ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απέκτησε στέγη το Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής

Στα Κάτω Πεδινα, στο Ζαγόρι, θα στεγασθεί το νεοϊδρυθέν Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής, υλοποιώντας το όραμα του διεθνούς φήμης μουσικολόγου Κρίστοφερ Κινγκ.

Ο δήμος Ζαγορίου έχει προσφέρει τη χρήση του κληροδότηματος της οικίας Φωτέτσιου ως έδρα του ΔΙΚΗΜ. Αυτό το παραδοσιακό κτήριο των 260 τετραγωνικών μέτρων παρέχει, σύμφωνα με τον διαχειριστή του Κέντρου Στέφανου Καραπέτση, ιδεώδεις χώρους για τα σχέδια προς τη διατήρηση, την έρευνα και τη διάδοση της Ηπειρώτικης μουσικής. Στα Κάτω Πεδινά εξ άλλου γεννήθηκαν περί το 1920 δύο εκ των κλασικών συγκροτημάτων του τόπου: τα «Περικλούτσια» και τα «Τακούτσια».

Το μοναδικό αυτό Κέντρο παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα θα φιλοξενήσει την μεγαλύτερη συλλογή δίσκων βινυλίου και κασετών των τελευταίων 100 χρόνων με μουσική από όλη την Ήπειρο. Το υλικό θα αρχειοθετηθεί, ταξινομηθεί και θα ψηφιοποιηθεί ώστε να έχουν πρόσβαση οι λάτρεις της μουσικής, αλλά και ερευνητές, και μέσω του διαδικτύου.

Παράλληλα, επιτροπές που θα στελεχωθούν από διακεκριμένους μουσικούς, μουσικολόγους και πρωτοπόρους συλλέκτες θα εκπονήσουν προγράμματα διάδοσης και προβολής της Ηπειρώτικης μουσικής μέσα από εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει ο κ. Καραπέτσης, η πρωτοβουλία του Κρίστοφερ-Χριστοφόρου Κινγκ να συστήσει το Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής (ΔΙΚΗΜ) στο Ζαγόρι έτυχε ενθουσιώδους και συγκινητικής υποδοχής πολλών δήμων της Ηπείρου, πολιτιστικών οργανισμών και τοπικών συλλόγων, ακαδημαϊκών και άλλων προσωπικοτήτων, του πολιτιστικού τμήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, και διευρύνεται διαρκώς.

Για την διαχείριση του ΔΙΚΗΜ έχει συσταθεί μια αστική μη-κερδοσκοπική εταιρία, την οποία θα διαχειρίζεται ο κ.Κινγκ, πλαισιωμένος από Ζαγορίσιους και Ηπειρώτες συνεργάτες του. Σύντομα θα δημοσιοποιηθούν τα μέσα επικοινωνίας του ΔΙΚΗΜ, ο ιστότοπος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και οι πρώτες προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

«Είμαστε βέβαιοι ότι σε τούτο το φιλόδοξο και αναγκαιότατο πρόγραμμα για τον πολιτισμό, το οποίο έχει εμπνευσθεί άνθρωπος λάτρης της Ηπείρου και της μουσικής της, πρέπει να αποδοθούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να επιτύχει τους υψηλούς σκοπούς του. Έχομε ως σκοπό το να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό Κέντρο, το οποίο θα διατηρεί την παραδοσιακή μουσική, θα την διαδίδει και θα την τιμά εν οργάνω και το οποίο επίσης θα συνεισφέρει στην πολιτιστική και την πνευματική ζωή της Ηπείρου σήμερα», αναφέρει ο κ. Καραπέτσης.

Σχετικά άρθρα

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Μία επιβράβευση και οι… σκληρές πραγματικότητες για το Ζαγόρι

Μεγάλη ευθύνη πέρα από τεράστια ευκαιρία