Σε μια εμβληματική πρωτοβουλία του δήμου Ιωαννιτών, ενταγμένη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση, ο επιστημονικός κόσμος συνεργάζεται με αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς, με στόχο μια σειρά ενημερωτικών και επιστημονικών δράσεων που θα προάγουν την αξία της δωρεάς οργάνων και μυελού των οστών.
Οι δράσεις αυτές ενισχύονται και πρακτικά από τη βούληση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη οργάνων από δωρητές με μη πάλλουσα καρδιά στον χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Αυτό απαιτεί εξοπλισμό και προσωπικό, χωρίς όμως μεγάλο κόστος. Το σημαντικότερο που απαιτείται είναι να ξεπεραστούν φόβοι και ταμπού, και κυρίως να «ανοίξει» η συζήτηση μέσα στις οικογένειες, ώστε, αν επέλθει η μοιραία εξέλιξη, να είναι άμεσες οι διαδικασίες συγκατάθεσης και αξιοποίησης των οργάνων.
Στον υψηλό στόχο που έχει τεθεί, αλλά και στις δράσεις για τη συνένωση δυνάμεων προς την επίτευξή του, αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, παρουσιάζοντας και τις δράσεις. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η πόλη μπορεί με τη βοήθεια του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου μας και του άξιου υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων μας και των φορέων της, να πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος που αφορά την επιβίωση χιλιάδων συνανθρώπων μας και πολλών συμπολιτών μας. Η δωρεά οργάνων μπορεί όχι μόνο να αλλάξει δραματικά την ποιότητα ζωής πολλών συνανθρώπων μας αλλά και να κρατήσει στη ζωή πολλούς ασθενείς και ιδιαίτερα παιδιά, για παράδειγμα, με αιματολογικά νοσήματα. Στην πατρίδα μας, παρά τις προσπάθειες που έχουν διαχρονικά αναληφθεί, υπάρχουν τεράστιες ανάγκες μοσχευμάτων. Η ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως η συγκεκριμένη του δήμου μας, για την ενδελεχή ενημέρωση των δημοτών και την ενεργοποίηση όλων των φορέων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.
Στόχος η λήψη οργάνων στο ΤΕΠ
Ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θανάσης Κιτσάκος σημείωσε ότι η χώρα μας έχει αρνητική πρωτιά στη δωρεά οργάνων και υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν πολλά χρόνια. «Στο ΤΕΠ θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να μπορούμε να προχωρούμε σε λήψη οργάνων από δωρητές με μη πάλλουσα καρδιά. Σήμερα αυτό δε συμβαίνει και λήψη γίνεται μόνο στις ΜΕΘ. Με κάποια μηχανήματα και το κατάλληλο προσωπικό μπορούμε να το υλοποιήσουμε και πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό ο αριθμός των οργάνων θα διπλασιαστεί», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στους λόγους που αποτρέπουν τους Έλληνες από τη δωρεά οργάνων, σημείωσε ότι υπάρχει έλλειμμα σωστής ενημέρωσης. «Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δε συμβαίνει κάτι ύποπτο. Το πρώτο μέλημα κάθε γιατρού είναι να σώσει μια ζωή. Όταν αυτό είναι αδύνατο, είναι κρίμα να χάνονται όργανα τα οποία θα επέτρεπαν σε άλλους ανθρώπους να ζήσουν», υπογράμμισε και παρότρυνε τους πολίτες να συζητούν εντός των οικογενειών τους για το θέμα, ώστε να είναι προετοιμασμένοι. «Όταν ένας γιός ή κόρη γνωρίζει ότι ο γονιός του θέλει να δωρίσει τα όργανά του, δίνει τη συγκατάθεσή του εκπληρώνοντας την επιθυμία του», σημείωσε ο κ. Κιτσάκος, προσθέτοντας πως ακόμη και αν σύμφωνα με τον νόμο είμαστε όλοι εν δυνάμει δωρητές οργάνων, εκτός αν δηλώσουμε το αντίθετο, η λήψη οργάνων προχωρά μόνο με τη συγκατάθεση της οικογένειας.
Ζητούμενο και η δωρεά μυελού των οστών
Η επίκουρη καθηγήτρια Αιματολογίας Ελευθερία Χατζημιχαήλ επικεντρώθηκε στη δωρεά του μυελού των οστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, τρεις στους δέκα ασθενείς με οξεία λευχαιμία θα βρουν συμβατό δότη στην οικογένειά τους, όμως η ζωή των υπολοίπων επτά εξαρτάται από τους εθελοντές δότες.
Κάθε χρόνο πάνω από 20 ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα παραπέμπονται από την Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για αλλογενή μεταμόσχευση. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνονται οι συνθήκες μεταμόσχευσης, όλο και περισσότεροι ασθενείς και σε μεγαλύτερη ηλικία θα παραπέμπονται για αλλογενή μεταμόσχευση.
Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο μεγάλα κέντρα προσέλκυσης δοτών Μυελού Οστών. Η τράπεζα εθελοντών δοτών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» με 120.000 δότες, από τους οποίους 115 βρέθηκαν συμβατοί δότες και έχουν δωρηθεί τα μοσχεύματά τους, και το Κέντρο Δοτών του πανεπιστημίου Πατρών «Χάρισε Ζωή» με 70.000 δότες, από τους οποίους έχουν δωρηθεί 142 μοσχεύματα.
Η Ελλάδα χρειάζεται, ωστόσο, πάνω από 300.000 δότες έτσι ώστε κάθε ασθενής που χρειάζεται αλλογενή μεταμόσχευση. να βρίσκει μόσχευμα από τη χώρα μας. «Με τη δράση του δήμου Ιωαννιτών “Η πόλη γίνεται δωρητής οργάνων” ευελπιστούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες να γίνουν δότες μυελού των οστών και να χαρίσουν ζωή σε ένα συνάνθρωπο μας», τόνισε η κ. Χατζημιχαήλ.
Οι δράσεις
Ξεκινώντας από το θέμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα αναπτυχθεί εκστρατεία ενημέρωσης, ενώ η κεντρική εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 16 Ιουνίου στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου, με τη συνεργασία της 6ης ΥΠΕ και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Ήδη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο έχουν ξεκινήσει εκπομπές, οι οποίες μεταδίδονται κάθε Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, με σκοπό τον διάλογο με τους πολίτες για τη δωρεά οργάνων. Το πρόγραμμα συντονίζει ο κ. Κιτσάκος.
Αφίσες τοποθετούνται σε όλους τους δημόσιους χώρους, ενώ συνεχώς γίνεται σχετική ενημέρωση στα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ, το οποίο έρχεται αρωγός στην προσπάθεια που ξεκινά η πόλη.
«Η μεταμόσχευση είναι το μεγαλύτερο δώρο από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι η ελπίδα για ζωή. Θέλω να παρακαλέσω τον κάθε έναν προσωπικά να σκεφτεί την ιδέα της δωρεάς οργάνων. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από μία συλλογική προσπάθεια για αυτήν την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς. Η εταιρεία μας θα σταθεί δίπλα στον δήμο σε αυτή του την πρωτοβουλία, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια με όλα τα μέσα που διαθέτει, προβάλλοντας αυτή την προσπάθεια. Να γίνει η πόλη μας μαζί με τους επιστήμονες που διαθέτει, σημείο αναφοράς για όλη την χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής.
Μία σειρά δράσεων πρόκειται να αναπτυχθεί στα γυμνάσια και τα λύκεια με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ θα κατατεθεί πρόταση για τη δημιουργία Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών για τις μεταμοσχεύσεις στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Την Οργανωτική Επιτροπή που συντονίζει τις δράσεις, αποτελούν ο αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος, η πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Άννα Μπατιστάτου, ο καθηγητής Χειρουργικής Μιχάλης Μήτσης, ο καθηγητής της ΜΕΘ Βασίλης Κουλούρας, η επίκουρη καθηγήτρια Αιματολογίας Ελευθερία Χατζημιχαήλ, η επίκουρη καθηγήτρια Νεφρολογίας Ευαγγελία Ντουνούση, η διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Νένα Μουσαφίρη, ο διευθυντής ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθανάσιος Κιτσάκος, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευάγγελος Κωσταδήμας και ο Σύμβουλος Πολιτισμού του δήμου Χρήστος Παπαδόπουλος.