ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γεννά αντιδράσεις η «βίαιη» ενσωμάτωση

Αντιμέτωποι με εξώσεις από τα διαμερίσματα που μισθώνονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς στήριξης, μέσω προγραμμάτων, βρίσκονται και δεκάδες πρόσφυγες που διαμένουν στην πόλη των Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι επέλεξαν την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα για μια συμβολική κινητοποίηση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία.

Εκπρόσωποι των προσφύγων, γυναίκες αλλά και μικρά παιδιά, με τη στήριξη των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων συλλογικοτήτων, βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία, ζητώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και στήριξη.
Με τον νόμο του 2019, όσοι λαμβάνουν την ιδιότητα του πρόσφυγα, τους χορηγείται δηλαδή άσυλο, πρέπει να σταματήσουν αυτομάτως να λαμβάνουν οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε μια «βίαιη» ενσωμάτωση, χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Οι περισσότεροι από αυτούς, αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις, δε γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και προφανώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενώ μικρά παιδιά που είχαν αρχίσει να συνηθίζουν σε μια ενταξιακή, εκπαιδευτική και κοινωνική διαδικασία, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός διαμερισμάτων. Οι εικόνες στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα είναι ενδεικτικές.
Στα Γιάννενα, 2700 πρόσφυγες και μετανάστες διαβιούν στις δομές της «Αγίας Ελένης» και του Κατσικά, καθώς και σε μισθωμένα διαμερίσματα, τα οποία κάποιοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα.
Τα αιτήματα, όπως ανέφερε εκπρόσωπός τους, είναι να μη γίνουν εξώσεις από τα μισθωμένα διαμερίσματα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και έκδοσης διαβατηρίων, να μην περικοπούν τα επιδόματα που λαμβάνουν, να επανεξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου που απορρίφθηκαν λόγω καταγωγής και να ληφθεί μέριμνα για τις ειδικές ομάδες του προσφυγικού πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, ηλικιωμένοι και εγκυμονούσες. «Αν αυτές οι άδικες αποφάσεις κατά των προσφύγων δε σταματήσουν, εμείς και τα παιδιά μας θα βρεθούμε άστεγοι, χωρίς βοήθεια, χωρίς φάρμακα και εκπαίδευση», σημείωσε. Χωρίς καμία οργανωμένη προσπάθεια ένταξής τους στην κοινωνία, χωρίς οικονομική στήριξη και στέγη, το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο για τους ίδιους, αλλά παράλληλα, εγκυμονεί κινδύνους για κοινωνικές αναταραχές.
Την ίδια ώρα, γίνεται μια προσπάθεια οργάνωσης της κοινότητας των προσφύγων στα Γιάννενα, ώστε να μπορεί να συζητά με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία, όπως ανέφερε ο Αμπντουλάχ, που βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στην πόλη. Από τη μεριά του, σημείωσε πως η στήριξη από την τοπική κοινωνία, την οποία ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση προς τους πρόσφυγες, μπορεί να συμβάλλει ώστε να αντιμετωπιστούν κάποια από τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινότητα.

Σχετικά άρθρα

Οι μισοί πρόσφυγες στην Ήπειρο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021

Γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην ενίσχυση των προσφύγων-μεταναστών

Γεωργία Χαλάτση

Αναγνώριση για τα βήματα ενσωμάτωσης προσφύγων και αιτούντων άσυλο