ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πολιτικό μνημόσυνο του εκλιπόντος δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του, που οργάνωσε στην Παλιά Βουλή, στην Αθήνα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

«Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την απώλεια του Μωυσή Ελισάφ, ο Ελληνικός Εβραϊσμός αποτίει τιμή στην προσφορά του στον άνθρωπο και στον πολιτισμό, στην επιστήμη και την πανεπιστημιακή κοινότητα, στην πόλη των Ιωαννίνων και στη χώρα μας, στην Εβραϊκή πολιτιστική κληρονομιά, στη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βίκτωρ Ισ. Ελιέζερ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ.
Για τον Μωυσή Ελισάφ και το έργο του μίλησαν ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Σταύρος Ζουμπουλάκης, η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» Ξένια Κουναλάκη, ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βαγγέλης Λυμπερόπουλος και ο επίτιμος πρόεδρος του Ι.Ο.Β.Ε.Ραφαήλ Μωυσής.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Τσίμαρης και τη Νέα Αριστερά η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Το παρών έδωσε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στα έδρανα βρέθηκαν, ακόμη, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, η αναπληρωτής περιφερειάρχη Ηπείρου Αγνή Νάκου, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», πρώην δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Γιώργος Αρλέτος, Ελένη Ακονίδου και Ρένα Δεληκούρα, όπως και εκπρόσωποι της ισραηλιτικής κοινότητα απ’ όλη την Ελλάδα. Δε θα μπορούσε φυσικά να λείψει η σύζυγος του Μωυσή Ελισάφ Κλεοπάτρα Χατζηγιάννη- Ελισάφ.
«Η παράταξή μας, η παράταξη που εκείνος ίδρυσε, παραβρέθηκε στην εκδήλωση με δημοτικούς συμβούλους και μέλη της. Η παράταξή μας θα τον θυμάται πάντα και θα τιμά την μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου που αγάπησε βαθιά τα Γιάννενα», αναφέρει η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» σε ανάρτησή της στο facebook.
Μια εκτενή ανάρτηση έκανε και η Μερόπη Τζούφη, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Στις 17 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, η ανακοίνωση του θανάτου του Μωυσή Ελισάφ, συγκίνησε το πανελλήνιο και γέμισε θλίψη όλη την Ιατρική κοινότητα και πρωτίστως τους Γιαννιώτες.
Ο Μωυσής ήταν ένας άνθρωπος γνήσιος και πλούσιος σε αισθήματα συμπόνοιας και ανθρωπιάς, δίκαιος και πάντα ανήσυχος τόσο στην επιστημονική του δράση όσο και στην πολιτική. Ετύγχανε ευρείας αποδοχής ως ένας άνθρωπος που ήξερε να ενώνει, ανεξάρτητα από καταγωγή και θρησκεία διαθέτοντας ως άνθρωπος πολυπολιτισμική κουλτούρα και προσπαθώντας να την εμπνεύσει στους άλλους κυρίως μέσα από το έργο του στον τομέα του πολιτισμού.
Ο Μωυσής Ελισάφ, καθηγητής της Παθολογίας και δήμαρχος Ιωαννιτών, δε βρίσκεται πια κοντά μας, φεύγοντας βιαστικά μετά από μια άδικη μάχη με τον καρκίνο. Η προσφορά και η συνεισφορά του, διαχρονική και σπουδαία. Στην επιστήμη και τη διδασκαλία, στην εβραϊκή κοινότητα, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης απέναντι στο ναζισμό, στην πόλη που αγάπησε. Αφήνει πίσω του στην Ιατρική σπουδαίο έργο, το οποίο θα διαβάζεται για πολλά χρόνια και σε όλους εμάς τους συναδέλφους του ,τους Γιαννιώτες συμπολίτες του, αφήνει παράδειγμα εντιμότητας και εργατικότητας, κι ένα όραμα για μια καλύτερη πόλη».

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος

Με αφορμή τον αποχαιρετισμό της Κυριακής

Σπύρος Ζαφείρης