ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ασφαλή hands-free πόμολα με τρισδιάστατη εκτύπωση από το 1ο Γυμνάσιο

Πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός hands-free πόμολου πόρτας έγιναν για τους καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων τα μέτρα προστασίας που όλοι πλέον καλούμαστε να βάλουμε στη ζωή μας με την εμφάνιση του κορωνοϊού, αλλά και οι ανάγκες που θα προκύψουν με την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Οι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου έκαναν χρήση ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή που διαθέτει η σχολική μονάδα και αποφάσισαν να εκτυπώσουν ένα hands-free πόμολο, που προσφέρει μια δεύτερη, ασφαλή επιλογή στον χειρισμό της πόρτας, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει ένα βασικό εξάρτημα ανοίγματος και κλεισίματος της πόρτας στο κοντινό μέλλον και ειδικά στα σχολεία.
Το hands-free πόμολο που επελέγη, είναι τύπου Materialise, και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προτρέπει τη χρήση του καρπού και του πήχη του χεριού, αντί για την παλάμη, καθώς τα πόμολα ανήκουν στην κατηγορία των πιο μολυσμένων από μικρόβια αντικειμένων.
Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι ότι προσαρτάται εύκολα, με τη χρήση δύο (ή και τεσσάρων) μηχανικών βιδών, χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε αλλαγή ή ζημιά στο υφιστάμενο πόμολο. Το αποτέλεσμα της τρισδιάστατης εκτύπωσης που επετεύχθη, είναι πολύ σταθερό και ταιριάζει σε πόμολα διαφόρων διαμέτρων από 16mm έως 22mm, τόσο ευθύγραμμα όσο και καμπυλόμορφα. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε (PLA Polylactic acid) παράγεται από ανανεώσιμες φυτικές πηγές (καλαμπόκι, ζαχαροκάλαμο) και είναι απολύτως ασφαλές. Το κάθε πόμολο χρειάστηκε περίπου δύο ώρες για να εκτυπωθεί.
«Βέβαια χρειάστηκε να κάνουμε πολλές μετατροπές (αυξομείωση της διατομής του, χρήση εναλλακτικών σχεδίων), δεδομένου ότι τα πόμολα του σχολείου δεν είναι πανομοιότυπα. Παράλληλα, κάνουμε και πολλές δοκιμές για να ελεγχθούν και οι υπόλοιπες παράμετροι σε συνθήκες πραγματικής χρήσης. Πιστεύουμε πάντως ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση των πόμολων θα βοηθήσει στην αποφυγή της επαφής με τα υπάρχοντα πόμολα, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο για τη μετάδοση των μικροβίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων Γιώργος Πλεύρης, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει και το σχολείο, στο μέτρο του δυνατού, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δίνοντας παράλληλα και το έναυσμα και σε άλλες σχολικές μονάδες που διαθέτουν 3d εκτυπωτές να τους αξιοποιήσουν ανάλογα.

Σχετικά άρθρα

Δωρεά στη «Φλόγα» στη μνήμη του Γ. Πλεύρη

Μείνετε αχόρταγοι, μείνετε τρελαμένοι!

Τιτίκα Τζάλλα

Επόμενο «στοίχημα» η αναβάθμιση του γυμναστηρίου

Γεωργία Χαλάτση