ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προσωπικές κλήσεις για αίμα

Με συνεχείς τηλεφωνικές εκκλήσεις προς τους εθελοντές αιμοδότες αρχίζει να εξομαλύνεται, όχι όμως να επιλύεται οριστικά, το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης αίματος στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων των Ιωαννίνων, όπως και ολόκληρης της χώρας.

Κάθε καλοκαίρι σχεδόν, το θέμα απασχολεί ασθενείς και εργαζομένους στα τμήματα αιμοδοσίας, καθώς μειώνονται δραματικά οι εθελοντές αιμοδότες, η αύξηση των οποίων πάντοτε αποτελεί ζητούμενο.

Επιπλέον, και το φετινό καλοκαίρι, ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών αιμοδοτών, σε ολόκληρη τη χώρα έχει αποκλειστεί από την αιμοδοσία λόγω της εκδήλωσης κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου, στους δήμους όπου διαμένουν. Τουλάχιστον 26 δήμοι σε Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη βρίσκονται σε «καραντίνα», προκειμένου να προληφθεί τυχόν μετάδοση του ιού με μετάγγιση.

Το γεγονός αυτό αλλά και η συνήθης μείωση των αιμοδοτών τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο, έχουν σαν αποτέλεσμα τα αποθέματα αίματος να είναι ελάχιστα. Οι εκκλήσεις των υπηρεσιών αιμοδοσίας των νοσοκομείων είναι συνεχείς και πλέον, σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία της πόλης, η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου Λεωνίδας Ρουμπάτης.

«Πώς όμως έχει αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση; Όλο το προσωπικό και των δύο νοσοκομείων της πόλης παίρνουν καθημερινά τηλέφωνα στους εθελοντές και τους καλούν να δώσουν αίμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι Θαλασσαιμικοί ασθενείς, κάθε καλοκαίρι αλλά και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ κακές τον χειμώνα στην περιοχή μας, αγωνιούμε κάθε φορά που πάμε στο νοσοκομείο, γιατί δεν ξέρουμε αν θα βρούμε αίμα για τη μετάγγιση», σημείωσε.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι από τις αρχές του καλοκαιριού και ως τα τέλη Ιουλίου, λόγω των ελλείψεων σε αίμα, οι ασθενείς με μεταγγίζονταν με μία φιάλη αίματος ανά εβδομάδα, αντί με δύο ανά 15 ημέρες. Αυτό, ειδικά για όσους μετακινούνται από την Άρτα και την Πρέβεζα, ισοδυναμεί με πρόσθετη ταλαιπωρία και κόστος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

«Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι δίνοντας αίμα -τέσσερις φορές τον χρόνο για τους άνδρες και τρεις για τις γυναίκες- βοηθούν τα άτομα με μεσογειακή αναιμία να μην έχουν πρόβλημα και να μην αγωνιούν για μια κατάσταση που μπορεί κάποια στιγμή να αποβεί μοιραία για τη ζωή τους», σημείωσε.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εξυπηρετούνται περίπου 100 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, που χρειάζονται συνολικά περί τις 400 μονάδες αίματος. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας για να καλυφθούν οι ετήσιες ανάγκες των ασθενών με μεσογειακή αναιμία απαιτούνται 110.000 με 120.000 μονάδες αίματος από τις περίπου 600.000 μονάδες που συλλέγονται για τις ανάγκες όλων των ασθενών στο σύστημα υγείας.

Σχετικά άρθρα

Αιμοδοσία στο Λύκειο Ελληνίδων

Προσπάθειες για μόνιμο σταθμό αιμοδοσίας στο κέντρο

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει η Φ.Ο.Ε.Α.