ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Π.Δ. Παμβώτιδας- Εστάλη για ενημέρωση, όχι για γνωμοδότηση

Καθαρά τυπική διαδικασία χαρακτηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος την αποστολή του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης Παμβώτιδας στον δήμο Ιωαννιτών, διευκρινίζοντας πως απλώς κοινοποιήθηκε και δεν τέθηκε εκ νέου προς γνωμοδότηση.

«Το ΠΔ είναι πλέον έτοιμο να κατατεθεί στο ΣτΕ. Η μόνη εκκρεμότητα είναι η, βάσει του νόμου 3937/2011, γνωμοδότηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Επιτροπής ΦΥΣΗ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το διαβιβαστικό δεν τίθεται προς γνωμοδότηση, αλλά απλά κοινοποιείται στους υπόλοιπους φορείς. Δεδομένου ότι υπήρξε όλη αυτή η μακρά περίοδος κατάθεσης σχολίων -τόσο μέσω της δημόσιας διαβούλευσης όσο και της ημερίδας- δεν απαιτείται περισσότερος χρόνος για μία καθαρά τυπική διαδικασία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, με αφορμή δημοσιεύματα και δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ουσιαστικά, το υπουργείο Περιβάλλοντος αδειάζει τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, ο οποίος ανέδειξε το θέμα, λέγοντας πως καλούνται οι υπηρεσίες να γνωμοδοτήσουν μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ημερών, κάτι το οποίο έκρινε πως δεν είναι εφικτό, καθώς πρόκειται για ένα διαφορετικό κείμενο από εκείνο, το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Απάντηση δίνεται και ως προς τον χρόνο που οδηγείται το Π.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας στο ΣτΕ, με το υπουργείο να σημειώνει ότι χρειαζόταν χρόνος, προκειμένου να ενσωματωθεί η πλειονότητα των σχολίων και να επιλυθούν τα σημαντικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν, κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης. Συνολικά, από τη δημόσια διαβούλευση συλλέχθηκαν 95 σχόλια και από αυτά ενσωματώθηκαν οι παρατηρήσεις του παραρτήματος Ηπείρου του ΓΕΩΤΕΕ σχετικά με τη δημιουργία Υδροβιολογικού Πάρκου, υιοθετήθηκαν και ενσωματώθηκαν διάφορες παρατηρήσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού αγροτικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων βάσει των παρατηρήσεων του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», αναθεωρήθηκαν διατάξεις περί θήρας στη βάση προτάσεων της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, υιοθετήθηκε η εκπόνηση ειδικής μελέτης για την περιοχή του Μάτσικα, όπως ζητούσαν κάτοικοι της περιοχής, ενώ στην αναδιαμόρφωση διαφόρων διατάξεων συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό ακαδημαϊκοί και λοιποί επιστήμονες.
Ιδιαίτερη σημασία έχει, τέλος, η παρατήρηση σχετικά με τη μη ολοκλήρωση της νέας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, την οποία επικαλούνται πολλοί ως επιχείρημα για να εκπέσει το Π.Δ. στην περίπτωση προσφυγής. Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει ότι επέλεξε να μην περιμένει την ολοκλήρωσή της, αντιλαμβανόμενο και περιβαλλοντικά αλλά και πολιτικά τη μεγάλη σημασία προστασίας της λίμνης άμεσα. «Προφανώς και με την ολοκλήρωση του έργου θα πραγματοποιηθεί επικαιροποίηση όλων των απαραίτητων στοιχείων, που θα αναγνωριστούν για την αποτελεσματικότερη προστασία της λίμνης. Όμως μέχρι τότε η λίμνη έπρεπε να προστατευτεί», σημειώνει.

Σχετικά άρθρα

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας

Σε ροή εξυγίανσης και ανάδειξης ο Λούρος

Δεκτή η προσφυγή κατά των μονάδων βιορευστών στον Λύγγο