξη των παιδιών, η επαναλειτουργία των δομών συμβάλλει και στην αναζωογόνηση των δύο ακριτικών περιοχών. Οι τοπικές κοινωνίες, εδώ και δεκαετίες, έχουν αγκαλιάσει ανθρώπους σε ανέχεια, πρόσφυγες και μετανάστες και πολύ περισσότερο παιδιά, που κατά καιρούς διέμεναν στις δομές.
Οι δομές αυτές στηρίζουν φυσικά την ύπαρξη των σχολείων, δεδομένης της μειούμενης τάσης του μαθητικού δυναμικού στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά και την τοπική κοινωνία και οικονομία, προσφέροντας θέσεις εργασίας.

Επόμενος στόχος τα εργαστήρια προεπαγγελματικής κατάρτισης

Επόμενος στρατηγικός στόχος του Κ.Κ.Π.Η είναι να λειτουργήσουν στην Μονάδα Κόνιτσας εργαστήρια προεπαγγελματικής κατάρτισης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ολοκληρωμένης προστασίας για όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές.
Όπως σημείωσε η κ. Τσολάκη, η επαγγελματική αποκατάσταση όλων των παιδιών αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, πόσω μάλλον για παιδιά που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον. Έτσι, η διενέργεια εργαστηρίων κατάρτισης, τα οποία μάλιστα θα μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά που διαβιούν σε δομές από ολόκληρη τη χώρα, έχει μεγάλη σημασία και για τη συνέχιση της προστασίας και φροντίδας των παιδιών αυτών μετά την ενηλικίωσή τους.
Το θέμα της παιδικής προστασίας, πάντως, πρόκειται να αποτελέσει το αντικείμενο μιας διημερίδας στις 8 και 9 Ιουλίου, που διοργανώνει το Κέντρο Πρόνοιας με τη συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και στην οποία αναμένεται να παραστεί και η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Δώρα, ευχές και ενημέρωση σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και ΕΛΕΠΑΠ

Τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας στη Μονάδα ΑμεΑ Ιωαννίνων