ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εισβολή εργαζομένων και διακοπή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου-Δεν ψηφίστηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής

Η εισβολή εργαζομένων της καθαριότητας την ώρα της ψηφοφορίας για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, που θα άνοιγε τον δρόμο για τη σύναψη της σύμβασης με ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις δημοτικές ενότητες, ήταν το κερασάκι στην τούρτα, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η απόφαση να τεθεί σε ψηφοφορία μόνο η πρόταση της δημοτικής αρχής, βασισμένη στην εισήγηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, και όχι η εναλλακτική πρόταση, που είχαν καταθέσει οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα_2023», με το αιτιολογικό της μη ύπαρξης συνοδευτικής αιτιολογικής έκθεσης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η ένταση χτύπησε κόκκινο και υπήρχαν συνεχείς διακοπές, προσωπικοί χαρακτηρισμοί, ακόμη και φραστικοί προπηλακισμοί, αν και το κύριο μέρος της συζήτησης, με την ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας, έγινε σε σχετικά πολιτισμένους τόνους. Ωστόσο, η κατάσταση έγινε έκρυθμη, όταν τέθηκε το ζήτημα της μη δυνατότητας να τεθεί στην ψηφοφορία η πρόταση της αντιπολίτευσης, με την επίκληση ότι στερείται αιτιολογικής βάσης, από την πλευρά του αντιδημάρχου Οικονομικών Φώτη Βάββα. Μετά από σφοδρή αντιπαράθεση ως προς την ερμηνεία του νόμου, η δημοτική αρχή επέμεινε και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μπέγκα αποχώρησαν, για να επιστρέψουν άμεσα όχι για να συμμετέχουν στην ψηφοφορία της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, αλλά για το επόμενο θέμα, που αφορούσε τη σύναψη δημόσιας σύμβασης για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις δημοτικές ενότητες.
Την ώρα, όμως, που η ψηφοφορία της μίας πρότασης βρισκόταν σε εξέλιξη, οι εργαζόμενοι έκαναν… ντου και προχώρησαν σε ανάρτηση πανό μπροστά από τον δήμαρχο και το προεδρείο, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα, με αποτέλεσμα η διαδικασία να μην είναι δυνατόν να συνεχιστεί.
Τελικά, υπό την πίεση των εργαζομένων και μετά από συνεννοήσεις, η συνεδρίαση συνεχίστηκε και τέθηκαν σε ψηφοφορία και οι δύο προτάσεις με την πρόταση της δημοτικής αρχής να ψηφίζεται από 21 δημοτικούς συμβούλους και την πρόταση της αντιπολίτευσης να ψηφίζεται από 24.
Παρά το ότι δεν ψηφίστηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ψηφοφορία έγινε και για τη σύναψη σύμβασης, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να επαναλαμβάνεται.

Ζήτημα νομιμότητας

Με την έναρξη της συζήτησης τέθηκε ζήτημα κατά πόσο είναι νόμιμο να προχωρήσει η διαδικασία σύναψης συμβάσεων με ιδιώτες, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα και τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να διαβεβαιώνουν πως δε θα υπάρξει πρόβλημα έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από τη στιγμή που υπάρχει αιτιολογημένη έκθεση από την υπηρεσία για την αδυναμία αποκομιδής των απορριμμάτων.
Σε αυτό το σημείο υπήρξε και η πρώτη αντιπαράθεση με πρωταγωνιστές τον επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκο Γκόντα να ερωτά αν υπήρξε ανάλογη απόφαση από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τον Θ. Μπέγκα να απαντά ότι η τότε συμβάσεις ήταν σε πρωθύστερους χρόνους από την ισχύ του νόμου.

Οι εργαζόμενοι

Οι τοποθετήσεις ξεκίνησαν από τους εργαζόμενους, με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Τίνα Ζέκα να απαιτεί να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, αναφερόμενη αρχικά στην επικινδυνότητα του επαγγέλματος και στις σκληρές συνθήκες, και αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα της λύσης, που προέκρινε η δημοτική αρχή. «Από πού προκύπτει ότι με τους ιδιώτες θα είναι η πόλη καθαρή; Αν δε δουλέψουν με τσακισμένα μεροκάματα και με λιγότερα δρομολόγια, δε θα βγάλουν κέρδη. Οι διαδικασίες σας είναι παράνομες και θα καταπέσουν», τόνισε και αντέτεινε ως μόνη λύση είναι τις προσλήψεις, προτείνοντας παράλληλα να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζόμενων με κοινωφελή εργασία.
Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος, ο οποίος χαρακτήρισε πρόφαση την έλλειψη προσωπικού, κάνοντας λόγο για προσπάθεια απαξίωσης της υπηρεσίας. «Προχωράτε με το καλημέρα στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.Γίνεται κατάτμηση ενός ενιαίου έργου», ανέφερε, ζητώντας και αυτός προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, μέχρι να ολοκληρωθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. «Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρίσκετε συνέχεια μπροστά σας Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο. Δε θα σας περάσει», τόνισε και έκλεισε λέγοντας πως η εισήγηση είναι για τα σκουπίδια και πετώντας τα χαρτιά στον αέρα.
Σε έναν εργάτη καθαριότητας παραχώρησε τη θέση του ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Στέφανος Σαββόπουλος, με τον Μίλτο να καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι δεν προχωρά στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, όπως προεκλογικά είχε δεσμευθεί, αλλά επιλέγει την εύκολη λύση των εργολάβων. «Παίρνετε μια απόφαση χωρίς να έχετε μια σαφή άποψη, που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Μόνο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε την καθαριότητα της πόλης. Μη μας απαξιώνετε με τους εργολάβους. Να καθίσουμε μαζί να δούμε πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα», είπε μεταξύ άλλων.
Την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων έθεσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για έλλειψη διαλόγου με τους εργαζόμενους, ενώ τοποθετήσεις υπήρξαν, ακόμη, από τον οργανωτικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Κώστα Ηλία και το μέλος του Συλλόγου ΟΤΑ Χρήστο Μεντή.

Η αντιπολίτευση

Στο θέμα της νομιμότητας εστίασε αρχικά ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, ισχυριζόμενος πως μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων της προκήρυξης 3Κ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ιδιώτες. «Δε θα έχουμε έγκριση νομιμότητας από Αποκεντρωμένη, αλλά και να έχουμε δε θα μπορεί να πληρωθεί ο εργολάβος», σημείωσε. Ο πρώην δήμαρχος απέδωσε στη σημερινή δημοτική αρχή το οξύ πρόβλημα, λέγοντας πως, εάν οργανωθεί σωστά η υπηρεσία, μπορεί να ανταποκριθεί. Υπεραμύνθηκε δε της απόφασης της προηγούμενης δημοτικής αρχής να δρομολογήσει τη μεταφορά του εργοταξίου και τη διατήρηση των δεσμευμένων χρημάτων στον συγκεκριμένο κωδικό του προϋπολογισμού.
Για διαιώνιση ενός παρωχημένου και αναποτελεσματικού μοντέλου, με κύρια και αποκλειστική στόχευση στην υποκατάσταση του διαχειριστή του, έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, τονίζοντας και αυτή πως πρόκειται για κατάτμηση ενιαίου αντικειμένου, που θα μετακυλήσει το κόστος στους πολίτες. Τόνισε, επίσης, πως δεν οριοθετούνται οι δεσμεύσεις του ιδιώτη.
Οπισθοδρομική χαρακτήρισε την επιλογή του ιδιώτη ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, λέγοντας πως η απόφαση δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς ήταν προεκλογική δέσμευση του δημάρχου. «Μάλλον σε πανικό βρίσκετε όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δε θα λυθεί έτσι το πρόβλημα», τόνισε και πρότεινε να δημιουργηθεί μέτωπο με άλλους δήμους, ώστε να απαιτηθεί από την κυβέρνηση αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού.
Για σχέδιο γενίκευσης της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας μίλησε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη, αναφέροντας ότι οι επιλογές της δημοτικής αρχής οδηγούν σε πλήρη διάλυση την υπηρεσία της καθαριότητας, ενώ από την κριτική της δεν ξέφυγε και η προηγούμενη δημοτική αρχή την οποία κατηγόρησε ότι έδωσε 1,5 εκ. ευρώ για υπογειοποίηση κάδων αντί να προσλάβει περισσότερους εργάτες.
«Αποτελεί στρατηγική της δημοτικής αρχής η κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Το θέμα είναι πολιτικό. Κάποια πράγματα δεν ιδιωτικοποιούνται», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης» Χρήστος Πατσούρας.

Οι συμπράττοντες

Τη μεταστροφή της στάσης του εξήγησε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας. «Η παράταξή μας, στα 12 χρόνια που διοίκησε την πόλη, ουδέποτε έδωσε τα απορρίμματα σε ιδιώτες, ενώ ο κ. Μπέγκας το έκανε και η κ. Καλογιάννη το έχει στο πρόγραμμά της. Στο πρόγραμμά μας λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση εκτός εκτάκτων αναγκών. Είναι καθήκον μας να ανταποκριθούμε στα προβλήματα δημόσιας υγείας», ανέφερε και δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρξει καμία απόλυση εργαζομένων και να προχωρήσουν οι ενέργειες για μόνιμο προσωπικό. Τέλος, χαρακτήρισε περίεργη και παράδοξη τη συμπόρευση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Στο ότι κανένας εργαζόμενος δε θίγεται, εστίασε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, λέγοντας μάλιστα ότι θα ωφεληθούν, καθώς θα κάνουν την ίδια ίδια δουλειά σε λιγότερο χώρο και θα δουλεύουν περισσότεροι. «Τάσσομαι υπέρ του δημότη που θέλει καθαρή πόλη» είπε και συμπλήρωσε ότι η ανάγκη για καθαριότητα είναι άμεση.
Την πρόταση υπερψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Φίλιππος Ευαγγέλου, ο οποίος διαφοροποιήθηκε, καταθέτοντας πρόταση έξι σημείων και αναφέροντας ότι σημεία του προγράμματος της παράταξής του στηριζόταν στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Η δημοτική αρχή

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να προχωρήσει στην επιλογή της σύμβασης με ιδιώτη, εξήγησε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, λέγοντας πως ο δήμος δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να εξασφαλίσει την καθαριότητα, για την οποία πληρώνουν οι πολίτες.
«Και κατά τη διάρκεια της θητείας σας η καθαριότητα ήταν σε μαύρα χάλια», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Μπέγκα. «Κι εγώ ήλπιζα ότι με την 3Κ θα υπήρχε μία ανακούφιση. Αντ’ αυτού η καθαριότητα βούλιαξε. Την Τρίτη, μόλις ανέλαβα, κατέβηκα στο εργοτάξιο, προσπάθησα να τους εμψυχώσω, τους είπα ότι θα έρθουν και άλλοι. Τι θεωρείτε ότι είμαι κανένας ανάλγητος; Τρεις μπήκαν στα απορριματοφόρα, γιατί άλλοι ήταν ΑμεΑ, άλλοι πήραν γονική άδεια, όπως είχαν δικαίωμα. Και προσωπικό να πάρουμε, δεν έχουμε απορριμματοφόρα. Στη βάση της υπηρεσιακής εισήγησης προχωρήσαμε. Είτε πάμε σε συμβασιούχους είτε σε ιδιωτικά μέσα, προσκρούουμε στη νομιμότητα, αν ήταν αναιτιολόγητη η απόφασή μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι με την ανάθεση σε ιδιώτη δύο επιπλέον δημοτικών ενοτήτων, θα δοθεί χρόνος στη δημοτική αρχή να αναδιοργανώσει την υπηρεσία, να εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο και να ενημερώσει τους πολίτες με σκοπό να τους ευαισθητοποιήσει τόσο για την ανακύκλωση όσο και για την συμβολή τους, ώστε να διατηρηθεί η πόλη καθαρή.
«Δεν έχω ιδεοληψίες με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου χρειαστεί θα τον χρησιμοποιήσουμε. Αυτό έλεγα και προεκλογικά. Δεν είναι πανάκεια αλλά μέσο για να λύσουμε προβλήματα», υπογράμμισε αναδεικνύοντας παράλληλα το μείζον πρόβλημα που θα ανακύψει για τις δημοτικές ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας καθώς οι συμβάσεις λήγουν άμεσα.
Τέλος, απαντώντας ως προς τη μομφή για την αφαίρεση κονδυλίων για τη μεταφορά του εργοταξίου, τόνισε πως η ωρίμανση των μελετών για το εργοτάξιο είναι μηδέν, άρα δεν υπάρχει λόγος ο δήμος να έχει δεσμευμένα χρήματα στον κωδικό.