«Συγχαίρουμε τον τοπικό πληθυσμό για τη συλλογική επιτυχία, που αποτελεί επιβράβευση της προσπάθειας αρκετών αφανών κατοίκων της περιοχής. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να συμμεριστούμε τους προεκλογικούς πανηγυρισμούς των παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής αρχής», σημειώνει η παράταξη.
Επισημαίνει πως η υποψηφιότητα του Ζαγορίου εγκρίθηκε όσον αφορά το κριτήριο (v) ως πολιτιστικό τοπίο, όχι όμως για τα κριτήρια (viii) και (x), ως φυσικό δηλαδή τοπίο σημαντικό για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των απειλούμενων ειδών. Επίσης, σημειώνει πως η αναγνώριση συνοδεύεται από μία σειρά ενεργειών, που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το Δεκέμβρη του 2024, όπως η δημιουργία πληροφοριακής βάσης και ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διατήρηση και τη διαχείριση των παραδοσιακών οικισμών και κτισμάτων, την ανάπτυξη μηχανισμών συντονισμού με άλλους φορείς, την ανάπτυξη στρατηγικής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων και καταστροφών και ενίσχυσης της βιωσιμότητας των παραδοσιακών τεχνικών και δόμησης και, μεταξύ άλλων, προτείνεται η επιστημονική εκτίμηση της φέρουσας ικανότητάς της όσον αφορά στον τουρισμό.
«Μια λίστα, δηλαδή, όλων των παρεμβάσεων και μέτρων που η Περιφέρεια θα μπορούσε και θα όφειλε να έχει ήδη λάβει, όχι μόνο για το Ζαγόρι αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο», σημειώνει η παράταξη, προσθέτοντας πως το ειδικό σχέδιο διαχείρισης περιγράφει τις αδυναμίες και απειλές, όπως η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του «μαζικού» τουρισμού και η μη αξιοποίηση των πόρων για την επισκευή και συντήρηση των διατηρητέων μνημείων, στο φόντο ειδικά της κλιματικής κρίσης. Μάλιστα, αποδίδει στην περιφερειακή αρχή παραλείψεις και αδυναμία εύρεσης λύσεων σε χρονίζοντα ζητήματα όπως η διαχείριση των βοσκότοπων που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια. «Πριν πανηγυρίσει ο νυν περιφερειάρχης θα έπρεπε να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα και το ότι ο φάκελος υποψηφιότητας συντάχθηκε στα Αγγλικά δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την άγνοια και την αδράνειά του. Οι τοπικοί άρχοντες βρίσκονται εδώ για να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής με υποδομές, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις κι όχι για να καρπώνονται τις επιτυχίες και τη δουλειά τους. Συγκοινωνιακά και θεσμικά, το Ζαγόρι εξακολουθεί να παραμένει “πίσω από το βουνό”, όπως λέει και το όνομά του… Το μόνο που συνεισφέρει στις υποδομές η νυν περιφερειακή αρχή είναι να προσθέτει τον εαυτό της στις υφιστάμενες απειλές (!), ανεβάζοντας στα χαρτιά τα όρια καταπόνησης κατασκευών, όπως η γέφυρα του Πάπιγκου…», τονίζει η παράταξη και σημειώνει πως «η επιτυχία αυτή ήρθε την καταλληλότερη στιγμή, ώστε μπροστά στην κάλπη οι πολίτες να γνωρίζουν το τι πρέπει να απαιτούν από τα δημόσια πρόσωπα και τις ποιότητες που είναι απαραίτητες για να βγει επιτέλους η Ήπειρος στο φως».
Μία επιβράβευση και οι… σκληρές πραγματικότητες για το Ζαγόρι
Με ικανοποίηση αλλά και αστερίσκους υποδέχεται την ένταξη του Πολιτιστικού Τοπίου Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO, η περιφερειακή παράταξη «Φως» με επικεφαλής τον Λάμπρο Γεωργόπουλο.