ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πλημμύρα το ένα, πλημμύρα και το άλλο

Μια συζήτηση για την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικών έργων, ο οποίος θα αντιμετωπίζει συνολικά τα προβλήματα που τυχόν προκύπτουν από τις έντονες καιρικές συνθήκες, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται πιο συχνά λόγω και της κλιματικής αλλαγής, πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Το θέμα, ωστόσο, που ήταν στην ημερήσια διάταξη, αφορούσε την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Αντιμετώπισης καταστροφών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων, που έχει να κάνει κυρίως με την απόκριση και επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε περιπτώσεις πλημμυρικών κινδύνων και καταστροφών.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του, τόνισε πως η περιφέρεια έχει παρέμβει σε κάθε ποταμό, παραπόταμο και τάφρο, «δημιουργώντας όλες εκείνες τις συνθήκες για να μην έχουμε πλημμύρες».Ενδεικτικά, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που δρομολογούνται στις περιφερειακές ενότητες και αφορούν τη δημοπράτηση μελέτης 2. 7 εκ. ευρώ για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, την αποκατάσταση των ρεμάτων της Π.Ε. Πρέβεζας (Τούση και Καρυδά) τα οποία παίρνουν το δρόμο υλοποίησης, μέσω του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», ένα έργο 4,3 εκ. ευρώ στην Ηγουμενίτσα, το οποίο εντάχθηκε με μελέτη του δήμου στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», και τον καθαρισμό του ρέματος Μπούση στην Άρτα για πρώτη φορά μετά από χρόνια, καθιστώντας πλέον δυνατή την εκπόνηση μελετών για οριστικές λύσεις. Επίσης, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις της περιφέρειας, αποφεύχθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τονίστηκε η ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκπόνησης μελετών και υλοποίησης έργων, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη, και η ιεράρχησή τους.

«Το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα έρχεται με καθυστέρηση στο περιφερειακό συμβούλιο, στο γύρισμα του χρόνου και τη νιοστή ώρα! Έπρεπε να είχε προηγηθεί συζήτηση, ενδεχομένως στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρ. Σχεδιασμού &Ανάπτυξης, να έχει κατατεθεί σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών που είναι περισσότερο ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα, να γίνει εξειδίκευση των μέτρων προστασίας και κανόνων επέμβασης και προπαντός να υπάρξει συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, όπως και να συνεργαστούμε με τους18δήμους, οι οποίοι στο μεταξύ προχωρούν ή έχουν προχωρήσει στον δικό τους σχεδιασμό», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, καλώντας την περιφερειακή αρχή να εκπονήσει άμεσα ένα συνεκτικό και κοστολογημένο πρόγραμμα μελετών και έργων για όλη την επικράτεια της περιφέρειας και να το παρουσιάσει δημόσια, «ώστε να ξέρουμε ότι δεν ψηφίσαμε ένα υπηρεσιακό κείμενο, αλλά ένα πραγματικό εργαλείο συντονισμού και μέσων αντιμετώπισης έκτακτων και ακραίων καιρικών φαινομένων. Το περιφερειακό συμβούλιο δεν είναι υπηρεσιακό όργανο αλλά συλλογικό όργανο λήψης σημαντικών πολιτικών αποφάσεων». Η παράταξη ψήφισε το σχέδιο με τις παραπάνω ενστάσεις, επιφυλάξεις και παρατηρήσεις.

Περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το Σχέδιο ζήτησε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, που ψήφισε «παρών», ενώ την ανάγκη ενός σχεδιασμού που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και όχι στις προϋποθέσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Πρέντζας.

«Παρών» ψήφισε και ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Ηπείρου» Κώστας Νουτσόπουλος, ζητώντας ένα σχέδιο επεξεργασμένο, που να καλύπτει όλες τις περιοχές της Ηπείρου.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι, επικεφαλής των παρατάξεων «Αριστερή Παρέμβαση» Νίκος Ζήκος και «Ελληνική Αυγή» Κώστας Αναγνώστου.

Στο πλαίσιο του σχεδίου πάντως, που αναφέρεται στο Σύστημα Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας στις τέσσερις φάσεις ετοιμότητας, (συνήθης ετοιμότητα – αυξημένη ετοιμότητα – άμεση κινητοποίηση επέμβαση), προβλέπονται μεταξύ άλλων μέτρα στα οποία εμπλέκονται οργανικές μονάδες της περιφέρειας Ηπείρου, όπως η ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών, η επικαιροποίηση των Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκη, εκστρατείες ευαισθητοποίησης κοινού, τοπικών αρχών και κοινοτήτων, έναντι πλημμυρικού κινδύνου και η ενίσχυση της τεχνικής οργανωτικής και διοικητικής ικανότητας εμπλεκόμενων φορέων σε θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Χρηματοδότηση για το νοσοκομείο Πρέβεζας

Την εγγραφή της πίστωσης των 570.000 ευρώ για βελτίωση των κτιριακών υποδομών του νοσοκομείου Πρέβεζας στον προϋπολογισμό της περιφέρειας ενέκρινε στη χθεσινή του συνεδρίαση το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου.

Πρόκειται για πιστώσεις από του υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίες, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Καχριμάνη σε προηγούμενη συνεδρίαση, θα κατευθυνθούν στο νοσοκομείο της Πρέβεζας, καθώς υστερεί σε σχέση με τα υπόλοιπα της περιφέρειας.

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Απάντηση στην κριτική με τον αέρα του 55%

Γεωργία Χαλάτση

Δύο + δύο άδειες στην Παμβώτιδα