Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Στο κεντρικό κράτος το μπαλάκι για την Παμβώτιδα

Το γεγονός πως το κεντρικό κράτος έχει και το «μαχαίρι» και το «πεπόνι» σε ό,τι αφορά την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, με το θέμα παρόλα αυτά να προσφέρεται για παραγοντισμούς, υποσχέσεις και σχεδιασμούς, επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση λογοδοσίας στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως λίγες ημέρες πριν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων.

Τότε, με αφορμή την οριοθέτηση και το έργο του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, στο επίκεντρο βρέθηκε το περιβόητο πλέον Προεδρικό Διάταγμα, που παραμένει εδώ και χρόνια σε επίπεδο Σχεδίου, ενώ τώρα η ουσία της συζήτησης – που πέρασε μάλλον απαρατήρητη – μπορεί να συμπυκνωθεί στο πλήθος των μελετών και σχεδίων, που βρίσκονται σε γνώση όλων, αλλά παραμένουν στα χαρτιά.
Πρόκειται για τη Μελέτη Αποκατάστασης της Λίμνης Παμβώτιδας, η οποία προβλέπει έργα και δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στο υπό έγκριση Σχέδιο Διαχείρισης (μέρος της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη ενδέχεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους για να ακολουθήσει το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης) και για το μάστερ – πλαν, το «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων» που συντόνισε το 2020 ο πρώην Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας (σήμερα ΟΦΥΠΕΚΑ) και εκπονήθηκε από τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης.
«Η Περιφέρεια Ηπείρου ακολουθεί τον θεσμικό της ρόλο κατά την κατάρτιση των Σχεδίων, καθώς και τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της, προσπαθώντας να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην προστασία και αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος της περιοχής. Όμως είναι σαφές πως το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού και της υλοποίησης των μέτρων και δράσεων αφορά το κεντρικό κράτος και τις υπηρεσίες του», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Φως» Λάμπρου Γεωργόπουλου.
Η ερώτηση στην ημερήσια διάταξη είχε ως τίτλο «Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Περιφερειακή Αρχή σχετικά με τη Λίμνη Παμβώτιδα, προκειμένου να επιστρέψει στην πρότερη κατάστασή της, τα ποσά που έχουν δαπανηθεί προς αυτές τις ενέργειες και ποια τα αποτελέσματα των ενεργειών», ωστόσο ο κ. Γεωργόπουλος έπιασε το… νήμα από αρκετές δεκαετίες πίσω, όταν ο κ. Καχριμάνης ήταν Νομάρχης και έφτιαξε τον πεζόδρομο, επαναλαμβάνοντας αιτιάσεις, ακόμη και για ζητήματα που έχουν κριθεί δικαστικά. Βέβαια, και ο κ. Καχριμάνης άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί στο ιστορικό το θέματος και να επαναλάβει πολλές διαπιστώσεις, όπως τις ελλιπείς συνδέσεις με τον βιολογικό της ΔΕΥΑΙ.

Σχετικά άρθρα

Κυκλικοί κόμβοι: Έρχεται η σειρά της περιφερειακής οδού

Η πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης και το κομμάτι της Ηπείρου

Ανεξαρτητοποίηση Μάξιμου Γεωργόπουλου, οργίλη αντίδραση Λάμπρου Γεωργόπουλου