ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντίστροφη μέτρηση για την εγκατάσταση του PET-CT

Μια νέα εποχή θα σημάνει για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων η εγκατάσταση και η λειτουργία του ειδικού ιατρικού εξοπλισμού PET-CT (Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων), διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους επτά μήνες.

Κατόπιν υποδειγματικής συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας και το ΠΓΝΙ, το Ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος», δωρεά του οποίου αποτελεί ο εξοπλισμός, ολοκληρώνει και τυπικά, με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων μελέτης και κατασκευής, τη διαδικασία έγκρισης της δωρεάς προς το ΠΓΝΙ ενός συστήματος Τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT) τελευταίας τεχνολογίας και της κατασκευής του κτιρίου για την υποδοχή του.
Σήμερα υπογράφηκαν οι σχετικές συμβάσεις και αναμένεται εντός του τρέχοντος μήνα η εγκατάσταση των εργολαβικών συνεργείων και η έναρξη των οικοδομικών εργασιών κατασκευής της κτιριακής μονάδας υποδοχής του PET-CT στην πυλωτή της νέας πτέρυγας (4ο κτίριο) του Νοσοκομείου. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 6,5 μήνες και ο προϋπολογισμός της δωρεάς είναι 1,8 εκ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ λόγω απαλλαγής.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της διοίκησης του νοσοκομείου, η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος PET-CT στο ΠΓΝΙ θεωρείται απαραίτητη για την εξυπηρέτηση του δημόσιου αγαθού της υγείας. «Η χρήση του συστήματος πρόκειται να συνεισφέρει τα μέγιστα στην αποτελεσματική διαχείριση μεγάλου αριθμού ογκολογικών ασθενών, που αφορά τη διάγνωση, τη σταδιοποίηση και επανασταδιοποίηση της νόσου, την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία και τον ακριβέστερο σχεδιασμό των πεδίων ακτινοθεραπείας. Εκτός από την Ογκολογία, το σύστημα ποζιτρονικής τομογραφίας PET-CT θα συμβάλλει στην ανάπτυξη διαγνωστικών εφαρμογών και σε τομείς όπως η Νευρολογία και η Καρδιολογία», τονίζεται.
Επιπλέον, επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος του PET-CT στο ακαδημαϊκό, ερευνητικό και γενικότερα εκπαιδευτικό έργο του ΠΓΝΙ, καθώς η εγκατάσταση και λειτουργία του θα δώσει την ευκαιρία εκπαίδευσης σε ένα σημαντικό αριθμό ειδικευόμενων και ειδικών ιατρών πυρηνικής ιατρικής, ασκούμενων και ειδικευμένων φυσικών ιατρικής, τεχνολόγων-ακτινολόγων και φοιτητών ιατρικής.
Επίσης, η εγκατάσταση του PET-CT θα εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό ασθενών και συνοδών τους, οι οποίοι υποχρεώνονταν να ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), προκειμένου να υποβληθούν στην εξέταση, με επακόλουθη ταλαιπωρία και κόστος, και θα ανοίξει τον δρόμο για την κάλυψη των αναγκών όχι μόνο του πληθυσμού της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής που περιλαμβάνει τη Δυτική-Βορειοδυτική Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και τα νησιά του Ιονίου.
Η δωρεά εντάσσεται στην «Πρωτοβουλία για την Υγεία», με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας στην Ελλάδα και τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες και περιλαμβάνει σειρά έργων νοσοκομειακών υποδομών, προμήθειας εξοπλισμού και προγραμμάτων εκπαίδευσης.
Με τη δωρεά αυτή κορυφώνεται ένας κύκλος σημαντικών δωρεών της τάξης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχει κατά το παρελθόν προσφέρει το ΙΣΝ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (Κτίριο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Ξενώνας «Σταύρος Σ. Νιάρχος», Μαγνητικός Τομογράφος 3T, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός Μονάδας Νεογνών) και επιστεγάζεται η σημαντική αρωγή που προσφέρει στις προσπάθειες του νοσοκομείου προς την κατεύθυνση αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Η διοίκηση του ΠΓΝΙ εκφράζει την ειλικρινή και βαθύτατη ευγνωμοσύνη της προς το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» για τη συνολική και διαχρονική φιλανθρωπική του δράση, που θεωρούμε ότι δικαιωματικά το κατατάσσει στο πάνθεον των μεγάλων ελλήνων ευεργετών.

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος