ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εμβολιαστικό κέντρο… με τα ψέματα

Άγνωστο είναι με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει το εμβολιαστικό κέντρο στο κτίριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, καθώς υπάρχει πλήρης απουσία επίσημης ενημέρωσης από τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργήσει άμεσα, κάτι που μαρτυρούν οι πυρετώδεις εργασίες αποκατάστασης των όποιων προβλημάτων μετά την πολύχρονη αχρησία, ενώ δεν αποκλείεται να στηθεί και μια φιέστα, προκειμένου να δικαιολογηθεί και η παρουσία του πρωθυπουργού στην περιοχή, ο οποίος το Σάββατο αναμένεται να βρεθεί στο Πάπιγκο για τον γάμο του εφοπλιστή Αντώνη Λαιμού με την εικαστικό Μαρίκα Αράπογλου, κόρη του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Τάκη Αράπογλου.
Η λειτουργία του νέου εμβολιαστικού κέντρου δεν αναμένεται να αυξήσει τον ρυθμό εμβολιασμών στην περιοχή, καθώς στην ουσία μιλάμε για μεταφορά κάποιων εμβολιαστικών γραμμών από τα νοσοκομεία, με στόχο την αποσυμφόρησή τους. Στόχος, βέβαια, που υπάρχει ερωτηματικό αν θα επιτευχθεί, καθώς δε φαίνεται διάθεση νέων προσλήψεων για τη στελέχωση του εμβολιαστικού κέντρου, αλλά κάλυψής του με προσωπικό από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής.
Ήδη, μάλιστα, επιχειρήθηκε να γίνει μια τέτοια κίνηση, με τρόπο που συνάντησε αντιδράσεις. Όπως καταγγέλλεται από διάφορες πλευρές, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΓΝΙ, σε συνεργασία με τους τομεάρχες της νοσηλευτικής διεύθυνσης, μετέφερε προφορικό εντέλλεσθαι στην προϊσταμένη της Γαστρεντερολογικής-Ενδοκρινολογικής κλινικής για μεταφορά 15 νοσηλευτών και τριών γιατρών από το ΠΓΝΙ στο εμβολιαστικό κέντρο, χωρίς γραπτή αιτιολογημένη απόφαση και χωρίς να υπάρχει καμία συνεννόηση με τη διεύθυνση της κλινικής. Όπως γίνεται αντιληπτό, ουσιαστικά η Γαστρεντερολογική- Ενδοκρινολογική κλινική θα αποδυναμωνόταν σε βαθμό που τίθεται εν αμφιβόλω αν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η λειτουργία της.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και έντονες, το θέμα πήρε διαστάσεις και μετά από έντονο παρασκήνιο αποφασίστηκε να μετακινηθούν μόνο τέσσερις νοσηλευτές και δύο επισκέπτες υγείας. Βέβαια, μένει να φανεί από πού θα βρεθεί το υπόλοιπο προσωπικό, καθώς ούτε υγειονομικοί στις τάξεις του στρατού υπάρχουν σε αφθονία, ούτε οι ιδιώτες γιατροί της περιοχής εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να στελεχώσουν το νέο εμβολιαστικό κέντρο, πόσο μάλλον στην περίπτωση που δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τον τρόπο αποζημίωσής τους.

Στελέχωση με νέο προσωπικό ζητούν οι εργαζόμενοι

Την απερίφραστη αντίθεση του στη στελέχωση του εμβολιαστικού κέντρου στο κτίριο του ΠΕΔΥ με προσωπικό των δύο νοσοκομείων της πόλης εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για κίνηση που θα πλήξει σοβαρά την εύρυθμη λειτουργία τους και θα υποβαθμίσει επικίνδυνα την παροχή των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. « Ήδη το υγειονομικό προσωπικό του Π.Γ.Ν.Ι. σήκωσε δυσανάλογα το βάρος της πανδημίας αλλά και του εμβολιαστικού προγράμματος», σημειώνει, προσθέτοντας πως το εμβολιαστικό κέντρο οφείλει να στελεχωθεί με προσωπικό που θα προσληφθεί για τον λόγο αυτό ή που θα προέρχεται από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Η περαιτέρω απογύμνωση των νοσοκομείων από υγειονομικό προσωπικό με την παράλληλη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου του Π.Γ.Ν.Ι. θα προκαλέσει και επιπλέον συρρίκνωση της παροχής υπηρεσιών τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία ήδη είναι εμφανής στην τοπική μας κοινωνία. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι ο σχεδιασμός και η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου, για να αποτελέσει ουσιαστική τομή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οφείλει να συνδυαστεί και με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Λειτουργία του Κέντρου που θα συσχετιστεί με την αποδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων της πόλης, αποτελεί απλό επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο δεν μπορεί να έχει καμία προοπτική και καμία τύχη», καταλήγει.
Προσλήψεις ζητά και η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (Α.Σ.Υ.) ΠΓΝΙ, κάνοντας, ωστόσο, κάνει λόγο για γενικότερο πρόβλημα υποστελέχωσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και δεν ικανοποιείται από την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων, χαρακτηρίζοντάς την «light».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Α.Σ.Υ., σήμερα υπηρετούν στο ΠΓΝΙ 1033 υπάλληλοι στη νοσηλευτική υπηρεσία (862 μόνιμοι και 171 συμβασιούχοι), όταν οι οργανικές θέσεις σύμφωνα με τον ισχύοντα οργανισμό του 2012, δηλαδή πριν το άνοιγμα του 4ου κτιρίου και την έλευση της πανδημίας, είναι 1028. Δηλαδή, με πέντε υπαλλήλους επιπλέον στην νοσηλευτική υπηρεσία, η διοίκηση καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του 4ου κτιρίου και τις τεράστιες ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία.
Η μεγάλη υποστελέχωση γίνεται ακόμη πιο φανερή, αν δει κανείς τις οργανικές θέσεις που προβλέπει το σχέδιο τροποποίησης του οργανισμού που αποφάσισε το ΔΣ του ΠΓΝΙ στις 17-01-2019 και απέστειλε προς έγκριση στο υπουργείο Υγείας. Οι οργανικές θέσεις της νοσηλευτικής υπηρεσίας, που αντιστοιχούν στο ΠΓΝΙ με την ενσωμάτωση των 85 κλινών του 4ου κτιρίου, είναι 1187, 154 περισσότερες από τους υπηρετούντες σήμερα. Δηλ. ακόμη και μετά την πρόσληψη συμβασιούχων επικουρικών νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, μαιών, λείπουν 154 υπάλληλοι από την νοσηλευτική υπηρεσία, για την κάλυψη των προ covid εποχής αναγκών.

Προμελετημένο σφράγισμα κλινικών ή ανικανότητα;

Προσπάθεια εν κρυπτώ για επ’ αόριστον σφράγισμα της Γαστρεντερολογικής και Ενδοκρινολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, προκειμένου να λειτουργήσει με το προσωπικό τους το εμβολιαστικό κέντρο στο κτίριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, καταγγέλλει η Οργάνωση Μελών Υγείας Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Η Ο.Μ. Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συμφωνεί με τη χρήση του κτιρίου ως εμβολιαστικό κέντρο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δύο νοσοκομεία της πόλης, όχι όμως με τη μεταφορά προσωπικού από δύο τριτοβάθμιες δομές που καλύπτουν όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, ούτε όμως και με τη συνέχιση μεγάλου μέρους των εμβολιαστικών γραμμών στα νοσοκομεία.
«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, οι ιδεολογικές αγκυλώσεις, η προχειρότητα και η ανικανότητα όσων κρατούν τις υγειονομικές τύχες της περιοχές στα χέρια τους, δεν επιτρέπουν μια στοιχειώδη ορθή διαχείριση σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η επικοινωνία εξακολουθεί να μπαίνει πάνω από την ουσία. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει σαφές ότι το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης οφείλει να ξανακερδίσει τον τριτοβάθμιο και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του, αναπτύσσοντας ξανά το σύνολο των δραστηριοτήτων του που έχουν ανασταλεί κατά το διάστημα της επιδημίας. Χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός των υπηρεσιών στην περιοχή μας, με την ένταξη στον σχεδιασμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε και ο εμβολιαστικός στόχος να πετύχει και να επανέλθουν τα νοσοκομεία στο ρόλο τους, καλύπτοντας το σύνολο των υγειονομικών αναγκών. Και όλα αυτά δε γίνονται με χειροκροτήματα, κορόνες και αποφάσεις στο πόδι, αλλά με σοβαρό σχεδιασμό, μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των πρόσθετων αυτών αναγκών, έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων και σεβασμό στον αγώνα που έχουν δώσει μέχρι σήμερα. Όλα τα άλλα είναι φτηνή επικοινωνία μαθητευόμενων μάγων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Σχετικά άρθρα

Διαχωρίζει τη θέση της η ΑΣΥ Υγειονομικών

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη